Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, AÖF’ün PCR testi pozitif ve temaslı öğrencileriyle konuştu: “İnsanlara koronavirüs bulaştırmaktan korktuğum için sınava girmeyeceğim”

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF), 4 Eylül Cumartesi günü yapılacak bütünleme sınavlarının yüz yüze yapılacağını, sınavlara temaslı ve PCR testi pozitif olanların da girebileceğini ancak bu öğrencilerin ayrı sınıflarda sınava alınacağını açıklamıştı. Medyascope, sınava girmesi gereken koronavirüs temaslı ve PCR testi pozitif olan öğrencilerle görüştü.

Yaklaşık iki-üç milyon kişi sınava girecek ve bu kişilerin arasında PCR testi pozitif veya temaslı kişiler de olacak. Binlerce insanın hayatı söz konusu, sınavlar çevrimiçi yapılmalı”

AÖF, 4 Eylül Cumartesi günü yaz okulu sınavlarının yüz yüze yapılacağını, sınavlara temaslı ve PCR testi pozitif olanların da girebileceğini ancak bu öğrencilerin ayrı sınıflarda sınava alınacağını açıkladı. Açıklamanın ardından sosyal medya üzerinden tepki gösteren birçok öğrenci, üniversite yönetiminin öğrencilerin ve birçok insanın hayatını riske attığını söyledi. Medyascope, PCR testi pozitif ve temaslı AÖF öğrencilerine ulaştı. Medyascope‘a konuşan Burak Şen,Ben sınava girecektim ancak PCR testim pozitif çıkınca girmekten vazgeçtim. Sağlık çalışanları ilaçlarımı getirdiği zaman bana kesinlikle dışarı çıkmamam gerektiğini söylediler. Onlara, ‘Cumartesi günü sınavım var’ dediğimde ise ‘Sizin kapıya çıkmanız yasak, çıktığınız zaman hakkınızda cezai işlem uygulanır’ cevabını verdiler. Bu durumda nasıl sınava gidebilirim” dedi.

“Ben PCR testim pozitif çıktığı için sınava girmeyeceğim ancak pozitif olan birçok kişi sınava girecek” 

PCR testinin pozitif olduğunu öğrendikten sonra sınava girmeme kararı aldığını, ilaçlarını getiren sağlık görevlilerine fakültenin temaslı ve PCR pozitif öğrencilerin sınava girebilmesi için AÖF’ün izin aldığını söylediğini belirten Şen, “Sağlık görevlileri bana, “Böyle bir saçmalık olabilir mi? İzin almaları mümkün değil’ dediler. Şu an kimsenin kimseden haberi yok. Ben sınava girmeyeceğim ancak sınava girecek olan temaslı ve PCR testi pozitif çıkan kişiler olacak. Umarım aldıkları yüz yüze sınav kararından bir an önce dönerler” diye konuştu.   

“Aylarca boşuna mı maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ettik” 

Medyascope’a konuşan AÖF Muhasebe Bölümü öğrencisi ve koronavirüs temaslı olan Kerem (*), yaz okulu sınavlarının kendisi için önemli olduğunu çünkü derslerini verdiği takdirde stajını başlatabileceğini söyledi. Temaslı olduğu için sınava gitmeme kararı aldığını belirten Kerem şöyle devam etti:  

“Yaz okulunda vermem gereken iki sınavım var ve sınavlarımı verdikten sonra stajımı başlatabileceğim. Bu nedenle bu sınav benim için çok önemli ancak temaslı olduğum için gitmeme kararı aldım. Fakat binlerce temaslı, PCR testi pozitif olan kişiler sınava gidecek. Binlerce insanın hayatı söz konusu. Biz aylarca boşuna mı maske taktık, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ettik. Aylarca evimizden çıkamadık. AÖF açıklamasında ‘İsteyen dolmuşla, isteyen şahsi arabasıyla gelsin’ diyor. Bu nasıl bir mantıktır, böyle bir şey olabilir mi?” 

“Üniversite ‘Sağlık Bakanlığı’ndan sınav için izin aldık’ diyor ama bakanlığın bundan haberi yok” 

Üniversite yönetiminin öğrencilere herhangi bir açıklama yapmadığını söyleyen Kerem, “AÖF öğrencilere kesinlikle bir açıklama yapmıyor. Yaptıkları tek açıklama ‘PCR testi pozitif ve temaslı kişiler de sınava girebilecek.’ Ben başkalarına koronavirüs bulaştırmaktan korktuğum için dışarı çıkmıyorum. Üniversite ‘Sağlık Bakanlığı’ndan sınav için izin aldık’ diyor ama bakanlığın bundan haberi yok. Ne yapmaya çalıştıklarını bilmiyorum, umarım verdikleri karardan bir an önce vazgeçerler, binlerce insanın hayatı söz konusu” dedi.  

“Üniversitenin verdiği bu karar kesinlikle kabul edilebilir değil”

Aynı zamanda sağlık çalışanı olan AÖF Tarih Bölümü öğrencisi bir başka kişi ise iki hafta içinde, üç kez temaslı olduğu için sınava girmeyeceğini belirterek şunları söyledi: 

“Ben şu an temaslı olduğum için sınava gitmeme kararı aldım. Üniversitenin verdiği bu karar kesinlikle kabul edilebilir değil. Şu an açıklanan günlük vaka sayıları da gerçeği tam olarak yansıtmıyor. AÖF bunun farkında olduğu halde sınavları yüz yüze yapıyor. Şu an ufak da olsa semptom gösteriyorum ancak bu okul yönetimi için bir önem arz etmiyor, hatta hastane yönetimi dahi semptom göstermeme rağmen karantinaya girmeme izin vermiyor.”

“Yaz okulu sınavı hayatıma mal olabilir” 

Medyascope’a konuşan AÖF İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğrencisi Halime Taşyürek, örgün ile açık öğretim öğrencileri arasında ciddi bir adaletsizlik olduğunu vurgulayarak, “Örgün eğitim görenler çevrimiçi sınava girdi. Ancak açıköğretim öğrencileri için yüz yüze sınav kararı verildi. Burada çok ciddi bir adaletsizlik var. Ben kanserim, bir ay önce ameliyat oldum ve şu an radyoterapi görüyorum. Bu dönemde bağışıklık sistemin çok düşük olduğundan ailemle dahi aynı odada kalmıyorum. Bu durumda toplu taşımayla hafta sonu yapılacak sınava nasıl gidebilirim? Temaslı ve PCR testi pozitif çıkan hastalarla aynı yerde nasıl durabilirim? Sınava gidersem ve  koronavirüs bulaşırsa bu benim hayatıma mal olabilir” diye konuştu.  

(*) Röportaj yaptığımız kişinin ismi değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.