Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Önde gelen iki Belaruslu muhalife hapis cezası: “Belarus’ta herkes özgür olana kadar durmayacağız”

Belarus’ta 2020’de yapılan tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarına meydan okuyan, iki önde gelen muhalefet figürü, ulusal güvenliği tehdit etmek ve iktidarı ele geçirmeye çalışmaktan hapse mahkûm edildi. Protestoların organizatörü Maria Kolesnikova 11 yıl, avukat Maxim Znak ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaları “rejime karşı çıkmaya cesaret eden Belaruslular’a karşı terör” olarak niteleyen bir diğer muhalif siyasetçi Svetlana Tikhanovskaya ise “Belarus’ta herkes özgür olana kadar durmayacağız” diye konuştu.

Maria Kolesnikova ve Maxim Znak, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko 2020’nin Ağustos ayındaki tartışmalı seçimlerde bir kez daha zaferini ilan ettikten sonra muhalefet konseyine katıldı. Savcılar, muhalefetin oluşturduğu bu konseyi darbe yapmaya çalışmakla suçladı

Sanıklar davayı “düzmece” olarak niteledi

Pazartesi günü (6 Eylül), başkent Minsk’teki bir mahkeme, Kolesnikova ve Znak’ı iktidarı zorla ele geçirmeyi planlamak, ulusal güvenliği tehdit etmek ve aşırılıkçı faaliyetlerde bulunmak da dahil olmak üzere çeşitli unsurlardan suçlu buldu.

Her iki muhalif de kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti ve davayı “düzmece” olarak nitelendirdi. Sanıkların avukatları karara itiraz edeceklerini söyledi.

Belarus’ta yapılan seçimler Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ne özgür ne de adil olarak nitelenmiş, Belarus halkı da Ağustos 2020 seçim sonuçlarını aylarca protesto etmişti.

1994’ten beri iktidarda olan Lukaşenko muhalefetin organize ettiği sokak eylemlerini acımasızca bastırmaya çalışırken aralarında çok sayıda bağımsız gazeteci ve aktivistin de olduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Filarmoniden muhalefet liderliğine uzanan bir yolculuk

Belarus muhalefetinin lideri olarak 2020 seçimlerinde Lukaşenko’nun karşısına çıkan Svetlana Tikhanovskaya, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını iddia ettikten bir gün sonra Litvanya’da sürgüne gitmişti.

Tikhanovskaya’nın aksine Kolesnikova, pasaportunu yırtarak, Belarus’tan atılmasına yönelik girişimlere direndi.

Kolesnikova 11 ayı aşkın süredir parmaklıklar ardında. 6 Eylül Pazartesi günü mahkemeye çıkarken devlet televizyonu kameralarına gülümseyen Kolesnikova, kendisiyle özdeşleşen kalp işaretlerini yapmayı da unutmadı.

Ülkenin filarmoni orkestrasında flüt sanatçısı olan Kolesnikova, Belarus’taki protesto hareketinin sembol isimlerinden biri.

Maria Kolesnikova

Protestoların organizatörü Maria Kolesnikova 11 yıl, avukat Maxim Znak ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar pek çok kişi için sürpriz olmadı. Kolesnikova ve Znak, geçen yıl Başkan Lukaşenko’ya ve hileli olduğuna inanılan seçim sonuçlarına karşı kitlesel bir protesto dalgasının liderliğini üstlenmişti.

Mahkemenin dışında, muhalif figürlerle dayanışmalarını göstermek için uzun bir destekçi kuyruğu da vardı.

Maxim Znak

“Belarus’ta herkes özgür olana kadar durmayacağız”

Litvanya’ya kaçmak zorunda kalan Svetlana Tikhanovskaya, “herhangi bir suçu olmadığını” söylediği Kolesnikova ve Znak’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Svetlana Tikhanovskaya

Son gelişmeleri “rejime karşı çıkmaya cesaret eden Belaruslular’a karşı terör” olarak niteleyen Tikhanovskaya, “Belarus’ta herkes özgür olana kadar durmayacağız” dedi.

“Siyasi gerekçeli mahkûmiyet ve utanç verici”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belaruslu muhalifler Maria Kolesnikova ve Maxim Znak’ın mahkûm edilmesini “Siyasi gerekçeli mahkûmiyet ve utanç verici” diyerek kınadı.

Antony Blinken

Blinken, “Bu cezalar, rejimin Belarus halkının insan haklarını ve temel özgürlüklerini tamamen göz ardı ettiğinin bir başka kanıtıdır. Belarus halkına Belarus içinde ve dışında insan haklarını kullanmaları nedeniyle uygulanan baskı kampanyasına son verilmesi, Kalesnikava ile Znak da dahil olmak üzere tüm siyasi mahkûmların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.