Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “Yanan ormanlık alanlar yapılaşmaya açılabilir, meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz, bu işin bir parçası olmayın”

Türkiye’de orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz günü Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, orman vasfını yitiren yerlerde yapılaşma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Konuya ilişkin Medyascope‘a konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve mimar Recep Esengil, ilerleyen zamanlarda yanan ormanlık alanların imara açılabileceğini söyledi. Meslektaşlarını yanan ormanlık alanlar için proje yazmamaları konusunda uyaran Candan, “Bu yetkiyle bütün bu ihtimallerin olabileceği gerçeği ortaya çıkıyor. Bu iktidar en ufacık bir metrekareye beton dökmeyi seviyor. Bu nedenle biz de meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz, bu işin bir parçası olmayın” dedi. 

28 Temmuz’da Resmi Gazete‘de yayımlanan kararla, orman vasfını yitiren alanlarda yapılaşma yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmesine tepkiler sürüyor.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ilerleyen günlerde yanan ormanlık arazilerde yapılaşmanın başlayabileceğine dikkat çekti. Tezcan, bu konu özelinde mimarların herhangi bir proje çizmemesi gerektiğini belirterek, “Yanan ormanlık alanlara proje çizmemeleri konusunda meslektaşlarımızı uyarıyoruz. Eğer herhangi bir proje yapılırsa kendi bulunduğumuz hinterlantta disiplin kurullarını işletmek durumda kalacağız. Bu nedenle biz, yanan alanlara proje çizmemeleri için meslektaşlarımıza çağrı yapıyoruz. Türkiye’deki bütün bu süreçlere baktığınız zaman, yanan ormanlık alanlara yapılaşma yapılabileceğini öngörebiliyorsunuz. 2B Kanunu’na göre, orman vasfını yitiren alanlarda yapılaşma olabilir. Yani iktidarın ormanlık alanlara genel yaklaşımı zaten bu. 28 Temmuz tarihinde ormanlarda yapılaşma yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmesi ile bütün bu ihtimallerin olabileceği gerçeği ortaya çıkıyor. Bu iktidar en ufacık bir metrekareye beton dökmeyi seviyor. Bu nedenle biz de meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz, bu işin bir parçası olmayın” dedi.

“Gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz”

Yanan ormanlık alanlarda inşa edilecek herhangi bir yapının engellenmesi için de meslektaşlarına çağrıda bulunduğunu belirten Candan, hükümetin yangınları kontrol altına almak için yeterli çalışmayı yürütmediğini ancak yapılaşma için arazi bakmaya devam ettiğini söyledi. Candan şöyle konuştu:

Manavgat yangını devam ederken Resmi Gazete’de aynı gün karar yayımlayarak yapılaşma yetkisini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na vermek, bu konunun alanlarının tespiti için cumhurbaşkanına tek yetki vermek yanan ormanlık alanlarda yapılaşmanın olabileceği anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı havadan kupon arazi bakıyor. Havadan yangın söndürmüyor ama arazi bakmaya devam ediyor. Mevcut iktidar gitmediği sürece bu alanlarda yapılaşmalar da yapılır, turizm konusunda da teşvikler yapılır. Zaten bungalov evler veya diğer hafif malzemelerden evler yapılmasına izin veriyorlar. Biz de yaptıkları yapacaklarının garantisidir diyoruz ve bu nedenle gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz.”

“Yeni kararla, turizm bölgesi tanımını değiştirdiler” 

Mimar Recep Esengil ise yayımlanan kararla, turizm bölgesi tanımının değiştiğini söyleyerek, “Burada asıl önemli olan konu yetkinin devri değil, tanımının değişmesi. 1982’den beri var olan bir turizm tanımı yeni kararla değiştirildi” dedi. 

Esengil şöyle devam etti: 

“1982’den beri var olan turizm tanımına göre, doğal ve kültürel varlıkların olduğu yerler turizm alanı olarak kabul ediliyor. Bu tanıma getirilen ek madde ile doğal ve kültürel yerlerin dışında turizm potansiyeli olabilecek tüm alanların imara açılabileceğini söylediler. Bu durumda ise turizm alanı her yer olabilir. Bu da konudaki en büyük hata. Değişiklikle birlikte orman alanlarının turizm potansiyeli olduğu belirtilir ise bu alanlar turistik tesise dönüşecektir. Herkes yetki devrinden rahatsız oluyor ancak burada yetki devri çok önemli değil. Zaten gerçekte de yetki sadece bir adamın elinde.”

“Anayasa ‘Ormanlık alanlara yapı yapılamaz’ diyor ancak bütün ormanlık alanlara yapı inşa edildi” 

İlerleyen zamanlarda yanan ormanlık alanların imara açılabileceğini belirten Esengil, “Şu an kamuoyundan gelen tepki nedeniyle bir şey yapmayabilirler ancak ilerleyen zamanlarda yanan alanlar imara açılabilir. Anayasada ‘Ormanlık alanlara yapı yapılamaz’ diye bir hüküm var ama bütün ormanlık alanlar yapı alanı. Orman yangını haberlerinde, ‘Yangın yapılara ulaştı’ deniyor ancak burada en önemli soru şu: ‘Acaba yangın mı yapılara gidiyor yoksa yapılar mı ormanlık alanlara inşa edildi?’ Antalya’da eski orman alanları konut alanlarına dönüştürüldü ve dönüştürülüyor. 2B ile birlikte orman vasfını kaybetmiş yerler imara açıldı. Bu durumun aynısını, yanan ormanlık alanlarda da göreceğiz” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.