Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuraklık “meyve diyarı” Antalya’yı vurdu: Sulanamayan şeftali ağaçları hasat zamanı kurudu

Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi bu yıl Antalya‘daki tarım da kuraklıktan olumsuz etkilendi. Sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin arka bahçesi görülen Antalya’da kuraklık sebebiyle sulanamayan tarlalar, bahçeler ve seralar kurudu. “Antalya’nın meyve diyarı” diye anılan Korkuteli ilçesinin Dereköy Mahallesi‘nde yöre halkı, mahsullerini yeteri kadar sulayamıyor. Yöre halkı, mevsim normallerinin üzerindeki sıcak havaların yanı sıra su, kaynaklarının üzerine kurulan taşocaklarını da bu durumun nedeni olarak görüyor.

Seraları ve bahçeleri kuruyan Dereköy sakini Eyüp Özdemir, tonlarca meyve ve sebze hasat edilmesi gereken bu günlerde sulama yapamadığı için bahçelerinin ve seralarının kuruduğunu anlattı: “Seramı 10 gündür sulayamıyorum, kurumaya terk etmek zorunda kaldık. Sondajlarımızdan su çıkmıyor. Köyümüzde su çıkaran iki sondaj kaldı. Dereköy kuraklığa yenildi. Artık ‘yeşil Dereköy’ değil, ‘çöl Dereköy’ olarak anılacak.”

“Korkuteli Çayı kurumuş durumda, para için doğayı öldürüyorlar”

Eyüp Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğer şeftali bahçem kurumasaydı bugünlerde hasat edecektik. Aylardır bahçemi sulayamıyorum. Şeftali bahçemin yanında seralarım var, seramızı sulamayı tercih etmek zorunda kaldık ama onun da büyük bir kısmı kurudu. Dereköy Yaylası’ndaki kar ve yağmur sularını Korkuteli Barajı’na taşıyan Korkuteli Çayı kurumuş durumda. Korkuteli Barajı, 52 mahalleye su sağlıyor ve barajı besleyen can damarlarında damla su yok.”

Korkuteli Çayı’nda dört aydır su olmadığını, böyle bir durumun daha önce yaşanmadığını belirten Özdemir, “Yaylalarda her su kaynağının başında bir taşocağı, mermer ocağı var. Bu taşocakları 20 yıldır artarak devam ediyor, her yıl sulama suyumuz daha da azalıyor. Para için doğayı öldürüyorlar” dedi.

Meyve yetiştiricisi Eyüp Özdemir’in şeftali ağaçlarının tamamı kurudu.

Dereköy sakini Ramazan Kolan ise her mevsim su akan derelerin kuruduğunu ve kuraklığın her geçen yıl daha da kötüye gittiğini dile getirdi: “Yaz kış su akan derelerimiz kurudu. Hatta derelerin içinde bulunan iğde ağaçları, selvi ağaçları bile kurudu. Taşocaklarının su kaynaklarını kullanmasına küresel ısınma da eklenince köyümüz tamamen kuraklığa teslim oldu. ‘Meyve diyarı’ olarak bilinen köyümüzde seralardaki ürünler bile kurudu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.