Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban Afganistan’daki saldırılarına hız kesmeden devam ediyor

Taliban, Afganistan’da saldırılarını bir adım öteye taşıdı. Çatışmaların hızla daha kötüye gittiğine dair yabancı ülkelerin diplomatik misyonlarından ve NATO’dan gelen uyarılara rağmen Taliban, üç büyük şehre yönelik saldırılarına devam etti. Kandahar’daki havalimanına en az üç roketle saldırı düzenlendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderliğindeki yabancı güçlerin Afganistan‘dan çekilmeye başlamasının ardından Afgan hükümet güçleri, Taliban’a karşı zorlu bir mücadele yürütüyor. Afganistan ekonomisi için önemli bir şehir olan, ülkenin batısındaki Herat‘a yüzlerce komando konuşlandırıldı. Güneydeki Leşkergah kentindeki yetkililer de daha fazla birliğin konuşlandırılması için çağrıda bulundu.

Daha önce NATO güçlerinden Birleşik Krallık askerlerinin konuşlandığı yer olan Helmand eyaletinin başkenti Leşkergah’taki görgü tanıkları sokak çatışmalarından, açıkta yatan cansız bedenlerden ve Afgan hükümeti ile ABD’nin Taliban mevzilerine yönelik yoğun hava saldırılarından bahsetti.

Leşkergah’tan gelen son haberlere göre Afgan güçleri, 1 Ağustos’tan bu yana şehri kontrol etmeye devam ediyor.

Taliban: “Afgan ordusu, Taliban’ın ilerleyişine direnemez”

Taliban, Kandahar veya Leşkergah gibi önemli şehirleri düşürerek çevredeki beş ili hızla kontrol altına alacağını ve özellikle ülkenin güneyindeki önemli eyaletleri kontrol etmesinin kolaylaşacağını hesaplıyor.

Adı geçen şehirlerin Taliban kontrolüne girmesiyle beraber, Taliban’ın bir süredir ülke genelinde sürdürdüğü saldırılar başka bir aşamaya geçebilir. Taliban, aralıksız devam eden saldırılarıyla Afgan halkına bir şeyi ispat etmeye çalışıyor: “Afgan ordusu, Taliban’ın ilerleyişine direnemez.”

Ülkenin batı ve güneyindeki üç ilin durumu kritik

Afganistan silahlı kuvvetleri sözcüsü General Ajmal Omar Shinvari, 1 Ağustos’ta düzenlediği toplantıda, ülkenin güney ve batısındaki üç ilin güvenlik durumlarının kritik noktada olduğunu belirtti.

AFP’ye konuşan bir Leşkergah sakini ise “Uçaklar her an şehri bombalamaya devam ediyor. Şehrin her bir karışı bombalandı. Şehrin sokaklarında ve meydanlarında çok sayıda ceset var” dedi.

Öte yandan, hava saldırılarının merkezi Kandahar’daki havalimanına Taliban’ın en az üç roketle saldırdığı açıklandı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Kandahar Havalimanı düşman tarafından bize karşı düzenlenen hava saldırılarının merkezi olduğu için tarafımızca hedef alındı” diye konuştu.

Havalimanı şefi Mesut Peştun ise iki roketin piste isabet ettiğini, pistin tamirinin sürdüğünü ve en kısa sürede tekrar hizmete sunulacağını açıkladı. Havalimanı, Taliban’ın şehri ele geçirmesini önlemek için gereken lojistik ve hava desteği için hayati önem taşıyor.

1990’lardaki yürüyüş Kandahar’da başlamıştı

1996’da Kabil’de iktidarı ele geçirmesi ile sonuçlanan uzun yolculukta Taliban’ın yürüyüşünün başladığı ilk şehir olmasıyla dikkat çeken Kandahar, bugün de Taliban’ın ilerleyişi için kritik önemde. Uzmanlara göre Taliban, Kandahar’ı ele geçirmeyi ve orayı geçici başkent olarak kullanmayı planlıyor.

Afgan yetkililer, Taliban’ın ülkenin batısındaki Herat şehri çevresindeki stratejik binaların kontrolünü ele geçirdiğini ve sivilleri evlerinde kalmaya zorladığını açıkladı. Afganistan Savunma Bakanlığı, saldırıyı geri püskürtmek için yüzlerce komandonun Herat’a gönderildiğini belirtti.

Öte yandan, Talibann’ın hedefindeki Leşkergah, en savunmasız durumdaki şehir olması ile dikkat çekiyor.

Biden yönetimi harekete geçiyor

Amerika Birleşik Devletleri yönetimine, Taliban’ın ilerleyişi karşısında çaresiz kalan Afganlar’a yardım etmeleri için milletvekillerinin baskısı her geçen gün artıyor.

Biden yönetiminden bir yetkili ve diğer iki kaynak, yönetimin bazı Afganlar’ı ABD’ye mülteci olarak yerleştirmek için yeni bir program başlatacağını belirtti.

ABD’li yetkili, yeni mülteci programının ABD tarafından finanse edilen projeler, ABD merkezli sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşlarında çalışan Afganlar’ı kapsayacağını söyledi. Bu Afganlar’ın, tercümanlar ve ABD hükümeti için çalışan diğer kişiler ile ailelerini kapsayan Özel Göçmenlik Vizesi (SIV) programına ise hak kazanamayacağı belirtildi.

Yetkili ayrıca, yeni Afgan programının başvuru sahiplerinin ABD kurumları, üst düzey ABD yetkilileri, sivil toplum kuruluşları veya medya kuruluşları tarafından önerilmesi gerekeceğini de sözlerine ekledi.

Vize işlemlerinin son aşamalarında olan yaklaşık 200 SIV adayı ve aile üyeleri, 50 bin veya daha fazla kişiyi içerebilecek “Müttefikler Sığınağı Operasyonu” adlı bir tahliye planının başlangıcı olarak, geçen hafta ABD’ye götürülmüştü.

Eşref Gani: “Taliban’ın yegâne amacı bizleri teslim almak”

Çatışmaların şiddeti giderek artarken, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, barış anlaşmasına varmak için müzakere gücünü kullanmayan Taliban’ı bir kez daha suçladı. Gani, “Bizler barışı elde etmek için çalışıyor olsak da Taliban’ın yegâne amacı bizleri teslim almak” dedi.

Afganistan’daki durum uluslararası güçlerce de yakından takip ediliyor. Geçen ay Avam Kamarası’nda konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Afganistan’daki mevcut durumdan memnun olup olmadığımı sorarsanız, elbette değilim. Endişeliyim” demişti.

Taliban, ABD ve NATO birliklerinin ülkeden çekilmeye başlamasıyla birlikte Afganistan’da ilerleyişine devam ediyor. Radikal İslamcı grup, İran ve Pakistan ile olan sınır kapıları dahil olmak üzere Afganistan topraklarının yarısından fazlasını ele geçirdiğini açıklamıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.