Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da aileler, çocuklarını Boko Haram militanlarının elinden kurtarmak için varını yoğunu satıyor

Nijerya’nın kuzeybatısı, çocuk kaçırma olaylarının sıklıkla yaşandığı bir bölge. Uzmanlar insan kaçakçılığını ülkedeki “en kazançlı endüstri”diye nitelerken, aileler çocuklarını Boko Haram militanlarının elinden kurtarmak için varını yoğunu satıyor. Hükümet yetkilileri ise İsyana karşı verdiğimiz savaşı kazanıyoruz ve haydutluğa karşı verdiğimiz savaşı da kazanacağız” diyerek fidyecilerle pazarlık yapılmamasını istiyor.

Boko Haram militanları, Nijerya’nın kuzeybatısında yaşayan Abubakar Adam’ın 11 çocuğundan yedisini kaçırdı ve daha sonra aile ile temasa geçip fidye istedi. Baba, çocuklarını kurtarmak için arabasını ve bir parsel arazisini satarak, bir miktar para toparlayabildi.

Abubakar Adam

3 milyon Nijerya Nairası (yaklaşık 7 bin 300 dolar) toplayan Adam, parasını kendi kasabasında yaşayan diğer ailelerin fidyeleriyle birlikte ormandaki militanlara gönderdi. Çocukları kaçıranlar parayı aldıkları gibi fidyeyi teslim eden adamlardan birini de beraberlerinde götürüp yeni taleplerde bulundu: Daha fazla nakit para ve altı motosiklet.

Kitlesel kaçırma olayından üç ay sonra hâlâ çocuklarının akıbetini öğrenemeyen 40 yaşındaki lastik tamircisi Abubakar Adam ise “Acı çekiyoruz. Artık fidye olarak verebileceğim hiçbir şeyim kalmadı” dedi.

Aralık ayından bu yana Nijerya’nın kuzeybatısında binden fazla öğrenci kaçırıldı. Reuters’ın raporlarına göre, yaklaşık 300 çocuk halen militanların elinde.

“Hükümete, yardım etmesi için yalvarıyoruz”

Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, militanlara para ödemenin daha fazla kaçırma olayını teşvik edeceğini söyledi. Buhari, güvenlik güçlerinin, militanları askeri harekât ve diğer yöntemlerle hedef aldıkları bilgisini paylaştı.

Sekiz yaşındaki oğlu, 130’dan fazla öğrenciyle birlikte Tegina’daki Salihu Tanko Okulu’na düzenlenen baskında kaçırılan Aminu Salisu yetkililere, “Yardım etmesi için hükümete yalvarıyoruz” diyerek seslendi.

“Nijerya’daki en kazançlı endüstri”

Lagos merkezli SBM Intelligence tarafından yapılan bir tahmine göre insan kaçıran militanlar, Haziran 2011’den Mart 2020’ye kadar 18 milyon dolardan fazla fidye topladı.

Tony Blair Institute for Global Change Aşırılık Politikası Birimi’nde çalışan analist Bulama Bukarti, nakit akışının yeni insan kaçırma olaylarını beraberinde getirdiğini söyledi.

İnsan kaçırma olaylarını “Nijerya’daki en kazançlı endüstri” olarak tanımlayan Bukarti, “İnsan kaçırma, ekonomik durgunluk, çift haneli enflasyon ve işsizlik oranının yüzde 33 olduğu bu dönemde genç erkekler için cazip bir uğraş. Aralık ayından itibaren Pandora’nın kutusunun açıldığını gördük. İnsan kaçırmanın mümkün olabileceğini gördüler çünkü biliyorlar ki saldırganlara hiçbir şey olmuyor” diye konuştu.

“Haydutluğa karşı verdiğimiz savaşı da kazanacağız”

Kaçırma olayları, 2019’daki göreve başlama töreninde, ülkedeki güvensiz ortamla mücadele etme sözü veren Cumhurbaşkanı Buhari üzerinde baskı yaratıyor.

Şu an için Nijerya ordusu ülkenin kuzeybatısındaki militanlara, kuzeydoğudaki İslamcı gruplara, güneydoğuda ayrılıkçılara ve Delta eyaletinde korsanlara karşı mücadele ediyor. Ordu, Nijerya’nın 36 eyaletinden en az 30’unda sivil alanlarda konuşlanmış durumda.

Enformasyon Bakanı Lai Muhammed, Reuters’e verdiği demeçte hükümetin fidye ödememe stratejisini savundu. Devam eden operasyonlar hakkında ayrıntı vermeyi reddeden Muhammed, hükümetin tüm çocukları kurtarmak için çalıştığını belirterek, “İsyana karşı verdiğimiz savaşı kazanıyoruz ve haydutluğa karşı verdiğimiz savaşı da kazanacağız” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.