Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’nin, Avrupa’nın mülteci ambarı olmak gibi bir mecburiyeti yoktur”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü (19 Ağustos) kabine toplantısının ardından gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemde yaşanan orman yangınları ve sel felaketlerine dair konuşan Erdoğan, yanan ormanlık alanların turizm ve tarım dahil başka hiçbir amaç için kullanılmayacağını söyledi. Artan vaka sayılarına dikkat çeken Erdoğan, “6 Eylül’de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az iki defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz” dedi. Taliban’ın Afganistan kontrolünü tamamen ele geçirdiğini ve Afganistan’ın istikrarı için kurulacak hükümetle görüşmelerin yapılabileceğini belirten Erdoğan, “Amerika’nın Afganistan’dan çekilişi sonrasında bu ülkede inisiyatif üstlenme konusunda çeşitli görüşmeler yapıyorduk. Taliban ülkenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı. Bizim gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse Taliban’ın kuracağı hükümetle de görüşeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Yanan ormanlık alanlar tarım ve turizm dahil başka bir amaç için kullanılmayacaktır”

Orman yangınlarıyla ilgili konuşan Erdoğan, yanan ormanlık alanların tarım ve turizm dahi başka hiçbir amaçla kullanılmayacağını belirterek yanan ormanların en kısa sürede yeniden ağaçlandırılacağını söyledi. Erdoğan, “Yangınlar sırasında hayatını kaybedenlerin acısı yüreğimizi yakıyor. Zarar tespitleri yapılmıştır. Evleri tamamen kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza en geç bir yıl içinde yeni konutları teslim edilecektir. Tüm hayvan kayıpları hibe olarak karşılanacaktır. Fide, tohum gibi ürünler bedelsiz olarak hak sahiplerine verilecektir. Yanan ormanlarımız, Anayasamızın 169. maddesine uygun şekilde tekrar canlandırılacak, tarım ve turizm dahil kesinlikle başka amaç için kullanılmayacaktır. 252 milyon fidan yıl bitmeden toprakla buluşturulacaktır” dedi.

“Orman yangınları, seller ve doğal afetler ile kuraklığa karşı planlarımızı gözden geçirip, yenileyeceğiz”

Rize, Artvin, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta yaşanan sel felaketlerine de değinen Erdoğan, “Afet bölgesi ilan ettiğimiz yerlerde vergi ertelemelerinden kredi desteğine kadar pek çok imkânı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Acil ihtiyaçlar için üç ilimizde toplam 73 milyon lira ödenek gönderdik. Selden etkilenen üç ilde toplam 970 konut ve 100 köy evinin yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu belirlendi. Dört ayrı sanayi sitesi de tekrar inşa edilecektir” diye konuştu.  

“Meclis’in açılmasıyla sosyal medya düzenlemesini gündeme getireceğiz”

Meclis’in açılmasıyla birlikte sosyal medya düzenlemesinin gündeme getirileceğini belirten Erdoğan, “Siyasetçisinden gazetecisine ve sosyal medya trolüne kadar ülkesine husumet dolu nice figürün yalan, çarpıtma, tahrikle milletimizin acısını nasıl istismara yeltendiğini unutmayacağız. Meclis’in açılmasıyla Avrupa’dakine benzer bir sosyal medya düzenlemesini gündeme getirerek bu alandaki kirliliğin önüne geçmekte kararlıyız” dedi.

“Hastanelere yatan, yoğun bakıma alınan, entübe edilen, hayatını kaybeden hastaların çok büyük bir bölümünü aşı olmayanlar oluşturuyor”

Son dönemde koronavirüse yakalanan kişilerin aşılı olmadığını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: “Her alanda huzurla hayatımızı sürdürebilmemiz hepimizin aşı olmasına bağlıdır. Son dönemde salgın sebebiyle hastanelere yatan, yoğun bakıma alınan, entübe edilen, hayatını kaybeden hastaların çok büyük bir bölümünün aşı olmayanlardan oluştuğunun altını çizmek istiyorum. 33 ilimiz aşılamada yüzde 75 sınırını geçerek mavi listeye girmiştir. Şanlıurfa, Mardin, Bitlis, Muş, Gümüşhane ve Diyarbakır illerimiz ise kırmızı listede yer almaktadır. Bu illerimizde yaşayan kardeşlerimizden başlayarak tüm vatandaşlarımıza aşılarını derhal olmaları çağrısında bulunuyorum.”

“Okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az iki defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz”

Eylül ayında okulların yüz yüze eğitime geçeceğini ve aşı yapmayan öğrenci, öğretmen ve diğer personellerden haftada iki defa PCR testi isteneceğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eylülde okullarına kavuşmayı bekleyen milyonlarca öğrencilerimizin çeşitli sektörlerde işlerine dört elle sarılan vatandaşlarımızın geleceğinin bu konuda katedilecek mesafeye bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az iki defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız.”

“Taliban ülkenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı, Afganistan’ın istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse kurulacak hükümetle görüşebiliriz”

Yaşanan göç dalgasına dair açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’ın istikrarı ve güvenliği için gerektiği takdirde Taliban’ın kuracağı hükümetle görüşebileceklerini söyledi. Yılın ilk yedi ayında 77 bin düzensiz göçmenin yakalandığını ve son üç yılda yakalanan düzensiz göçmenlerin yarısını Afganlar’ın oluşturduğunu belirten Erdoğan şöye konuştu:

“Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşın ardından giderek artan sayıda ülkemize sığınan kardeşlerimiz oldu. Türkiye elbette isteyenin istediği gibi elini kolunu sallayarak girip çıkabileceği sahipsiz bir ülke değildir. Bununla birlikte biz sadece kendimizi düşünerek kapımıza gelenlere sırtımızı dönecek karakterde bir toplum değiliz. Bu yılın ilk yedi ayında 77 bin düzensiz göçmeni yakaladık. Son üç yılda yakaladığımız düzensiz göçmenlerin yaklaşık yarısı Afganistan uyrukludur. Ülkemizde halihazırda toplamda 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz. Amerika’nın Afganistan’dan çekilişi sonrasında bu ülkede inisiyatif üstlenme konusunda çeşitli görüşmeler yapıyorduk. Taliban ülkenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı. Bizim gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse Taliban’ın kuracağı hükümetle de görüşeceğiz.”

“Türkiye’nin Avrupa’nın mülteci ambarı olmak gibi bir mecburiyeti yoktur”

Avrupa’nın yaşanan mülteci sorunun dışında kalamayacağını söyleyen Erdoğan, “Bu ülkenin kanunlarına, kurallarına, düzenine uymayanların kaos çıkartacak tavırlar sergilemesine asla izin vermeyiz. Bu tür davranışlar gösterenler yakalanarak derhal sınır dışı edilmektedir. Sığınmacıları ve düzensiz göçmenleri kendi kirli gündemlerine meze etmek isteyenlere göz yummayız. Bu insanların hayatlarına kastedenleri, yağmaya yeltenenleri asla affetmeyiz. Milyonlarca insanın cazibe merkezi haline gelen Avrupa sırf kendi vatandaşlarının refahını korumak için sınırlarını kapatarak bu sorunun dışında kalamaz. Avrupa bu tutumuyla insani değerlere de sırtını dönüyor. Türkiye’nin Avrupa’nın mülteci ambarı olmak gibi bir mecburiyeti yoktur” dedi.

“Afganistan’a gönderdiğimiz kişi sayısı 235 bini bulmuştur”

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizdeki Suriyeliler meselesi farklı bir konudur. Bu insanlardan dilimizi öğrenerek mesleki yeteneklerini geliştirerek, sosyal uyumu sağlayarak ülkemizde kalacak elbette olacaktır. 450 bine yakın Suriyeli kardeşimiz kendi rızalarıyla ülkemizin güvenli hale getirdiği bölgelere dönmüştür. Afganistan’a gönderdiğimiz kişi sayısı 235 bini bulmuştur. Misafirlerimizden suç işleyenler olursa onlar da hukuk önünde hesabını verirler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.