Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 yaş ve üzeri çocuklar için aşı randevuları hâlâ kapalı, aileler Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama bekliyor

Sağlık Bakanlığı 16 Ağustos Pazartesi günü, 15 yaş üstü tüm çocukların ve 12 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan çocukların aşılanabileceğini açıklamıştı. Fakat bu açıklamadan saatler sonra randevular iptal edildi. Randevu oluşturan birçok aile, hastaneye gittiklerinde “Sistemde tanımlı değilsiniz” yanıtı ile karşılaştıklarını söyledi. Duruma, sosyal medya üzerinden tepki gösteren aileler, Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama bekliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yeni aşılama programına göre 15 yaş üstündeki çocuklar ve 12 yaş üzeri kronik rahatsızlığı olan çocuklar aşılanabilecekti. Ancak aşı hakkı tanımlandıktan kısa bir süre sonra aileler, aşı randevusu alamadıklarını, alınan randevuların ise iptal edildiğini sosyal medya hesaplarından duyurmuştu. Randevu sisteminin açılıp-kapandığını belirten aileler, Sağlık Bakanlığı’nın okullar açılmadan gerekli önlemleri alması gerektiğini dile getirdi. Bakanlık ise yaşanan karışıklığa ilişkin net bir açıklamada bulunmadı.

Aileler sosyal medya üzerinden, “15 yaş üstü için aşı randevuları kapatılmıştı. Bazı gruplara tekrar açıldı, bazıları hâlâ alamıyor” paylaşımında bulundu. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu ise 15 yaş ve üzeri çocuklara aşı tanımlanmadığını, 17 yaş üstü ve 12 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan çocuklara aşı hakkı tanımlandığını belirtti.

“15 yaş ve üstü çocuklar aşılarını olabilirler”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş konu hakkında Medyascope’a konuştu. 15 yaş ve üzeri çocuklara aşı hakkının tanımlandığını ve randevu alarak aşı olabileceklerini söyleyen Prof. Dr. Firdevs Aktaş, “12-15 yaş aralığındaki bağışıklık hastaları ve 15-18 yaş aralığındaki tüm çocuklara aşı tanımlaması yapıldı. İlk başta sanıyorum aşı hakkı sadece 12-15 yaş aralığına açılmış ancak şu an 15 yaş ve üstü çocuklara aşı tanımlaması yapıldı. Çocuklar randevu oluşturarak aşılarını olabilirler” dedi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu’nun “15 yaş üstüne aşı tanımlaması yapılmamıştır” açıklamasının Bilim Kurulu’nda alınan kararla örtüşmediğini belirten Aktaş, idari kararların takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.