Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski THK Başkanı Erdoğan Karakuş Medyascope’a konuştu: “Yangın söndürme ihalelerini özel şirketlere bırakamazsınız”

Türkiye’de 28 Temmuz’dan beri ormanlar yanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 71 orman yangınından 57’si kontrol altına alındı, 14 bölgede yangın devam ediyor. Orman yangınları sonucu en az dört kişi hayatını kaybetti. Yangınların ardından Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının neden atıl bir şekilde bekletildiği gündem oldu. Medyascope’a konuşan eski Türk Hava Kurumu Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, dağlık alanlarda küçük uçakların kullanılması gerektiğini, helikopterlerin yangınların büyümesine yol açtığını söyledi. 

THK: “20 hava aracımız yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır”

Türk Hava Kurumu (THK), Türkiye genelinde 20 hava aracının yangın söndürdüğü bilgisini verdi. Üç adet Beriev BE-200 tipi bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 tipi 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, iki adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook tipi 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterlerin yangın bölgelerinde olduğu belirtilen açıklama şöyle: 

“Milletimizi derinden üzen orman yangınlarıyla topyekûn mücadele edilirken, asılsız iddialarda bulunanlar ağır vebal altındadır. Öte yandan, ciğerlerimiz yanarken daha önce detaylı açıklama yapılmasına rağmen (görev yapmayan ve yıllık maliyeti 11 milyonu bulan) pilotların işten çıkarılması hususundaki iddiaların ısrarla tekrarlanması en hafif deyimiyle kötü niyetlerin göstergesidir. Bununla birlikte teknisyenlerimiz de halen görevlerine devam etmektedir. Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde, üç adet Beriev BE -200 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, iki adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuzca operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat’taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 

Bekir Pakdemirli: “THK’nın elindeki uçaklar, uçabilecek kapasitede değil”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise THK ile bir problemlerinin olmadığını belirtti ve “THK’nın elindeki uçaklarla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil. Biz burada, ‘Son teknoloji insansız hava araçları, insansız hava helikopterleri, son teknoloji jet amfibi uçaklar’ diyoruz, hâlâ antikacı dükkanı gibi, ‘1960’lardan kalma uçakları kullanalım’ tarzında açıklamalar yapılıyor. Bu bizleri üzmekten başka bir şey değil” dedi. 

Türkiye’de, 2009 yılında alınmış dokuz tane CL-215 Bombardier yangın söndürme uçağı var

Türkiye’nin tek havadan yangın söndürme uçak filosuna sahip olduğunu belirten Gökçen Havacılık envanterinde, 2009 yılında alınan dokuz tane CL-215 Bombardier tipi yangın söndürme uçağı bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise 2019 yılında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin elinde orman yangınlarıyla mücadele edecek bir uçak filosunun bulunmadığını açıklamış, Türk Hava Kurumu’nun elinde CL-215 model altı uçak olduğunu ve bunların üçünün etkin olmadığı söylemişti. 

Eski Türk Hava Kurumu Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş

“Rus uçakları 12 ton su atıyor ancak bize küçük uçaklar lazım”

Medyascope’a konuşan eski Türk Hava Kurumu Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, görevde bulunduğu 2000-2003 yılları arasında bir yıl içinde 176 yangın çıktığını ancak hepsine anında müdahale edildiği için gündeme gelmediğini belirtti. Türkiye’de ormanlar dağlık bölgelerde olduğu için karadan yangına müdahalenin imkansız olduğunu söyleyen Karakuş, küçük ve çevik uçakların yangına müdahale konusunda daha etkili olacağını da sözlerine ekledi.

“Bu olay stratejik hatalarla dolu”

Yangınlara, Rusya’dan 153 gün için 203 milyon liraya kiralanan üç yangın söndürme uçağı ile müdahale ediliyor. Karakuş, kiralanan Rus uçaklarının büyüklüğü nedeniyle yangını söndüremeyeceğini, bu uçakların vadilere ulaşamayacağını vurguladı:

“Genel bir eksiklik söz konusu, bu olay stratejik hatalarla dolu. Türkiye ormanları tamamen dağlık bölgelerde, düzlük arazilerde bizim ormanlarımız yok. Şimdi bu dağlık yerlerde orman yangını olduğu zaman ona karadan ulaşmak mümkün değil. Yangına havadan müdahale edilmesi lazım ve bunun için küçük uçaklar lazım, yapılan yanlış burada. Ben THK başkanı iken küçük uçaklarımız vardı ve 2 ton su atardı, çeviktiler. Bu çeviklikle yangının tam üstüne su atarlardı ve etkili olurlardı. Şimdi büyük uçaklara gelelim. Kiralanan uçaklar büyük ve 12 ton su atıyor ancak bu uçaklar büyük olduğu için Türkiye’nin coğrafyasına uygun değil. Bu uçakların manevra kabiliyeti de düşük. Türk Hava Kurumu’nun uçakları Kanadalılar’ın ürettiği 4 bin 900 litre su atan ve küçük, kıvrak uçakların en büyüğü konumunda. Bize küçük, çevik ve hızlı uçaklar lazım.”

“Helikopterler ile müdahale etmek çok zor”

Yangına ilk 30 dakika içinde müdahale edilmesi gerektiğini, aksi takdirde yangının genişlediğini belirten Karakuş, şu anda helikopterle müdahalenin yangını daha da büyüteceği bilgisini verdi. Helikopter ile müdahalenin tehlikeli olduğunu söyleyen Karakuş, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk 30 dakikada söndürülmez ise yangın genişler. Isınan hava hiç rüzgar olmasa bile yukarı çıktığı için rüzgar çıkar. Bu da yangını genişletir. Yangınla mücadele ettiğimiz yerlerde helikopterle müdahale etmek çok zor. Çam yangınlarında helikopter kullanıldığı zaman helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgar, yanan çam kozalaklarını uzaklara fırlatır ve bu nedenle oralarda da yangın başlar ve yangın söndürülemez.”

Karakuş: “Helikopterler veya uçaklar yangın çıkmadığı takdirde ve yerde durduğu zaman çok az para alıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “yangın söndürme uçağı” ihalesine THK, iki yıldır katılamıyor. İki yıl önce ihaleye katılmak isteyen THK’nın karşısına litre engeli çıkarıldı. İhaleye katılmak isteyen kurumlara 5 bin litre şartı koyuldu. THK’nın elindeki uçakların su kapasitesi ise 4 bin 900 litreydi.

İhale konusuna değinen Karakuş, bu tür uçakların Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilmesi gerektiğini belirtti:

“Birbirimizi suçlamanın hiçbir anlamı yok. THK uçakları olsun, diğer uçaklar olsun tamamen hava kuvvetlerinin hizmetinde olmalı. İhaleler açılmaması gerekiyor. Helikopterler veya uçaklar yangın çıkmadığı takdirde ve yerde durduğu zaman çok az para alıyor. Yangın çıktığı zaman ise yaptığı seferler nedeniyle dört-beş kat para alıyor. Bunu şirketlere bırakamazsınız, bu ülke güvenliğiyle ilgili bir durum. Bu tür hesapların olmaması gerekiyor.”

THK uçaklarının atıl bir şekilde bekletilmesine muhalefetten de tepki geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, THK uçaklarının aynılarının Avrupa’da da kullanıldığını söyledi ve “Hükümet, birilerini zengin etme hevesinden kurtulsun ve THK ‘ya ait uçakları yeniden devreye alsın. Avrupa’nın kullandığı uçakları biz niye kullanmıyoruz. Bunun mantıklı başka açıklaması yok” dedi. 

Cenap Aşçı: “Düğüne gitmek zorunda kaldım”

Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı ise CNN Türk canlı yayında, Türkiye yangınlara teslim olduğu sırada, özel bir durumunun olduğunu belirtti. Aşcı, “Bu akşam bir özel durumum vardı, çocukluğundan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı oraya gitmek durumunda kaldım” dedi. 

Aşcı’nın Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş’a bugün (30 Temmuz) verdiği röportaj:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.