Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Alpay Azap: “Okulların yüz yüze eğitime devam edebilmesi için 12 yaş ve üstü çocukların bir an önce aşılanması gerekiyor”

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıldır yüz yüze eğitime ara verildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 19 Ağustos’ta, 6 Eylül’den itibaren tüm kademelerde yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı. Peki Türkiye’de yüz yüze eğitim için hangi önlemlerin alınması gerekiyor, devamlılık için hangi adımların atılması gerekiyor? Alınması gereken önlemleri Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıklar Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ile konuştuk. Azap, okulların yüz yüze eğitime devam edebilmesi için 12 yaş ve üstü çocukların bir an önce aşılanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Alpay Azap, Delta varyantının etkisiyle birlikte vaka sayılarının gittikçe arttığı bir dönemde olduğumuzu söyledi. Azap, “Kapanma önlemlerinin kaldırılmış olması, vatandaşın maske, mesafe kurallarına dikkat etmemesi nedeniyle Türkiye’de salgının tırmanma eğrisinde olduğunu görüyoruz. İlerleyen günlerde okulların açılmasıyla birlikte vaka sayılarında bir artış bekliyoruz” dedi. 

“Daha fazla çocukların eğitimlerinden çalma lüksümüz yok”

Yüz yüze eğitime devam edilebilmesi için bir an önce 12 yaş ve üzeri çocukların aşılanması gerektiğini vurgulayan Azap, “Salgının başında ilk önce okulları kapattık, en son da okulları açtık. Daha fazla çocukların eğitimlerinden çalma lüksümüz yok. Ancak Delta varyantının yaygın olduğu ortamda göz göre göre çocukların hastalanması da yanlış olur. Okulları açık tutabilmek için gereken önlemlerin alınması gerekiyor. Toplum olarak bütün enerjimizi buna vermemiz gerekiyor. Bütün sektörler belki kapanabilir ama okulların kapanmaması gerekiyor, bu geleceğimiz için çok kritik. Öncelikle 12 yaş ve üstü çocuklar bir an önce aşılanmalı. 12 yaş dememizin sebebi ise şu an elimizde bulunan mRNA aşılarının 12 yaş ve üzeri çocuklar için etkili ve güvenli olması” diye konuştu.

“Çocukların geleceği için herkesin bir an önce aşılanması gerekiyor”

Azap sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece çocuklar değil, okul kampüslerine giriş-çıkışı olan herkesin aşılanması gerekiyor. Bugün itibarıyla dünya genelinde beş milyar doz koronavirüs aşısı uygulandı ve çok ciddi bir yan etki gözlemlenmedi. Şu an aşıların güvenirliliğini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle herkesin bir an önce aşılanması gerekiyor.”

Okullarda çocuklara maske, mesafe ve temizlik eğitimlerinin doğru verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Azap, “Okullar bunu her zaman yapıyordu ancak bu sefer daha dikkatli yapılması gerekiyor ve hijyeni sağlayacak altyapının mutlaka oluşturulması lazım. Okullarda çocukların çok sık temas ettiği yüzeyin iyi temizlenmesi gerekiyor. Çocuklara sadece el hijyeni değil solunum hijyenini de anlatmak ve bunlara uymalarını sağlamamız gerekiyor” dedi.

Azap, okul yöneticilerine de şöyle seslendi: “Geçen sene herkes çok titizdi ve nezle, grip gibi virüslerle çok karşılaşmadık ama bu sene bunlarla daha fazla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Bu nedenle okul yönetiminin koronavirüsle benzer belirti gösteren kişileri de hemen sağlık merkezlerine yönlendirmeleri ve temaslı takibinin doğru bir şekilde yapılması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.