Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler vaka sayılarındaki seyri Medyascope’a değerlendirdi: “Türkiye’de filyasyon tamamen işlevini kaybetti, dolayısıyla vakalar normalden az görünüyor”

Türkiye’deki koronavirüs vaka sayıları Kurban Bayramı tatiliyle birlikte yeniden büyük bir artış gösterdi. 10 Temmuz günü 5 bin 530 olan günlük vaka sayısı 23 Temmuz’da 10 bini geçerken 28 Temmuz’da ise 20 bini aştı. Ancak son dokuz günde, bir önceki dokuz günlük süreye kıyasla vaka artış hızında düşüş yaşandı. 28 Temmuz – 5 Ağustos günleri arasındaki dönemde günlük yeni vaka sayısı ortalama 222 kişi arttı. Bir önceki dokuz günlük sürede günlük vaka artışı ortalama bin 500 civarındaydı. Bu iki dönem arasındaki farka göre günlük vaka artış hızı yaklaşık altı kat azaldı. Test başına pozitif vaka bulma oranı ise yüzde 5,53’ten yüzde 9’a çıktı. 

Yeni vaka sayıları sabit seyre geçti

Vaka sayıları 23 Temmuz’dan itibaren büyük bir yükselişe geçerken son dokuz günde ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “kritik sınır” olarak nitelediği 20 binin üzerinde yeni vaka tespit ediliyor. 28 Temmuz – 2 Ağustos arasındaki dönemde ise vaka sayıları bir gün hariç 22 bin civarında tespit edildi. 1 Ağustos günü ise 20 bin yeni vakaya rastlandı. 

Test başına pozitif vaka bulma oranı ise yüzde 9’a çıktı

19-27 Temmuz arası günlük ortalama 12 bin 51 vaka tespit edilirken son dokuz günde ise ortalama yeni vaka sayısı 23 bin 178’e yükseldi. Toplam ölüm sayısı 494’ten 827’ye çıkarken yaklaşık iki ay sonra günlük vefat sayısı yeniden 100’ü aştı. Test başına pozitif vaka bulma oranı ise yüzde 9’a çıktı. 

Bu dokuz günlük sürede birinci gün ile son gün arasındaki yeni vaka farkı 2 bin 6 olurken bir önceki dokuz günlük sürede ise aynı fark 13 bin 511 olmuştu. Vaka artış hızındaki düşüşü Medyascope’a yorumlayan hekimlerden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, açıklanan vaka sayılarının sahadaki gerçeklerden ziyade farklı saiklerle duyurulduğunu belirtirken Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Gül Ergör, şu an vaka artış hızının yavaşlaması için makul bir neden olmadığını ancak açıklanan sayılarda güven sorunu olup olmadığının anlaşılması için birkaç gün daha beklemenin doğru olduğunu söyledi. TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Uzman Doktor Nasır Nesanır ise filyasyonun tamamen işlevini kaybettiğini ve bu yüzden temaslıların tespit edilemediğini belirtti.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: “Günlük vaka sayılarının sabit olarak 20 binlerde seyretmesi gerçekçi değil”

Filyasyonun işlemediğine ve temaslıların tespit edilemediğine vurgu yapan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, iktidarın salgınla mücadele etmek yerine algıyı yönetmeye çalıştığı görüşünde. Açıklanan sayıların sahadaki gerçeklerle örtüşmediğini belirten Fincancı, “Filyasyon işlemeyen bir boyutta. Özellikle Delta varyantının bulaşıcılık katsayısı 5 ila 7. Yani her bir vakanın en az beş temaslısı olması gerekiyor. Dolayısıyla günlük vaka sayılarının sabit olarak 20 binlerde seyretmesi gerçekçi değil. Çok daha fazla pozitif vaka olduğunu söylemek mümkün. Toplumunun üçte birinin tam aşılanması bu vakaların çok daha aşırı gözükmesini de engelliyor bir yandan. İktidar ise salgınla mücadele etmek yerine algıyı yönetiyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Gül Ergör: “Pazartesiden itibaren vaka sayıları tekrar yükselmezse ‘Yine veriler gizleniyor mu’ diye düşünebiliriz”

Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör ise açıklanan sayıların gerçeklendiğinden şüphelenmek için birkaç gün daha beklemenin daha doğru olduğunu belirterek, “Açıklanan vaka sayıları birkaç gün aynı rakamın etrafında dolaşabilir ama 10-15 gün boyunca yükselme ya da alçalma eğilimine gitmezse, ki şu an alçalması için önlem alınmıyor, o zaman şüphe edebiliriz ama şu anki durum çok olağandışı diyemem. Bayram sonrası biriken çok fazla vaka vardı. 10 gün önce tespit edilenler biriken vakalardı. Ama pazartesiden itibaren tekrar yükselmesi bekleniyor. Eğer yükselmezse ‘Yine veriler gizleniyor mu’ diye düşünebiliriz ama şu an için ben o düşüncede değilim” dedi.

Dr. Nasır Nesanır: “Türkiye’de filyasyon tamamen işlevini kaybetti, dolayısıyla vakalar normalden az görünüyor”

Uzman Doktor Nasır Nesanır da filyasyonun artık işlevini kaybettiğini ve vaka sayılarının beklenenin altında kalmasındaki en büyük nedenlerden birinin bu olduğunu vurgularken iki doz aşı olan kişilerin sayısı ile hastalığı atlatan kişilerin sayısı hesaplandığında günlük vaka sayısı açısından üst sınıra yaklaşılmış olma ihtimaline de değindi: “Türkiye’de filyasyon yapılmıyor. Temaslı tespiti yapılmıyor. Artan vakaların bir kısmı tespit edilemiyor. Türkiye’de genel nüfusun yüzde 34’ü çift doz aşı oldu. Enfeksiyonu geçirenleri de hesaba katarsak günlük vaka sayıları açısından üst sınıra yaklaşmış olabiliriz. Eldeki pozitif vakaların açıklandığını düşünüyorum. Ancak Türkiye’de filyasyon tamamen işlevini kaybetti ve devre dışı kaldı. Dolayısıyla vakalar normalden az görünüyor.” 

Hastanede yatan ya da vefat eden kişilerin büyük çoğunluğu ya aşısız ya da eksik aşılı kişiler”

Koronavirüs vakalarının arttığı illerdeki aşılama hızının düşük olduğunu ve Delta varantı ile aşının yarış halinde olduğunu belirten Nesanır, bayram sonrasının ise aşılama açısından iyi değerlendiremediğini aktardı: “Türkiye’deki vaka sayısı bir anda iki kat arttı. Bu artışların en çok görüldüğü illerin ortak özelliği aşılama oranının düşük olması. Bu ana faktör oldu. Bayram nedeniyle yapılan ziyaretler, tatiller ve Delta varyantı çok etkili oldu. Şu an Delta varyantı ve aşı yarış halinde ve maalesef aşılama açısından bayram ve sonrası iyi değerlendirilemedi. Nüfusun yüzde 85’i aşılanmadan salgın kontrol altına alınamaz. Türkiye’de hastanede yatan ya da vefat eden kişilerin büyük çoğunluğu ya aşısız ya da eksik aşılı kişiler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.