Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Kabil’deki intihar saldırısını düzenleyen kişi, Taliban tarafından 15 Ağustos’ta serbest bırakıldı

Hindistan’daki Firspost gazetesi, IŞİD’in Horasan kolunun (IŞİD-H) Kabil Havaalanı’nda 26 Ağustos’ta düzenlediği intihar saldırısından sorumlu cihatçının, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’ı acele bir şekilde terk etmesinden sonra Taliban tarafından serbest bırakıldığını ileri sürdü.

Gazetenin iddiasına göre, Afganistan’ın Logar vilayetinden Abdul Rehman, Taliban’ın başkent Kabil’e girdiği ve fiilen ülkede kontrolü sağladığı 15 Ağustos’ta, Bagram Üssü’ndeki hapishaneden serbest bırakıldı.

Abdul Rehman

Rehman, eskiden Hindistan’daki bir üniversitede mühendislik eğitimi almaktaydı ve babasının tüccar olması nedeniyle sık sık Yeni Delhi’yi ziyaret ediyordu.

Firstpost’a göre, 26 Ağustos’ta Kabil Havaalanı’nda düzenlenen ve en az 169 Afgan sivil ile 13 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerinin hayatını kaybettiği intihar saldırısının sorumlusu Rehman, Hindistan’ın çabaları sayesinde son dört yıldır Bagram Hapishanesi’nde tutuluyordu.

Hint istihbarat kaynakları, Rehman’ın Eylül 2017’de Hindistan’ın başlıca dış istihbarat kuruluşu Araştırma ve Çözümleme Kanadı (Research and Analysis Wing – RAW) tarafından CIA’ye teslim edildiğini söyledi.

Ancak Rehman, 15 Ağustos’ta Bagram Üssü’ndeki yüksek güvenlikli hapishanede tutulan binlerce tehlikeli terörist ile birlikte ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın tüm ülkeyi hızla ele geçirmesi sonrasında ortaya çıkan kaostan yararlanarak serbest kaldı.

Yakalanmış olması önemliydi

Cihatçı saldırganın dört yıl önce yakalanarak Bagram Üssü’nde hapsedilmiş olması, Afganistan ve Pakistan’da faaliyet gösteren IŞİD’in bölgesel bir uzantısı IŞİD-H örgütünün Pakistan’ın ana istihbarat teşkilatı Servislerarası İstihbarat’ın (ISI) emriyle Yeni Delhi ve bölgedeki diğer kentlerde intihar saldırıları düzenleme planının suya düşmesini sağlamıştı.

Abdul Rehman davasında çalışan bir yetkili, “ABD’nin Afganistan’dan düzensiz geri çekilmesi, yüzlerce yetkin ve kararlı teröristin IŞİD, El Kaide ve diğer terörist gruplara yeniden katılmak için serbest bırakılmasına yol açtı” dedi. Yetkili ayrıca, ABD’nin çekilirken Bagram’daki mahkûmları kontrol altında tutmamasının terörle mücadele konusunda son on yılda gösterilen çabaları heba ettiğini belirtti.

IŞİD’in dergisi de doğruladı

IŞİD’in Güney Asya dergisi Sawt al-Hind (Hindistan Alt Kıtasının Sesi) de bu hafta sonu yayımlanan sayısında intihar bombacısının daha önce Yeni Delhi’de başarısız bir intihar saldırısı planı sırasında tutuklandığını doğruladı.

Söz konusu saldırı planı ilk olarak 2017 yılının ortalarında IŞİD liderliğinin Afganistan’daki iletişim ağlarından ve Dubai’deki mali destek ağlarından istihbarat alan CIA tarafından tespit edilmiş ve 2018 yılında The Indian Express tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

Rehman’ın, babasının işi nedeniyle birkaç kez ziyaret ettiği Yeni Delhi’ye aşinalığı dolayısıyla saldırıyı yönetmek için seçildiği belirtildi.

Ayrıca Rehman’ın Hindistan’a Noida’daki bir mühendislik enstitüsünde öğrenim görmek üzere geldiği öğrenildi. Rehman, enstitünün yurdunda birkaç hafta kaldıktan sonra Yeni Delhi’nin Lajpat Nagar semtinde bir daireye taşındı. Rehman’ın kayıtlara takılan iletişimi, RAW’ın Rehman’ın çevresine cihatçı kılığında bir ajan yerleştirmesine olanak sağladı.

Kaynaklar, RAW’ın ajanının Rehman’ı birden fazla intihar saldırganını işe aldığına ve saldırıları düzenleyecek kadar patlayıcı temin ettiğine ikna ettiğini belirtti. Bu durum, aşırılık yanlılarının ağında her kafadan bir ses çıkmasına neden olurken, Afgan cihatçı ile komutanları arasında CIA’in yararlanabildiği birden fazla iletişime ulaşılmasına imkan verdi.

Kaynaklar ayrıca, Rehman’ın Hindistan’da yargılanması yerine, CIA’in soruşturmasını kolaylaştırmak için özel bir uçakla Kabil’e iade edilmesi yönünde karar alındığını söyledi. Ardından Rehman, Bagram’da CIA ve Afganistan istihbarat servisi Ulusal Güvenlik Müdürlüğü tarafından sorgulandı. ABD, sorgulamadan elde edilen bilgiler doğrultusunda, 2019’a kadar birden fazla IŞİD liderini insansız hava aracı saldırılarıyla ortadan kaldırdı.

Bir istihbarat yetkilisi, “Abdul Rehman’ın Bagram’dan kaçışı ile intihar saldırısı arasında ne olduğu konusunda netlik yok. İntikam almak istemesi ya da eski cihatçı arkadaşları tarafından dostlarının bu şekilde öldürülmesindeki rolünün kefaretini ödemeleri için ikna edilmiş olabilir” diye konuştu.

Yeni Delhi intihar saldırısı planı

Kaynaklar, Yeni Delhi intihar saldırısı planının 2016 yazında IŞİD’in askeri şurasının başına cihat komutanı Aslam Faruki’yi seçmesinden kısa bir süre sonra şekillenmeye başladığını belirtti.  

1977’de Pakistan’ın Hayber-Pahtunhva kentindeki Bara’da doğan ve etnik bakımdan Peştun kimliğine sahip Faruki, Leşker-i Tayyibe saflarına dahil olmuş ve IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmeden önce 2007’den 2014’e kadar Taliban’ın yanında birimleriyle birlikte faaliyet göstermişti.

Faruki’nin, IŞİD’in Afganistan’daki liderliğine ISI bağlantılı bir liderin atanması ve IŞİD’in Pakistan’daki güvenli limanlara erişimi karşılığında Pakistan hükümetinin hedeflerine yönelik saldırılarını durdurması şeklindeki IŞİD-ISI pazarlığı sonucunda 2016’da Pakistan’a döndüğü öne sürüldü.

IŞİD’in ISI ile yakınlaşması ise Afganistan’da birden fazla ölümcül intihar saldırısından sorumlu olan ve şu anda ülkenin İçişleri Bakanı olarak görev yapan Siraceddin Hakkani ile yakın bağlantılara sahip bir IŞİD biriminin lideri Azizullah Hakkani tarafından sağlandı.

Derleyen: Gökalp Badak

Kaynak: Firstpost

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.