Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Seferihisar’daki Orhanlı Köyü’ne jeotermal enerji santrali inşa edilmek isteniyor, köylüler karşı çıkıyor: “Burası çölleşecek”

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Mahallesi sakinleri, inşa edilmek istenen jeotermal enerji santrali (JES) projesine karşı çıkıyor. Geçimini zeytincilik ile sağlayan yöre halkı, bölgedeki zeytin ağaçlarına zarar verecek olan projeye karşı yaşam alanlarını savunmayı sürdürüyor.

Son olarak santralin yapımını yürüten Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri tarafından 27 Temmuz Salı günü mahallede yapılmak istenen toplantıda tepkilerini dile getiren Orhanlı köylüleri, toplantıyı iptal ettirerek mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. 

Konuştuğumuz mahalle sakinleri, proje hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. adlı şirket, bölgede yürüttüğü JES çalışmalarına ilişkin İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 29 Haziran’da aldığı “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararını iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarının ardından, 27 Temmuz’da mahallede “Halkın Katılım Toplantısı” düzenlemek istedi. Mahalle sakinleri toplantıyı tepkiyle karşılayarak yapılmasına izin vermedi. Aynı gün mahallede yapılan, projeye karşı protestolara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de katıldı.

Yerel halk projeye neden itiraz ediyor?

İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçlarından oluşan zeytin ormanlarının yer aldığı Orhanlı Mahallesi, zeytin ve zeytinyağı üretimiyle dikkat çekiyor. Konuştuğumuz köy sakinleri, projenin bölgede zeytincilik faaliyetini bitireceğini, ayrıca bölgedeki su kaynaklarının olumsuz etkilenmesiyle tarımın yanı sıra hayvancılığın da kötü etkileneceğini söyledi. Köylüler, santral çalışmalarının yürütüldüğü araziler kendilerinden satın alınırken, bölgeye JES yapılacağını bilmediklerini, bölgeye daha önce baraj yapılması planı olduğunu ancak daha sonra JES yapılmasına karar verildiğini belirtti.  

Jeotermal Enerji Santrali nedir, çevreye nasıl zarar verir?

Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, çeşitli kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardan elde ediliyor. Açılan sondaj kuyularından çıkışı sağlanan su, buhar ve gazdan oluşan jeotermal akışkanlardan enerji üretiliyor. Jeotermal enerji fosil yakıtlara alternatif olarak doğaya zarar vermeyen, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kabul edilmekle birlikte, üretim sonucunda ortaya çıkan kimyasalların doğaya ve insana zarar vermemesi için, jeotermal akışkanlardan enerji elde edildikten sonra su, toprak veya hava ile etkileşime girmeden mutlaka yeraltına geri “enjekte edilmesi” gerekiyor. Bu işlem uygulanmadığı takdirde insana ve doğaya çok ciddi zararlar verebiliyor. Ayrıca enerji üretimi sırasında santralden salınan arsenik ve hidrojen sülfür gazı gibi zehirli gazlar da çevreyi kirletiyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.