Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir süredir kendisinden haber alınamayan, “Hudut Namustur” pankartı asan gençlerden Ahmet Çakmak, Ankara Emniyeti’nde ortaya çıktı

Haber: Emine Bıçakcı – Mehmet Yaşar Altundağ

İstanbul’un çeşitli yerlerine iktidarın mülteci ve sığınmacı politikalarını eleştirmek için “Hudut Namustur” pankartı asan altı kişiden biri olan Ahmet Çakmak, dün gece (2 Eylül) kendi Twitter hesabından yayınladığı bir videoda pişman olduğunu ve pankartın İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu tarafından astırıldığını iddia etti. Yakınları, bir süredir haber alamadıkları Çakmak’ın “Ülkü Ocağı’na gidiyorum” dediğini ve daha sonra kendisiyle iletişim kuramadıklarını anlattı. Çakmak’ın avukatı Emir Gürbüz ise Medyascope‘a, müvekkilinin bugün Ankara’da polis tarafından bulunarak ifade işlemleri için emniyete götürüldüğünü söyledi.

Ahmet Çakmak

Aralarında Ahmet Çakmak’ın da bulunduğu altı üniversite öğrencisi Öfkeli Genç Türkler ismiyle İstanbul’un çeşitli yerlerine iktidarın mülteci ve sığınmacı politikalarını eleştirmek için “Hudus Namustur” pankartı asmaları nedeniyle 17 Ağustos’ta gözaltına alınmıştı.

Ahmet Çakmak, dün (2 Eylül) gece 21:15’te Twitter hesabından paylaştığı bir videoda, astıkları pankarta ve yaptıkları eyleme dair bir açıklamada bulundu. Pankart astığı için pişman olduğunu söyleyen Çakmak, pankartı asması için İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun kendilerine para ve başka şeyler vaat ettiğini söyledi. Çakmak’ın açıklaması şöyle:

“Bir süre önce ‘Hudus Namustur’ yazılı bir pankart astım. Bana bu pankartı Buğra Kavuncu astırdı. Yanındakiler para ve başka şeyler vaat ettiler. Olaylar büyüyünce kullanıldığımı fark ettim ve kullanılmaktan pişman olduğum için şimdi bu videoyu çekiyorum.”

Ahmet Çakmak, videoyu paylaştıktan birkaç saat sonra tehdit edildiği yolundaki iddialara ilişkin yeni bir tweet attı: 

Aileden kayıp başvurusu

Öte yandan sosyal medyada Ahmet Çakmak’ın videoda oldukça gergin gözüktüğü ve bu açıklamayı bir tehdit neticesinde paylaştığını düşünen sosyal medya kullanıcıları, Çakmak için Twitter’da #ahmetnerede etiketiyle bir kampanya başlattı. Arkadaşları ve avukatlarıysa Ahmet’in pankart olayından sonra tehdit edildiğini ve kendisinden bir süredir haber alamadıklarını belirtti. Çakmak ailesiyse oğullarının kayıp olduğuna veya zorla alıkonulduğuna dair karakola şikayette bulundu. Çakmak’ın Medyascope’a konuşan bir yakını da benzer şeyleri söyledi: “Akşam Ülkü Ocakları’na gittiğini biliyoruz, o saatten beri haber alamıyoruz. Alıkonduğunu düşünüyoruz.”

Buğra Kavuncu’dan açıklama

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu
, hakkındaki iddiaya Twitter hesabından paylaştığı bir videoyla cevap verdi. Dün paylaşılan açıklamaların kesinlikle doğru olmadığını belirten Kavuncu, Çakmak’ın bu beyanı baskı altında verdiğini söyledi. Kavuncu, kendisinden haber alınamayan Ahmet’in bir an önce bulunmasını ve kimler tarafından alıkonulduysa bunun tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

Avukat Emir Gürbüz: “Ankara’da polis tarafından bulundu, emniyete götürüldü”

Medyascope’a konuşan Çakmak’ın avukatı Emir Gürbüz, ilk açıklamasında şunları söyledi: “Ahmet, en son akşam üzeri Ülkü Ocakları’na gittiğini söyledi. O zamandan beri kendisinden haber alamıyoruz. Biz de bunun üzerine savcılığa dilekçe verdik. ‘Hudut Namustur’ pankartı astıktan sonra çeşitli anonim hesaplar tarafından kız arkadaşıyla ilgili tehdit ediliyordu.”

Gündüz, bugün öğle saatlerinde Medyascope‘a yaptığı ikinci açıklamada ise Çakmak’ın Ankara’da polis tarafından bulunarak ifade için emniyete götürüldüğünü söyledi.

Pankart astığı için gözaltına alınan altı genç tahliye olduktan sonra bu pozu vermişti.

“Hudut Namustur” pankartı açan Semir Yapıcı da daha önce saldırıya uğramıştı

“Hudut Namustur” pankartı açtıktan sonra 17 Ağustos’ta gözaltına alınan altı gençten Semir Yapıcı da 21 Ağustos’ta İstanbul-Bahçelievler’deki evinden çıkarken üç kişi tarafından sopalı saldırıya uğramış, başından yaralanarak ambulansla hastaneye kaldırılmıştı.

https://twitter.com/demiryabgu/status/1428964483817480193?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.