Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi eylemleri nedeniyle öğrencilerin yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı: Polisler “suçtan zarar gören” sıfatıyla duruşmadaydı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına karşı İstanbul-Kadıköy’de yapılan eylem nedeniyle gözaltına alınan öğrencilerin duruşmasında polis memurlar  “suçtan zarar gören” sıfatıyla ifade verdi. Soruşturma kapsamında iki öğrenci iki aya yakın tutuklu kalmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına yönelik 2 Şubat’ta  İstanbul-Kadıköy’de düzenlenen protestolarda gözaltına alınan ve 4 Şubat’ta tutuklanıp ilk duruşmada tahliye edilen öğrenciler Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkındaki davanın ikinci duruşması bugün (17 Eylül) Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya öğrenciler katılmadı, öğrencileri temsilen dört avukat duruşmada bulunurken diğer avukatlar mazeret bildirdi. Altı polis memuru “suçtan zarar gören” sıfatı ile ifade verdi. İzleyicinin olmadığı duruşmayı basın mensuplarının takip etmesine de izin verilmedi.

Duruşmada söz alan polis memurlarının tutanağa yansıyan ifadelerine göre, bir kısmı sanıklardan şikayetçi olduklarını belirtirken hiçbiri katılma talebinde bulunmadı. Polisler “ihtara rağmen dağılınmadığını”, “gözaltına alınırken görevlerini yaptırmamak için direnildiğini” , “çevik kuvvet ekiplerine maden suyu şişesi atıldığını” söyledi. Sanık avukatlarının adli kontrol taleplerinin kaldırılması talebi kabul edilmedi. Gelecek duruşma 26 Kasım 2021 saat 10.00’da yapılacak.

Ters kelepçeli, sürüklenerek gözaltılar yaşanmıştı, polisler “görevimizi yapmamak için direndiler” dedi

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun atanmasının ardından istifası talebiyle başlayan eylemler kapsamında 2 Şubat’ta İstanbul-Kadıköy’de bir araya gelinmişti. Kadıköy Kaymakamlığı eylem açıklamasının ardından ilçede bir hafta boyunca her türlü toplantı ve gösterinin yasaklandığını duyurmuştu. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelenlere polis plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlara ters kelepçe takılmak istenmesi ve yerlerde sürüklendikleri görüntüler Medyascope kameralarına da yansımıştı.

 

Davanın bugünkü duruşmasında sadece altı polis memuru “suçtan zarar gören” sıfatı ile ifade verdi.  Duruşmada dinlenen polislerden A.B.’nin tutanak “Toplantı amacına uygun yapılmadığını, üç kez ‘Dağılın’ ihtarında bulunulduğunu ancak dağılınmadığını, polis araçlarına saldırıldığını, çevik kuvvet üzerine taş, maden suyu şişesi atıldığını” söyledi ve “Görevimizi yaptırmamak için direndiler” dedi.

Polis Ö.F.K. “Görevimizi yaptırmamak için direndiler” derken B.K. “Mukavemetten kastım kedilerini yere attıklarını görmemdir” dedi. R.G., araç koruma görevinde olduğu otobüs yanında olay yaşanmadığını söylerken, B.T., “Gözaltı esnasında direnme oldu” diye konuştu. Ş.Ç. ise olay yerinde olmadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Prof. Dr. Melih Bulu’nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasıyla başlayan eylemler 4 Ocak 2021’den itibaren devam ediyor. Bulu’nun yerine atanan Naci İnci’nin istifasına yönelik talepler sürüyor.

Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkındaki iddianamede “izinsiz ve bildirimsiz olarak toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptıkları, kolluk görevlilerinin ikazına rağmen dağılmayarak bir kısım şüphelilerin taş vb. cisimlerle, bir kısım şüphelilerin ise fiziki müdahalede bulunmak suretiyle kolluk görevlilerine mukavemette bulundukları” öne sürüldü.

İddianamede, 23 kişinin “görevi yaptırmamak için direnme” (Türk Ceza Kanunu 265/1), Şilan Delipalta ile birlikte iki kişinin 2911 sayılı Kanun’un “toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahla katılanlar” başlıklı 33/1 maddesince, diğer isimlerin ise 2911 sayılı Kanun’un “direnme” başlıklı 32/1 maddesince cezalandırılmaları talep edildi.

Delipalta ve Akyüz 2 Nisan 2021’deki ilk duruşmada tahliye edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.