Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD Başkanı Joe Biden, federal çalışanlar için aşı zorunluluğu getiriyor, Novavax kombine grip/koronavirüs aşısı için erken aşama denemelerine başladı

ABD Başkanı Joe Biden, federal işçiler ve müteahhitler için koronavirüs aşı gereksinimlerini sıkılaştırıyor. Novavax, kombine grip/koronavirüs aşısı için erken aşama denemelerine başladı. Almanya’da havalandırma sistemlerinin koronavirüs vaka sayısının artışındaki rolü incelendi. Avrupa Birliği (AB), AstraZeneca aşısının olası yan etkisi olarak nadir görülen sinir bozukluklarını listeliyor. Yeni Zelanda, İspanya’dan Pfizer aşısı satın aldı. Japonya, Tokyo ve diğer bölgelerde koronavirüs acil durum tedbirlerini genişletecek. Brezilya’nın Sağlık Düzenleme Kurumu 12 milyon Coronavac dozunun güvenilirliği konusunda şüphe duyuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaklaşık 377 milyon doz koronavirüs aşısı uygulandı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

ABD Başkanı Joe Biden, federal çalışanlar ve müteahhitler için koronavirüs aşı gereksinimlerini sıkılaştırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, bugün (9 Eylül), federal çalışanlar ve müteahhitler için koronavirüs aşı gereksinimlerini sıkılaştırdı. Biden böylece, aşılanma oranını artırmayı ve her hafta binlerce insanın ölümüne neden olan ve ABD’yi ekonomik olarak tehlikeye atan Delta varyantını engellemeyi planlıyor. 

Federal çalışanların aşı olmaya başlamasından ve sıkı test ve maskeleme tedbirleri ile karşı karşıya kalmasından birkaç hafta sonra Biden, yürütme organı çalışanları ve federal hükümetle iş yapan müteahhitlerin aşı olmasını zorunlu kılan yeni bir yürütme emri imzaladı. Karar, perşembe günü öğleden sonra, Biden’ın koronavirüs vakalarındaki son artışı ve azalan aşılanma hızını ele alan altı aşamalı bir planı özetleyen konuşmasından önce duyuruldu.  

Biden’ın kararının, aşıdan dini veya tıbbi sebeplerden dolayı muaf olmak isteyen çalışanları içerip içermediği henüz belli değil.  

Biden, okullar, işyerleri, ve üniversite kampüsleri gibi ortamlarda koronavirüs aşı gereksinimlerini teşvik etti ve Beyaz Saray, alınan kararın daha fazla işletmeyi gereksinimlere uymaları için teşvik edeceğine inanıyor.

Novavax, kombine grip/koronavirüs aşısı için erken aşama denemelerine başladı

Aşı üreticisi Novavax, çarşamba günkü (8 Eylül) açıklamasında, kombine grip ve koronavirüs aşısını test etmek için çalışmalara başladığını açıkladı. Avustralya’da yapılacak deneye, 50 ile 70 yaşları arasında, daha önce koronavirüs atlatmış veya çalışmadan en az sekiz hafta önce onaylanmış bir koronavirüs aşısı yaptırmış 640 sağlıklı yetişkin katılacak. Katılımcılar, şirketin koronavirüs aşı adayı olan NVX-CoV2373 ve grip aşısı NanoFlu ile birlikte, bir aşı güçlendiricinin kombinasyonunu alacak.

Novavax Araştırma ve Geliştirme Başkanı Gregory Glenn, “Bu iki aşının kombinasyonu, sağlık sistemi için daha fazla verimlilik sağlayabilir ve tek bir doz ile koronavirüs ve gribe karşı yüksek düzeyde koruma sağlayabilir” dedi. 

Novavax, geçen mayıs ayında, mevsimsel grip ve koronavirüs kombinasyon aşılarının ortaya çıkan koronavirüs varyantlarıyla mücadelede kritik önem taşıyacağını açıklamıştı. Novavax’ın aşısı NanoFlu/NVX-CoV2373, grip hastalığının alt türleri olan influenza A ve  B’ye karşı güçlü tepkiler verdi ve klinik deneyler öncesi çalışmalarda koronavirüse karşı koruma sağladı. 

Novavax, deney sonuçlarının 2022 yılının ilk yarısında gelmesini bekliyor. 

Almanya’da havalandırma sistemlerinin koronavirüs vaka sayısının artışındaki rolü incelendi

Düşük kaliteli bir havalandırma sistemi aracılığı ile geri dönüştürülen havadaki virüslerin, Almanya’da koronavirüsün ilk “süper yayılma” olayına yol açtığı belirlendi. Araştırmaya göre, bir karnaval kutlaması sırasında, düşük kaliteli bir havalandırma sisteminin havadaki virüsleri geri dönüştürmesi sonucu, yüzlerce kişi koronavirüse yakalandı. 

Almanya’nın Hollanda sınırındaki Gangelt belediyesinde yaşanan olay, geçen yıl Kuzey Ren Vestfalya eyaletini etkileyen büyük salgının arkasındaki “itici güç” olarak düşünülüyor. Karnavalda bale performansı sergileyen 47 yaşındaki bir erkek, ülkede koronavirüs nedeniyle yoğun bakıma yatırılan ilk kişi olmuştu. 

Karnavaldaki hareketleri ve kişileri analiz etmek için aylarca süren bir araştırmanın ardından Bonn Üniversitesi’nden araştırmacılar, belediye binasındaki havalandırma sisteminin, dışarıdaki temiz havanın yalnızca yüzde 25’ini içeriye verebildiğini ve havalandırma sisteminin virüsün yayılmasında önemli bir faktör olduğunu söyledi. 

Araştırmacılar, bir bilimsel makalenin ön baskısında, hava çıkışlarına yakın oturan kişilerin en çok enfeksiyon riskine sahip olduğunu yazdı. Makalenin yazarlarından olan virolog Hendrik Streeck, “Havadaki tanecikler ve havalandırma, enfeksiyonda önemli rol oynuyor” dedi. 

Çalışmalarına Kuzey Ren Vestfalya hükümeti tarafından 65 bin euro destek verilen Streeck ve diğer yazarlar, soruşturmanın erken bir aşamasında bazı bulguları kamuoyuna açıkladıkları için eleştirilmiş ve projenin sokağa çıkma yasağını uygulamak istemeyen siyasetçilere destek vermek amacıyla yapıldığı suçlamalarına maruz kalmışlardı. 

Partiye katılan kişilerin içkilerini paylaştığı veya sarhoş olduktan sonra sosyal mesafeye dikkat etmediği yönündeki teorilere dair bir kanıt bulamayan araştırmacılar makalede, “Alkol tüketim düzeyini, içecek sayısı olarak belirledik ve alkol tüketiminin enfeksiyon kapma riskine herhangi bir etkisini gözlemlemedik” tespitine yer verdi.  

Araştırmacılar, konukların belediye binasında geçirdikleri sürenin, birbirlerine yakın oturmalarına kıyasla, daha önemli bir gösterge olduğunu belirtti. Makalede, “Diğer enfekte kişilerle daha yakın mesafede olmanın enfeksiyon riskini arttırdığına dair bir kanıt yok” denildi.

Araştırmada, karnaval sırasında yaşlıların, koronavirüse yakalanma olasılığının çocuklara kıyasla daha yüksek olduğu ve her 10 yıllık yaş farkı için enfeksiyon riskinin yüzde 28 arttığı belirtildi.

Araştırmaya göre karnavaldan enfeksiyon kapmadan ayrılan kişilerde ortak bir özellik de tespit edildi. Karnaval sırasında düzenli olarak sigara içen kişilerin, sigara içmek için dışarı çıkmasından kaynaklı olarak koronavirüse yakalanma oranlarının daha düşük olduğu görüldü.

Araştırmacılar, sigara içen kişilerin koronavirüs karşısında ciddi bir şekilde zayıf olduklarını ve enfeksiyon riskini azaltmak adına sigarayı koruyucu bir alışkanlık olarak belirlememeleri gerektiğine “ısrarla” dikkat çekti. 

Avrupa Birliği, AstraZeneca aşısının olası yan etkisi olarak nadir görülen sinir bozukluklarını listeliyor

Avrupa İlaç Kurumu (EMA), çarşamba (8 Eylül) günü, AstraZeneca koronavirüs aşısının olası bir yan etkisi olarak, son derece nadir görülen ve sinirlere zarar veren bir hastalık olan Guillain-Barré Sendromu’nu (GBS) da listesine ekledi. 

EMA, 31 Temmuz’a kadar dünya çapında verilen 592 milyon doz aşıdan sonra 833 GBS vakasının rapor edilmesinin ardından, AstraZeneca ile GBS arasında bir ilişki olmasının “makul bir olasılık” olduğunu belirtti. Yan etkiyi “çok nadir” olarak sınıflandıran EMA, aşının faydalarının risklerinden daha ağır bastığını vurguladı. 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson&Johnson aşısının olası bir yan etkisi olarak GBS’nin görülebileceğini bildirdi. EMA aynı zamanda, Johnson&Johnson, Moderna ve AstraZeneca aşılarının yan etkileri listesine, daha az ölümcül olan bazı yan etkileri de ekledi. 

Yeni Zelanda, İspanya’dan Pfizer aşısı satın aldı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, perşembe (9 Eylül) günü yaptığı açıklamada, eylül ayı boyunca doğrudan Pfizer’den alınan yaklaşık 1,8 milyon doza ek olarak, İspanya’dan satın alınan yaklaşık 250 bin doz Pfizer-BioNTech aşısının cuma (10 Eylül) Auckland’a ulaşacağını ve ülkenin aşı programının hızlanacağını bildirdi.  

Yetkililer, Delta varyantının etkilerinin hissedildiği ağustos ayında, Pfizer’den alınan aşılar ile ulusal aşı programını hızlandırdı. 

Auckland şehrinde yaklaşık 1,7 milyon insan sıkı bir karantinada kalmaya devam ediyor ancak ülkenin diğer bölgelerinde kısıtlamalar gevşetildi. Yeni Zelanda’nın 5,1 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 31’i aşılandı. 

Perşembe günü yetkililer, tümü Auckland’da olmak üzere 13 yeni koronavirüs vakası bildirdi ve Delta varyantı taşıyan toplam vaka sayısı 868’e çıktı.

Ardern’in, Mart 2021’den bu yana uyguladığı karantinalar ve uluslararası sınırların kapatılması, koronavirüsün dizginlenmesinde büyük rol oynuyor ve Yeni Zelanda vatandaşları için hayatı kolaylaştırıyor.

Japonya, Tokyo ve diğer bölgelerde koronavirüs acil durum tedbirlerini genişletecek

Japonya perşembe (9 Eylül) günü, enfeksiyonları azaltmak ve hastanelerdeki aşırı yoğunluğu önlemek için Tokyo ve diğer bölgelerdeki koronavirüs kısıtlamalarını eylül ayının sonuna kadar uzattı. 

Başbakan Yoshihide Suga, vaka sayılarının düşmesine ve aşılama oranlarının artmasına rağmen tedbiri elden bırakmamak gerektiğini belirtti. Suga gazetecilere verdiği demeçte, “Aşı olmak isteyen herkesin aşıları ekim veya kasım ayında tamamlanacak ve sonrasında aşılanma oranları ve test sonuçları yardımıyla kısıtlamaları hafifletebileceğiz” dedi. 

Ağustos ayında Japonya, virüsün beşinci dalgası ile mücadele ederken, kısıtlamaları nüfusun yüzde 80’ini kapsayacak şekilde 12 Eylül’e kadar uzatmıştı. 

Tokyo ve çevresindeki bölgelerde, ağır vakaların sayısı ve sağlık sistemi üzerindeki yük yeterince azalmadığından, kısıtlamalar devam ediyor. Suga’nın yaptığı açıklama dahilinde tedbirler Osaka şehrini de kapsayacak şekilde 30 Eylül’e kadar uzatıldı. 

Japonya’da acil durum kısıtlamaları kapsamında, restoranların erken kapatılmasına ve alkol servisi vermelerinden kaçınılmasına odaklanıldı. Vatandaşlara mümkün olduğunca evden çalışmaları ve seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyarıda bulunuldu. Sağlık Bakanı Norihisa Tamura, “Kısıtlamaların sonuçlarını görmeye başlıyoruz ancak tedbirleri hafifletmek için hâlâ çok erken” dedi.

Nikkei gazetesinin haberine göre hükümet, yurtdışından gelen aşılı kişiler için karantina sürelerini kısalttı ve uluslararası girişlerdeki kısıtlamayı hafifletti. Bu karar, Japonya’nın en büyük iş lobisi Keidanren ve yabancı ticaret odaları tarafından desteklendi. Amerikan Ticaret Odası’nın Japonya’daki özel danışmanı Christopher LaFleur konuyla ilgili şunları söyledi: “Halk sağlığını korumaya yönelik ve bilime dayalı bir yaklaşımın parçası olan, Japonya’nın sınırlarını yeniden iş seyahatine açma kararını memnuniyetle karşılıyoruz.”

Yerel basından çıkan haberlere göre hükümet, ekim ve kasım aylarında aşılanmanın tamamlanmaya yaklaşması ile birlikte, restoranların normal çalışma saatlerine dönmesine ve alkol satışlarına devam etmesine izin verebilir.

Japonya’da nüfusun yaklaşık yarısının aşılandığı belirtiliyor.

Tokyo’nun çarşamba günkü (8 Eylül) koronavirüs vaka sayısı 1.834 olarak açıklandı. Japonya’da toplamda yaklaşık 1,6 milyon vaka ve 16 bin 436 ölüm bildirildi.

Japonya’nın baş sağlık danışmanı Shigeru Omi, çarşamba (8 Eylül) günü yaptığı açıklamada, koronavirüs ile mücadelenin, yeni varyantların tehdit oranına ve aşıların etkinliğinde olası bir düşüşe odaklandığını söyledi.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu 12 milyon Coronavac dozunun güvenilirliği konusunda şüphe duyuyor

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa), çarşamba (8 Eylül) günkü açıklamasında, Sao Paulo’daki bir biyomedikal merkezi tarafından, Coronavac koronavirüs aşısının güvenirliğini doğrulamak için sağlanan belgelerin yetersiz olduğunu bildirdi.  

Anvisa, Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilen Coronavac aşısının kullanımını, kendisi tarafından yetkilendirilmemiş bir tesiste üretilmesi nedeniyle geçen hafta askıya almıştı. Anvisa açıklamasında, aşıların yerel üretimini tamamlamak için Sinovac ile ortaklık kuran Butantan Biyomedikal Enstitüsü’nün Anvisa tarafından yetkilendirilmemiş üretim tesisinde yaklaşık 12,1 milyon doz aşı ürettiğini belirtti. Anvisa aynı zamanda, Butantan’ın salı (7 Eylül) günü yapılan toplantıda bir dizi belge teslim ettiğini ancak önemli bir teftiş raporu sunmadığını açıkladı.

Anvisa, müfettişlerinin Çin’de bulunan söz konusu üretim tesisine bir ziyaret düzenleyeceğini ve hepsi aşı olduğundan, onlar için bir karantina muafiyeti sağlamayı umduğunu bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaklaşık 377 milyon doz koronavirüs aşısı uygulandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), ABD’nin çarşamba sabahı (8 Eylül) itibarıyla toplam 376 milyon 955 bin 132 doz koronavirüs aşısı uyguladığını ve 450 milyon 584 bin 465 doz aşıyı dağıttığını açıkladı.

CDC, 208 milyon 24 bin 209 kişinin en az bir doz aşı olduğunu ve çarşamba günü itibarıyla 177 milyon 104 bin 652 kişinin tamamen aşılandığını bildirdi. Bu veriler, Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarından iki dozunun yanı sıra, Johnson&Johnson’ın tek dozluk aşısını da içeriyor. 

ABD 13 Ağustos’tan bu yana, bağışıklık sistemi zayıf olan ve iki dozluk aşılardan daha az koruma alması muhtemel olan kişilere, Pfizer veya Moderna aşılarından, 1,5 milyon ek doz aşı uyguladı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.