Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Myanmar, koronavirüs ile mücadele için uluslararası toplumdan acil yardım talebinde bulundu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na akredite olan kişilerden virüse yakalananların sayısı 193’e yükseldi

2020 Tokyo Olimpiyatları için akredite olup koronavirüse yakalananların sayısı 193’e yükseldi. Japonya’nın bazı eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilmesi gündemde. Myanmar’da askeri cuntanın lideri Kıdemli General Min Aung Hlaing, koronavirüs ile mücadelede uluslararası toplumdan daha fazla destek beklediklerini dile getirdi. Dev teknoloji firmaları şirketlerindeki koronavirüs önlemlerini artırıyor. Netflix, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) çekimi devam eden yapımlarda çalışan oyunculara ve görevli personele aşı zorunluluğu getiriyor. ABD, Nijerya ve Güney Afrika’ya aşı yardımında bulundu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda vaka sayısı 193’e yükseldi

Geçen yıl düzenlenmesi planlanan ancak koronavirüs nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda koronavirüse yakalananların sayısı 193’e yükseldi. Olimpiyatların düzenlendiği Japonya’da ise vaka sayısında artış yaşandı. Bazı eyaletlerde olağanüstü hal çağrısında bulunulacağı öğrenildi. Ülkenin başkenti Tokyo’da, 12 Temmuz’dan bu yana olağanüstü hal devam ediyor.

Ülkede koronavirüsün başlangıcından bu yana en yüksek günlük vaka sayısına dün (28 Temmuz) ulaşıldı. Son 24 saatte toplam koronavirüs vaka sayısı 9 bin 576 artarak 893 bin 340’a yükselmiş durumda.

Myanmar’dan acil yardım talebi

Myanmar, koronavirüsün yayılım hızındaki artış ile mücadele etmeye çalışıyor. Askeri yönetim, koronavirüsün yayılımını azaltmak için uluslararası toplumdan işbirliği bekliyor.

Askeri cuntanın lideri Kıdemli General Min Aung Hlaing, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyeleri ile dost ülkelere seslendiği konuşmada koronavirüsün yayılımının engellenmesi, kontrol edilmesi ve tedavi edilmesi konusunda daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

Hlaing, aşılanma oranının Rusya ve ASEAN üyelerinin yardımlarıyla daha fazla artması gerektiğini söyledi.

Reuters’ın verilerine göre Myanmar nüfusunun yalnızca yüzde 3,2’si aşılanmış durumda. 

Myanmar koronavirüs yayılımını engellemekte zorluk yaşıyor

Myanmar, şubat ayında ülkede askeri cuntanın hükümeti devralmasından sonra karşılaştığı siyasi ve ekonomik krize ek olarak şimdi de koronavirüs kaynaklı bir kriz ile karşı karşıya.

Ülkedeki aşı kampanyası durma noktasına gelirken, yeterli sayıda test yapılamıyor ve devlet hastaneleri zor şartlar altında çalışıyor.

Ülkede cunta karşıtı grevin ön saflarında yer alan ve devlet hastanelerinde çalışmayı reddeden doktorlar, askeri şiddet veya tutuklama tehdidiyle karşı karşıya oldukları için hastaları gizlice tedavi etmek zorunda kalıyor.

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Tom Andrews, Myanmar’daki insan hakları durumuyla ilgili olarak Guardian’a verdiği demeçte, Myanmar’daki kesin vaka ve ölüm sayısının belirsiz olduğunu söyledi.

Andrews, “Bunun yukarı doğru bir artış olduğunu biliyoruz. Çok hızlı, endişe verici derecede hızlı bir yükseliş” dedi.

Myanmar’ın sağlık ve spor bakanlıklarına göre, 1 Haziran’dan bu yana 4 bin 629 kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’daki mezarlıklara, ölümlerle başa çıkmak için 10 yeni krematoryum inşa edileceği duyuruldu.

Ülke genelinde şehirlerde ciddi oksijen, tıbbi ekipman ve ilaç sıkıntısı var. İnsanlar yiyecek veya ilaca ihtiyaçları olduğunu belirtmek için evlerine sarı ve beyaz bayraklar asıyor.

Andrews, uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyacın her zamankinden daha acil olduğunu söyleyerek, “Myanmar halkı, uluslararası toplumun Myanmar’da olup bitenleri önemsediğine dair umudunu yitiriyor” dedi.

Teknoloji firmaları koronavirüs önlemlerini sıkılaştırıyor

Hindistan‘da ortaya çıkan ancak hızla yayılan Delta varyantı nedeniyle ABD’de vaka sayısı artışta.

Alphabet, Google ve Facebook çarşamba günü (28 Temmuz), ABD’deki tüm çalışanlarının ofise gelebilmek için aşı olmaları gerektiğini duyurdu. Google, aşı kampanyasını diğer bölgelere de genişletmeyi planlıyor.

Twitter ise ofislerini açmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Twitter, yaklaşık iki hafta önce çalışanlarının San Francisco ve New York’taki ofislerine yüzde 50 kapasite ile dönmelerine izin vermişti.

Netflix’ten çalışanlarına aşı zorunluluğu

Netflix, ABD’de çekimi devam eden yapımlarda görev alanlara aşı zorunluluğu getirdi. Buna göre yapımlarda rol alan oyuncular ve görevli personel aşı olmak zorunda kalacak.

Ancak Netflix’in aşı zorunluluğunu, yapımlarında “A bölgesi” olarak tabir edilen bölgede çalışan tüm oyuncu ve personeli kapsayacak şekilde getirdiği ifade edildi. A bölgesindeki tüm oyuncu ve personel, aşı olduğunu kanıtlamak zorunda.

Netflix’in bütün yapımlarında aşı olma zorunluluğunu getiren ilk Hollywood stüdyosu olacağı da belirtildi. Netflix’in, ABD’den sonra dünya genelindeki 144 bin çalışanını kapsayacak şekilde aşı olma zorunluluğunu genişleteceği bildirildi.

Salgın ve kısıtlama karşıtı protestolar artıyor

Güney Afrika ve Tunus’tan Kolombiya’ya dünyanın dört bir tarafında gelişmekte olan ülkelerde, koronavirüs sürecinde derinleşen ekonomik eşitsizliklerden dolayı toplumsal huzursuzlukların arttı. Huzursuzluklar nedeniyle birçok ülkede, hükümetlerin koronavirüs gerekçesiyle uyguladığı kısıtlamalar protesto ediliyor.

Gelişmiş ülkeler, geniş mali ve parasal teşvikler sunarak ekonomilerini ve vatandaşlarını güvence altına almayı başardılar. Ancak ekonomik anlamda yeterli kaynaklara sahip olmayan fakir ülkeler, ekonomilerini ve vatandaşlarını koronavirüsün negatif etkisinden korumakta başarısız oldular.

2021 Küresel Barış Endeksi’ne göre dünya genelinde geçtiğimiz 10 yıla oranla isyanlar, grevler ve hükümet karşıtı gösteriler yüzde 244 oranında artış gösterdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmacıları, tarih boyunca salgın hastalıkların ülkeler arasında var olan fay hatlarını ortaya çıkardığını ya da var olan fay hatlarını daha da kötüleştirdiğini belirtiyor. Buna göre, salgın hastalıkları daha sık ve şiddetli tecrübe eden ülkelerde toplumsal huzursuzluk ve protestolar çok görülüyor.

Küba’da koronavirüs nedeniyle beş general hayatını kaybetti

Küba‘da koronavirüs vakalarının artış gösterdiği ve günlük ortalama vaka sayısının 8 bine yaklaştığı bildirildi. Bu sayının, temmuz ayının başında görülen vaka sayısından sekiz kat daha yüksek olduğu açıklandı.

Salgın sürecinde Küba’da, beş generalin hayatını kaybettiği de belirtildi. 1996 yılında iki ABD uçağı düşürüldüğünde Küba Hava Kuvvetleri’nin başında olan bir general de hayatını kaybedenler arasında.

Ülkede siyasi ve ekonomik kriz yaşanırken meydana gelen protestoların, söz konusu generallerin hayatını kaybetmeleri ile aynı döneme denk gelmesi spekülasyonlara neden oldu.

Generallerin ölümü, Fidel Castro’nun 1959’daki devriminden önce Küba’dan göç eden Florida’nın kıdemli Senatörü Marco Rubio‘nun da dikkatini çekti. Rubio, bu durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Rubio, “Dokuz gün. #Küba’da beş general öldü. Çok garip” diye yazdı.

Hayatını kaybeden generaller arasında en bilinen isim ise 2003 yılında Miami’de suçlanan ancak yedi yıl önce Küba ordusuna ait bir jetin Cessna tipi bir uçağı uluslararası sularda vurması sonucunda iki pilot ve diğer iki yolcunun öldüğü olayla ilgili yargılanmayan Küba Hava Kuvvetleri’nin eski komutanı 79 yaşındaki Ruben Martinez Puente. Martinez Puente 24 Temmuz’da hayatını kaybetti.

Küba’nın doğu ordusunun eski komutanlarından Agustín Peña Pórrez‘in de 17 Temmuz’da hayatını kaybettiği öğrenildi. . Emekli bir tuğgeneral ve Castro’nun eski koruması Marcelo Verdecia ise 20 Temmuz’da Santa Clara’da öldü.

ABD’den Nijerya ve Güney Afrika’ya aşı yardımı

ABD’nin Nijerya’ya 4 milyon, Güney Afrika’ya ise 5,66 milyon doz aşı yardımında bulunacağı öğrenildi.

Beyaz Saray’dan verilen bilgilere göre ABD, Afrika’nın en yoğun nüfuslu iki ülkesi Nijerya ve Güney Afrika’ya 10 milyon doz civarında aşı yardımında bulunacak. Nijerya’ya Moderna aşısı, Güney Afrika’ya ise Pfizer aşısı gönderilecek.

Yetkililer, Güney Afrika’ya gönderilecek aşıların ABD tarafından tek seferde bir ülkeye yapılan en büyük aşı yardımı olacağını ve Nijerya ile Güney Afrika’ya yollanacak aşıların ardından ABD’nin, deniz aşırı ülkelere ulaştırdığı toplam aşı yardımının 16,4 milyona ulaşacağı bildirildi.

Johnson & Johnson koronavirüs aşısının raf ömrü tekrar uzatıldı

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Johnson & Johnson‘a yazdığı bir mektupta, uygun şekilde depolandığında ve soğutulduğunda aşıların en az altı ay boyunca güvenli ve etkili kaldığını duyurdu. Gıda ve İlaç İdaresi, haziran ayından bu yana aşıların raf ömrünü ikinci kez uzattı. 

Federal sağlık düzenleyicileri çarşamba günü (28 Temmuz), Johnson & Johnson’ın koronavirüs aşısının son kullanma tarihlerini tekrar uzatarak sağlık çalışanlarına, aşıları kullanmak için altı hafta daha süre tanıdı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.