Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Help Turkey” etiketiyle paylaşımda bulunanlar hakkında resen soruşturma başlatıldı – Avukat Baran Kaya: “‘Aşağılama’ fiilinin işlendiği iddiası oldukça soyut ve dayanaksız”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada orman yangınlarıyla ilgili “Help Turkey” (Türkiye’ye yardım edin) etiketiyle paylaşımda bulunanlar hakkında resen soruşturma başlattı. Avukat Baran Kaya, konuya ilişkin Medyascope‘a konuştu. Kaya, “Cumhurbaşkanı, Rusya’dan uçak yardımı istediğini kendi beyan etti. Savcının bakış açısına göre bu yardım talebi de 301 anlamında suç sayılır” dedi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre sosyal medyada, orman yangınlarıyla ilgili “Help Turkey” (Türkiye’ye yardım edin) etiketiyle paylaşımda bulunanlar hakkında resen soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Paylaşımların içeriklerinin tetkiki neticesinde teknik düzlemde manipülasyonla birlikte asılsız iddia ve haberlerin dolaşıma sokulması gibi stratejiler izlenerek yangınla mücadele eden ilgili kamu görevlilerinin ve gönüllülerin yangının söndürülmesine yönelik çalışmalardaki moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen, bölge halkını ümitsizliğe sevk eden, yangınla mücadelede devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içeriklerin suç oluşturduğu değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “cumhurbaşkanına hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama”, “halk arasında endişe, korku ve panik yaratma”, “toplumun belli bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarının işlendiği kanaatine varıldığı ve suç unsuru içerdiği tespit edilen paylaşımlara yönelik resen soruşturma başlatıldığı aktarıldı.

“TCK 301’den soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi Adalet Bakanlığı’nın iznine tabi”

Soruşturmaya ilişkin Medyascope‘a konuşan Avukat Baran Kaya, “Help Turkey” paylaşımının söz konusu suçların işlendiğine dair kuvvetli şüphe oluşturmadığını, savcının bakış açısı ile bakılır ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’dan uçak yardımı istediği beyanın da suç sayılabileceğini söyledi.

Avukat Baran Kaya şöyle konuştu:

“Savcılığın açıklamasında, Türk Ceza Kanunu (TCK) 213. maddede yer alan ‘halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu’ ve TCK 301. maddede yer alan ‘Türk milletini, devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçu’ işaret edilmiş. TCK 301’den soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi Adalet Bakanlığı’nın iznine tabi.

Bu iki suç ve isnat edilen diğer suçlar, katalog suçlardan değil. Dolayısıyla tutuklama için suç delillerini karartma veya kaçma şüphesinin açık ve somut bir şekilde ortada olması gerekir. Bunun yanı sıra da kuvvetli suç şüphesinin varlığı gerekli.

“Savcının bakış açısına göre Cumhurbaşkanının Rusya’dan uçak yardımı talebi de suç”

Kaçma ve delil karartma şüphesi, sanığın ve olayın öznel koşullarına göre incelenir fakat savcılığın bahsettiği ‘Help Turkey’ paylaşımı bu suçların işlendiğine dair kuvvetli şüphe oluşturmuyor. TCK 213, 299, 216 ve 125/3’te yer alan suçların maddi unsuru tehdit. Fakat bu etikette bir tehdit söz konusu değil. 301 için ise Adalet Bakanlığı’nın izni olmadığı gibi ‘aşağılama’ fiilinin işlendiği iddiası oldukça soyut ve dayanaksız. Dünkü programda Cumhurbaşkanı, Rusya’dan uçak yardımı istediğini kendi beyan etti. Savcının bakış açısına göre bu yardım talebi de 301 anlamında suç sayılır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.