Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KLİMİK: “Okulların yüz yüze eğitime devam edebilmesi için 12 yaş üstü çocukların aşılanması gerekiyor”  

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıklar Derneği (KLİMİK), yüz yüze eğitimin başlayabilmesi ve okulların açık kalabilmesi için aşı hakkı bulunan öğrenci, öğretmen, okul ve servis çalışanları ile velilerin aşılanması, 12 yaş üstü çocukların tamamına aşı hakkı tanınması gerektiğini belirtti. Yazılı açıklama yapan KLİMİK, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması ve sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini de vurguladı.

“Yüz yüze eğitim eksikliğinin çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıkları ile eğitimleri üzerine çok olumsuz etkileri olduğuna” dikkat çeken KLİMİK, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası bilimsel kuruluşların kısıtlamalara eğitim ve öğretimin en son dahil edilmesini önerdiğini ancak Türkiye’de kısıtlamalarda ilk önce okulların kapatıldığını hatırlattı.

“12 yaş üstü çocuklara aşı hakkı tanımlanmalı”

KLİMİK, Delta varyantına rağmen, 2021-2022 eğitim ve öğretim sezonunun planlandığı şekilde açılmasını desteklediklerini ancak eğitimin devam edebilmesi için çok ciddi önlemler alınması gerektiğini de belirtti. 12 yaş üstü çocuklara aşı hakkı tanınması ve çocukların okullarda da aşılanabilmesinin gerektiğini vurgulayan KLİMİK, eğitim ve öğretimi devam ettirebilmek için yeterli öğretmen istihdamının sağlanmasını da istedi.

KLİMİK, okulların açık kalabilmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Aşı hakkı bulunan öğrenci, öğretmen, diğer okul/servis çalışanları ve velilerin hepsinin hızla aşılanmasının sağlanması,
  • 12 yaşından büyük olan çocukların hepsine hemen aşılanma hakkı tanınması,
  • Çocukların okullarda da aşılanabilmesinin sağlanması,
  • Tüm okul çalışanları ve yaşı uygun öğrencilerin okulda bulundukları sürece uygun şekilde maske takmasının sağlanması,
  • Sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması,
  • Sınıflarda ve ortak kullanım alanlarında öğrenciler arasında uygun fiziksel mesafenin sağlanabileceği önlemlerin alınması,
  • Okullarda uygun temizlik önlemlerinin alınması,
  • Okul çalışanları ve öğrencilerin el hijyeni ve öksürük adabı konusuna uyumlarının artırılması,
  • Olgu surveyanslarının, temaslı izlemi ve karantina işlemlerinin uygulanması,
  • Sınıfların uygun şekilde ve sürekli havalandırılmasının sağlanması,
  • Hasta çocukların evde kalmasının sağlanması, özellikle bu yıl koronavirüs dışı solunum yolu infeksiyonlarında da ciddi artış beklendiği için bu konunun velilere ısrarla hatırlatılması,
  • Okulda hastalık bulgusu olan öğrencilerin uygun şekilde yönetilmesinin sağlanması,
  • Sınıflar arası temasın azaltılmasına yönelik önlemlerin alınması,
  • Okullarda gerek öğrencilere gerek öğretmenlere gerekse çalışanlara hızlı antijen testleriyle veya havuzlanmış PCR yöntemiyle düzenli olarak, haftada iki kez SARS-CoV-2 testi yapılması (tarama testleri, özellikle ülkemiz gibi infeksiyon hızının yüksek olduğu ve kalabalık sınıflar nedeniyle öğrenciler arası mesafenin 2 metreden az olacağı okullarda infekte kişilerin yakalanarak infeksiyonun yayılmasını engelleyebilecektir. Tarama testlerinde daha kolay alınabilecek tükürük gibi örneklerin kullanımı da değerlendirilmelidir.)
  • Merkezi havalandırması olmayan sınıflarda etkili havalandırma sağlayabilmek için pencerelere uygun ve güvenli şekilde fanların yerleştirilmesi ve böylece potansiyel olarak kontamine havanın dışarı atılmasının kolaylaştırılması
  • Sınıflara, havalandırmanın etkinliğini izleyebilmek için karbondioksit sensörleri yerleştirilmesi,
  • Salgın sırasında hastalık veya temas nedeniyle çalışamayacak öğretmenler olabileceğinden, eğitim ve öğretimi devam ettirebilmek için yeterli öğretmen istihdamının sağlanması.

KLİMİK, salgın döneminde okullarda eğitimin aksatılmadan yürütülebilmesi için hazırlanacak rehber dokümanların Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve konuyla ilgili diğer paydaşlar tarafından ortaklaşa hazırlanması gerektiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.