Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehirlerarası seyahatlerde PCR testi zorunluluğu başladı – İstanbul-Alibeyköy Cep Otogarı’ndan izlenimler: “Almanya’dan uçakla geldim, şimdi otobüse binemiyorum”

Şehirlerarası seyahat edecek, aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış yolcular için negatif sonuçlu PCR testi belgesi ibraz etme zorunluluğu bugünden (6 Eylül 2021) itibaren başladı. İstanbul Alibeyköy Cep Otogarı’na gelen yolculara, bilet almak için başvurdukları yazıhanelerde HES kodu veya azami 48 saat önce alınmış negatif PCR testi sorgulaması yapıldı. Şartlara uymayan yolcular otobüslere alınmadı. Aşılarını yurtdışında yaptırmış veya yeni yaptırmış bazı yolcular ise sistemde aşısız görünmeleri sebebiyle seyahatlerini ertelemek zorunda kaldı.



“Sistemde aşı olduğum gözükmüyor”

Uçakla Almanya’dan İstanbul’a geldiğini söyleyen Türkiyeli vatandaş, Ereğli’ye gitmek için geldiği Alibeyköy Cep Otogarı’nda bilet satın alamadı. Tam aşılı olduğunu ve belgelerinin eksiksiz olduğunu söyleyen vatandaş, “Zaten belgelerim olmasa uçakla da seyahat edemezdim. Bugün Almanya’dan sorun yaşamadan geldim. Şimdi otobüse binemiyorum. Sistemde gözükmüyormuşum. Yazıhanedeki bey bir telefon numarası verdi. ‘Burayı arayarak sorununuzu çözebilirsiniz’ dedi. Arıyoruz kimse açmıyor. Belli ki bugün gidemeyeceğiz.”

“Dün ikinci aşımı oldum ama sistemde gözükmüyor”

Türkiye’de yaşayan ve Diyarbakır’a seyahat etmek için otogara gelen başka bir vatandaş, “Dün aile hekimine gidip ikinci aşımı oldum. Sistemde aşısız gözüküyormuşum. Bana bilet satmadılar. PCR testi istiyorlar. Şimdi hastaneye gideceğim. Yolculuk mecburen iki gün sonraya kaldı” dedi.

“Uygulamayı doğru buluyorum”

Aşı olmanın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen bir vatandaş ise “Kimse kimsenin sağlığını tehlikeye atmamalı. Uygulamayı doğru buluyorum. Aşılarını olmayanlar en azından PCR testi yaptırmalı. Bunun her yerde uygulanması gerekir” diye konuştu.

“Uygulama doğru ancak halk daha iyi bilgilendirilmeli”

Otogara gelen vatandaşların kontrollerini gerçekleştiren seyahat acentesi görevlileri, genelgeden haberi olmayan vatandaşlarla tartışma yaşamaktan şikayetçi: “Birçok vatandaşın genelgeden haberi yok. Bilet kesmeyince de bize kızıyorlar. Uygulama doğru ancak halkı daha iyi bilgilendirmek lazım. Ayrıca zaten işlerimiz kötüydü. Şimdi bir de gelen yolcuyu geri çeviriyoruz.”

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı 20.08.2021 tarihli ve 13441 sayılı genelgede şu ifadeler yer alıyor: “6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak faaliyetlere katılımında ya da uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatleri için negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilmesi kararlaştırılmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.