Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enflasyon “patronları” da vurdu: Çimento fiyatları ton başına 160 liradan 500 liraya yükselince müteahhitler 2 Eylül’de iş bırakma kararı aldı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek için 2 Eylül’de iş bırakmaya hazırlanıyor. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, keyfi artışlara müdahale edilmesi için Ticaret Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Çimento sektörünün çatı kuruluşları TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ise çimentonun birinci sınıf bir yapının tüm maliyeti içindeki payının yaklaşık yüzde 3 olduğunu ve inşaat sektöründeki fiyat artışlarının çimento sektörüyle ilişkilendirilmesinin gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Tellioğlu: “Tek seçeneğimiz iş bırakma”

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, geçen günlerde sosyal medya hesabından çimento sektörünün tüm girişimlere rağmen fahiş zam yapmaya devam ettiğini ve bu zamlara karşı boykot kararı alacaklarını duyurmuştu.

Tellioğlu’ndan Ticaret Bakanlığı’na çağrı: “Keyfi artışları durdurun”

Çimentonun geçen yıl 160 lira olan ton fiyatının bu yıl 500 liraya çıktığını vurgulayan Tellioğlu, Ticaret Bakanlığı’na keyfi fiyat artışlarına müdahale etmesi çağrısında bulundu:

Mesele sadece müteahhittin girdi maliyetlerinin artması değildir. İlişkili 250 alt sektörün zora girmesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdama verdiği önemin gerilemesidir. Kentsel dönüşümüm yavaşlamasıdır. Vatandaşımızın konuta erişiminin güçleşeceğidir. Çimento temsilcileri karşı açıklamayla fiyat artışlarına itirazı, doğru olmayan bilgilerle maniple etmeye çalışmışlardır. Kendi girdilerini abartmışlardır. Ticaret Bakanlığı, keyfi fiyat artışlarına müdahalede bir çok enstrümanı olduğunu, MDF de yaptığınız gibi çimentoyu da kayda değer ürün statüsüne almak gibi, en etkilisini veya birkaçını bir anda uygulayarak keyfi artışları durdurun lütfen.”

İş bırakma çağrısının ardından İMKON’un sosyal medya hesabı askıya alındı

İş bırakma çağrısının ardından İMKON ve çağrıya destek veren Mersin, Antalya ve Elazığ şubelerinin Twitter hesapları askıya alındı. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu,“Kıymetli arkadaşlar, maalesef İMKON ve genel sekreterliğimizin hesabını da kapatmışlar. Muhtemelen benimkini de kapatabilirler. Çok önemli değil, biz her türlü mücadelemizi anladıkları dilden yaparız. Sizden tepki olarak yaptığım açıklamaları paylaşmanızı ve altında destek yorumlarınızı rica ediyorum” dedi.

Çimento sanayicileri: “Çimentonun inşaat maliyeti içindeki payı yüzde 3″

Yaşananların ardından çimento sektörünün çatı kuruluşları TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’ndan da (ÇEİS) ortak açıklama geldi. Açıklamada, Türk çimento sanayisinin 2020 sonu itibarıyla 76 tesis ve yaklaşık 115 milyon ton kapasiteyle Avrupa’nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük üreticisi olduğu hatırlatılarak, “Pandemi döneminde bile ülkemiz için katma değer üretmekten hiçbir zaman geri durmayan stratejik öneme sahip sektörün dönemsel gelişmelerde hedef gösterilmesi kolaylığından vazgeçilmelidir” denildi.

Çimentonun birinci sınıf bir yapının tüm maliyeti içindeki payının yaklaşık yüzde 3 olduğu vurgulanan açıklamada, “İnşaat sektöründeki fiyat artışlarının çimento sektörüyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmamaktadır” ifadesi kullanıldı. Petrokok fiyatlarının geçen senenin temmuz ayına göre yüzde 270, ithal kömür fiyatının yüzde 193 ve elektrik fiyatının ise yüzde 64 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi: “Aynı dönemde dolar kuru ise 6,86 TL’den 8,63 TL’ye yükselmiştir. Çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik vb. oluşturduğu halde artışları tam olarak fiyatlara yansıtmayarak, ülkemizin kuruluşundan bu yana sürdürdüğümüz milli beraberlik anlayışıyla, ülke ekonomisine sunduğumuz katkıdan taviz vermemekteyiz.”

ÇEİS Genel Sekreteri Şardan: Çimento sektörünün sebep gösterilmesi mantıklı değil

ÇEİS Genel Sekreteri Dr. Serdar Şardan, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların nedeni olarak çimento endüstrisinin hedef gösterilmeye çalışılmasının yanlış bir tutum olduğunu belirtti. Şardan, “Bilhassa yeni yapı fiyatlarında yaşanan yüksek artışların nedeni olarak, yıllardır olduğu gibi bugün de çimento sektörünün sebep gösterilmesi mantıklı değil. Sektörümüzün söz konusu artışlara bahsedildiği düzeyde etki etmesi, matematiksel olarak mümkün gözükmemektedir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.