Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’dan Kabil Havalimanı açıklaması: “Türkiye ve Katarlı ortaklarımızla havalimanını yeniden operasyonel hale getirmeye çalışıyoruz”

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, salı günkü (31 Ağustos) brifingde, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilme süreci ve Kabil Havalimanı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Psaki, Türkiye ve Katar ile havalimanının sivil tarafının yeniden operasyonel hale gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Öte yandan, Katar Havayolları’na ait ve Kabil Havalimanı’nın yeniden işler hale gelmesi için incelemelerde bulunacak teknik ekibi taşıyan bir uçak bugün (1 Eylül) Kabil’e indi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dünkü (31 Ağustos) günlük basın brifinginde Afganistan’a dair öne çıkan konularda önemli açıklamalarda bulundu. 

Psaki, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilme süreci hakkında basın mensuplarından gelen soruları yanıtlarken, Kabil Havalimanı konusunu da değerlendirdi.

Psaki, ABD’nin Afganistan’da kalan vatandaşlarını tahliye etmek için gereken her şeyi yapacağını vurgularken, bu noktada Kabil Havalimanı’nın açık olmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Kabil Havalimanı’nın açık kalmasının yalnızca ülkede kalan vatandaşları tahliye etmek için değil, genel anlamda herkesin faydasına olduğunu belirten Psaki, “Burada önemli ortaklar olan Türkler ve Katarlılar ile birlikte çalıştığımız daha spesifik konu, havalimanının sivil tarafının yeniden operasyonel hale gelmesidir. Böylece sadece insanların tahliyesi değil, aynı zamanda Dünya Gıda Programı gibi programlar yoluyla insani yardımların ulaştırılması da mümkün olur” dedi.

Biden yönetiminin ülkeden çekilme kararını savunan Psaki, önümüzdeki günlerde Afganistan’dan tahliye işlemleri için birkaç farklı kanal aracılığıyla ilerleme kaydetmeyi umduklarını, Taliban ile görüşmelerinin devam edeceğini ve bu konuda güncelleme sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan, ABD’nin ülkeden çekilme işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kabil Havalimanı’na inen ilk sivil uçağın görüntüsü sosyal medyaya yansıdı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.