Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da seçimler: Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya “sahtekârlık” iddiaları arasında seçimleri kazandı

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisi, muhalefete yönelik baskılar ve desteğinin onda birinden fazlasını kaybetmesine rağmen ülkedeki parlamento seçimlerinde çoğunluğunu korudu. Oyların yaklaşık yüzde 74’ünün sayılmasının ardından Birleşik Rusya Partisi, şu ana kadar sayılan oyların yüzde 49’luk bir kısmını aldı.

Rusya’daki seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 74’ünün sayılmasının ardından Merkez Seçim Komisyonu, Birleşik Rusya Partisi’nin oyların yaklaşık yüzde 49’unu aldığını duyurdu. Birleşik Rusya’nın en yakın rakibi Komünist Parti’nin ise oyların yaklaşık yüzde 20’sini kazandığı belirtildi. Açıklanan oy oranları Birleşik Rusya Partisi’nin, oyların yüzde 54’ünden fazlasını aldığı 2016 yılına kıyasla oy kaybettiğini ortaya koydu.  

Putin’e ve Birleşik Rusya Partisi’ne desteğin azalmasında, önemli oranda yıllardır kötüye giden yaşam standartlarından kaynaklanan rahatsızlık ve hapisteki muhalif lider Aleksey Navalni‘nin Putin hakkındaki yolsuzluk iddiaları etkili oldu.

Putin’e ve Birleşik Rusya Partisi’ne muhalif olanların seçimlere katılması yasaklanmıştı. Muhaliflerin iddialarına göre seçimlerde, çok sayıda oy pusulası doldurma ve zorunlu oy kullanma durumları yaşandı ancak seçim komisyonu iddiaları reddetti. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Alexander Sokolchuk iddiaların, “yurtdışından iyi finanse edilen planlı, kasıtlı bir kampanyanın parçası” olduğunu iddia etti.

Birleşik Rusya, pazar akşamı (19 Eylül) sandıkların kapanmasından birkaç saat sonra zaferini ilan etti. Bir devlet televizyonu yayınında, üst düzey Birleşik Rusya yetkilisi Andrei Turchak, Moskova’da partiyi destekleyen bir kalabalığın önünde seçim zaferini, “temiz ve dürüst” bir zafer olarak nitelendirdi.

Seçim sonuçlarına göre Komünist Parti ise oylarını yüzde 8 artırdı.  

Rusya’da seçim maratonu sona erdi ancak ilk oylar kullanılmadan önce bile seçimlerin adil olmayacağına dair iddialar bulunuyordu. Aleksey Navalni’nin destekçileri, pek çok muhalif politikacı ve eylemci oy pusulasından men edilmişti. Navalni destekçilerinin, aşırılıkçı oldukları gerekçesiyle seçimlere katılmaları yasaklanmıştı.

Kremlin, siyasi amaçlı bir baskı uyguladığını reddetti ve bireylerin yasaları çiğnemekten yargılandıklarını söyledi.

Rus yetkililerin getirdiği sınırlamalar nedeniyle, 1993 yılından bu yana ilk kez, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) seçim gözlemcileri seçimlere katılamadı. 

Rus yetkililerin “yabancı ajan” olarak nitelendirdiği bağımsız oy izleme grubu Golos, seçimlerde 4 bin 500’den fazla oy ihlali rapor etti. Rusya İçişleri Bakanlığı ise herhangi bir “önemli ihlal” rapor edilmediğini duyurdu. Merkez Seçim Komisyonu, sekiz bölgede 12 sandık doldurma vakası kaydettiğini ve bu sandıklardan alınan sonuçların geçersiz sayılacağını açıkladı.

Golos, işverenleri tarafından oy kullanmaya zorlandıklarını söyleyen insanlardan ve seçim sahtekârlığı iddiaları içeren “çok sayıda mesaj” aldığını söyledi ancak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, insanların oy vermeleri için baskı altına alındığı yönündeki iddiaları reddetti.

Doğu Ukrayna’nın Rus destekli ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bölgelerinde, Rus vatandaşlığına sahip olanların oy kullanmasına izin verildi, bazı vatandaşlar sınırı geçerek Rus sandık merkezlerine gitti.

Hapisteki Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni tarafından geliştirilen Akıllı Oylama uygulamasının, Ruslar’ın oy kullanmaya başladığı gün Apple ve Google mağazalarından kaldırılması da tepki çekti. Rus yetkililer, uygulamayı kaldırmayı reddetmeleri halinde iki şirketi para cezaları ile tehdit etmişti. 

Navalni’nin yakın çevresinden siyasetçi Leonid Volkov, teknoloji üreticisi şirketleri Kremlin’in şantajına “boyun eğmek” ile suçladı. Volkov sosyal medya üzerinden, “Bir gün farklı siyasi platformlar ile iyi adaylara oy vermenin mümkün olacağı bir Rusya’da yaşayacağız” dedi.

Seçim sonuçları, 1999’dan iktidardaki Putin’in 2024 başkanlık seçimlerinde de güçlü bir aday olacağını gösteriyor. 68 yaşındaki lider, “Batı’ya karşı durması” ile “ulusal gururunu geri kazanması” için ona destek veren birçok Rus arasında popüler bir figür olmaya devam ediyor.

Seçim sonuçlarına göre, Komünist Parti yüzde 20 oy alarak ikinci, Rusya Liberal Demokrat Partisi yüzde 8 oy alarak üçüncü ve Adil Rusya Partisi yüzde 7 oy alarak dördüncü sırada seçimi tamamladı. “Yeni İnsanlar” adlı yeni bir parti, yüzde 5’in biraz üzerinde bir oy oranı alarak meclise girmiş gibi görünüyor.

Anatoly adlı bir Rusya vatandaşı Reuters’a verdiği demeçte, Putin’in Rusya’nın haklı büyük güç statüsünü geri getirme çabalarından gurur duyduğu için Birleşik Rusya’ya oy verdiğini söyledi ve “Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkeler, 1960’larda ve 70’lerde Sovyetler Birliği’ne saygı duydukları gibi şimdi de bize saygı duyuyorlar. Anglosaksonlar sadece gücün dilinden anlıyor” dedi.

Rusya’daki seçim sonuçları ilerleyen günlerde de uluslararası siyasetin gündeminde olacağa benziyor. 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.