Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Fransa ve İsrail’de salgın önlemlerine karşı protestolar düzenlendi, Venezüela COVAX aşı programından 6,2 milyon doz aşı temin edecek

Fransa’da binlerce kişi, artan koronavirüs vakaları ile mücadele etmek için başlatılan “aşı kartı” uygulamasını protesto etti. Venezüela, COVAX aşı programından 6,2 milyon doz aşı temin edecek. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti’nin hazırlattığı rapora göre, koronavirüs salgınının çıkış noktası Çin’deki Vuhan Viroloji Enstitüsü. YouTube, salgına yönelik dezenformasyon yaydığı gerekçesiyle Sky News Avustralya’nın hesabını geçici olarak askıya aldığını açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Fransa’da on binlerce kişi, “aşı kartı” uygulamasını protesto etmek için sokaklara çıktı

Fransa’da hükümet, artan koronavirüs vakalarına karşı kamusal alanlara girmek için aşı kartı uygulamasını hayata geçirdi. Yasa kapsamında toplu taşıma araçları, hastaneler, kültür merkezleri, spor ve eğlence merkezleri gibi alanlara girmek için vatandaşlar aşı kartlarını göstermek zorunda.

Aşı kartı uygulamasına karşı çıkan 200 bin kişi cumartesi günü (31 Temmuz) birçok kentte protesto düzenledi. Bazı göstericiler polis ile çatıştı. İçişleri Bakanlığı, protestolarda 19 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Venezüela, COVAX programından aşı temin edecek

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro pazar günü (1 Ağustos) günü yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) oluşturduğu COVAX aşı programından 6,2 milyon doz aşı alacaklarını, bunların Sinovac ve Sputnik V aşıları olacağını açıkladı.

28 milyonluk nüfusa sahip ülkede şimdiye kadar 300 binin üzerinde vaka görülürken hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 591’e ulaştı. Venezüela’da şimdiye kadar sadece 2,2 milyon doz aşı uygulandı. Ülke, yüzde 3,3 ile Güney Amerika’daki en düşük aşılama oranlarından birine sahip.

Cumhuriyetçi Parti’den koronavirüs salgınının çıkış noktasına ilişkin yeni araştırma

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti’nin hazırlattığı rapora göre, koronavirüs salgınının çıkış noktası Çin’deki Vuhan Viroloji Enstitüsü. Rapordaki iddiaya göre, Çin’deki bilim insanları koronavirüsün insana bulaşan modifikasyonu üzerinde çalıştıkları sırada meydana gelen hata salgına neden oldu. Birçok bilim insanı salgının ana kaynağının Vuhan’daki laboratuvar olabileceğini açıklarken henüz bu konuda kesin bir sonuca ulaşılamadı.

Çin ise iddiaları asılsız ve temelsiz olarak değerlendiriyor.

İsrail Sağlık Bakanı: Karantina uygulamasını engellemeye çalışacağım

Günlük koronavirüs vaka sayısı 2 binin üzerine çıkarak mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşınca yeni kısıtlamalara gidilen İsrail’de, salgın önlemlerine karşı birçok protesto düzenlendi. 31 Temmuz tarihinde düzenlenen protestolarda göstericiler, “Salgın bir yalan” dövizleri taşıdı.

İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz de kısıtlamalara ilişkin olarak, “Tekrar bir karantina uygulamak istemiyorum. Ne pahasına olursa olsun bir karantina uygulamasını engellemeye çalışacağım” dedi.

YouTube, Sky News Avustralya’nın hesabını askıya aldı

Youtube, salgına yönelik dezenformasyon yaydığı gerekçesiyle Sky News Avustralya’nın hesabını geçici olarak askıya aldı. Hangi içeriğin Youtube’un salgına yönelik politikaları ile uyuşmadığı açıklanmazken kanalın hesabının, “somut zararlar üretebileceği” nedeniyle askıya alındığı belirtildi.

1,85 milyon takipçisi bulunan kanal ise YouTube’un salgına yönelik politikalarını ciddiye aldıklarını, bazı eski videolarının yeterli arka planı vermemiş olabileceğini belirtti.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.