Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uçmuyorlar: Medyascope, THK’nın hangarda bekletilen yangın söndürme uçaklarını görüntüledi

Türkiye’nin pek çok farklı noktasında orman yangınlarıyla mücadele sürerken Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde bulunan fakat uçuşlarına izin verilmeyen Canadair CL215 model yangın söndürme uçakları Ankara’da bulunan Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin hangarlarında bekliyor. Hıdır Göktaş ve Deniz Eker’in özel haberi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin hangarlarında bekletilen uçakların görüntüsünün alınmasına izin verilmiyor. Güvenlik, Medyascope ekibini kampüse almadı. Kampüse öğrencilerin de girmesi yasak. Uçaklar uzun süredir bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu uçaklar yangın söndürmede yetersiz.

THK ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında ihale sürecindeki tartışmaların ardından bakanlık, THK’yı ihale sürecinden dışlamak için şartnamede değişiklik yaptı. THK uçaklarının su kapasitesi 4,9 ton. Bakanlık ise ihale şartnamesinde uçakların su taşıma kapasitesini 5 ton olarak belirledi. Bakanlığın ihalesine giremeyen THK uçakları, bakımları yapılamadığı için yangın söndürme çalışmalarına katılamıyor. Bakanlıkla yaşanan sürtüşmenin ardından Cenap Aşcı, 16 Ekim 2019’da Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı olarak atandı.

Cenap Aşcı, Medyascope’a verdiği röportajda uçakların uçabilmesi için 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Sahra Atila’ya konuşan eski THK Başkanı Erdoğan Karakuş ise yangın söndürme ihalelerinin özel şirketlere bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.