Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgın gölgesinde yüz yüze eğitimde ikinci hafta: “Okulları vaka sayılarının arttığı bir dönemde açtık, yüz yüze eğitimin devamı için bir an önce gerekli önlemler alınmalı”

Yüz yüze eğitimde ikinci haftayı geride bırakıyoruz. Artan vaka ve ölüm oranlarının gölgesinde okullar yüz yüze eğitime devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yüz yüze eğitime devam edebilmek için okullarda alınabilecek yeni tedbirleri gündeme aldı. Okullarda alınması beklenen yeni tedbirler arasında, okullarının durumuna göre ikili eğitim, sınıfların seyreltilmesi ve hafta sonu da eğitimin devamı gibi önlemler gündeme alındı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri İkram Atabay ile sınıflarda görülen koronavirüs vakalarını, alınması gereken önlemleri ve okullarda yapılacak olan pilot taramayı ile konuştuk. 

“Okulları vaka sayılarının artmakta olduğu bir ortamda açtık”

Türkiye’de vakaların arttığını ve dördüncü dalganın yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Alpay Azap, okullardaki vaka oranlarının beklediğini söyledi. Yüz yüze eğitime devam edilebilmesi için bireysel önlemlerin önemini vurgulayan Azap, “Okulları olgu sayılarının artmakta olduğu bir ortamda açtık. Doğal olarak okullarda vaka oranları beklediğimiz bir şeydi. Öğrencilerin dışarıdan da virüs kapma riskleri var ve okullar nispeten daha kapalı ortamlar olduğu için vaka sayılarını şaşırtıcı bulmuyoruz. Ancak buna teslim olmamak lazım. Çocukların eğitim açısından kaybedecek zamanı yok ancak bunun bedeli de çocukların hastalanması olmamalı. Bu nedenle önlemlerle birlikte okulların yüz yüze eğitime devam etmesi lazım. Ancak önlemleri sadece okul özeline indirmemek lazım.Toplumda da gerekli tedbirleri almamız ve çocukları korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“Kalabalık sınıflar nedeniyle okullarda vaka sayıları beklediğimiz bir durumdu”

Türkiye genelinde kalabalık sınıfların olduğunu ve kalabalık ortamlarda virüsün daha fazla yayıldığını vurgulayan Eğitim-Sen Genel Sekreteri İkram Atabay,Kalabalık sınıflar nedeniyle okullarda vaka sayıları beklediğimiz bir durumdu. Bakan açıkladığı 200 rakamı eğer gerekli tedbirler alınsaydı daha az olabilirdi. Seyreltilmiş sınıf uygulamasına bir an önce geçilmesi gerekiyor ancak bunun içinde yeterli sayıda öğretmen ataması yapılması gerekiyordu” dedi. 

“PCR testi uygulamasında ciddi sorunlar var” 

Okullarda yapılacak olan PCR uygulamasına ilişkin konuşan Atabay, “PCR testi konusunda uygulama biçimlerinde ciddi sorunlar var. Eğitim emekçilerinin hastanelere gönderilmesi bulaş riskini artırabilir. Okullarda öğretmenler için PCR test merkezleri olmalı. Mart 2020 de kısıtlamalar başladı ve ilk kapanan yer eğitim alanı oldu. Bundan dolayı öğrencilerin ciddi kayıpları var. Bu sene bunların yaşanmaması için yeterli tedbirlerin alınması gerekiyordu ancak yeterli tedbirler alınmadan okullar açıldı” dedi. 

“Koronavirüs solunum yoluyla bulaşan bir virüs olduğu için havalandırma okullarda oldukça önemli”

Okullarda vaka artışlarının önlenmesinde sınıfları havalandırmanın çok önemli bir etken olduğunu belirten Azap şu şekilde konuştu: 

 “KLİMİK olarak okullarda alınması gereken önlemler arasında okulların havalandırılması çok önemli olduğu okullar açılmadan önce vurgulamıştık. Koronavirüs solunum yoluyla bulaşan bir virüs olduğu için havalandırma okullarda oldukça önemli. Havadaki virüs miktarını ne kadar azaltırsanız o kadar hastalanma oranını azaltmış olursunuz. Burada önerdiğimiz doğal havalandırma. Şimdi kış aylarına girdiğimiz için pencereler tamamen açılamayabilir ama özellikle pencereleri yarıya kadar açacak mekanizmalar geliştirilebilir ve kapıyada açarsanız çok fazla sayıda pencere açmanıza gerek kalmadan sınıfları havandırmış olursunuz. Bunları bir an önce sağlamak lazım. Doğal havalandırma yapılamayan sınıflara ise merkezi havalandırma sistemi kurulmalı.” 

“Delta varyantı ve okulların yüz yüze eğitime geçmesi bir araya geldiğinde çocuklarda çok ciddi vaka artışlarına neden oluyor” 

12 yaş ve üstü çocuklarda aşının güvenli olduğunu ve 12 yaş üstü çocukları aşılayarak daha küçük yaş gruplarının korunacağını vurgulayan Azap, “Milyonlarca 12 yaş ve üstü çocuk aşılanmış durumda. Birçok ülke 12 yaş ve üstü çocukları aşıladı. Şunu çok net biliyoruz delta varyantı ve okulların yüz yüze eğitime geçmesi bir araya geldiğinde çocuklarda çok ciddi vaka artışlarına neden oluyor. Çocuklar daha hafif geçiriyorlar ama çocuklar içerisinde de ağır geçirenler ve hayatını kaybedenlerde olabiliyor. Aynı şey çalışan öğretmen ve okul personelleri içinde geçerli. Okulların yüz yüze eğitime devam edilebilmesi için aşılamanın yapılması gerekiyor” dedi.  

Koronavirüs salgınında şeffaf bir yönetim yapılmadığını ve okullarda temasın yoğun olduğunu vurgulayan Atabay, “Bütün eğitim bileşenlerinin aşılanması gerekiyor” dedi. Uzaktan eğitimle çocukların çok ciddi kayıplar yaşadığını söyleyen Atabay, okulların yüz yüze eğitime devam edebilmesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.