Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter profilini “dünyanın en havalı diktatörü” olarak güncelledi

Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter profilini “dünyanın en havalı diktatörü” olarak değiştirdi. Hükümetin Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmesinin ardından ülkede protestolar baş göstermişti. Bukele’nin kendini “diktatör” olarak tanıtmasındaki amacın, kendisini diktatörlükle suçlayan protestoculara ironik bir yanıt vermek olduğu düşünülüyor.

The Guardian’ın haberine göre El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter’daki biyografi kısmında kendisini “dünyanın en havalı diktatörü” olarak tanımladı. El Salvador’da görev yapan Amerikalı diplomat Jean Manes, Bukele’nin Twitter biosunu değiştirmesine dikkat çekerek kamuoyunu El Salvador’da “demokrasinin gerilemesi” konusunda uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı El Salvadorlu beş yüksek mahkeme yargıcını Bukele’nin yeniden seçilmesi için oy verdikleri ve anayasayı çiğnedikleri gerekçesiyle “demokratik olmayan ve yozlaşmış aktörler” listesine aldı. El Salvadorlu yargıçların herhangi bir yolsuzluk yapmadığını öne süren Bukele, listeye alınma kararını “müdahaleciliğin en düşük biçimi” diye yorumlayarak kınadı.

“Bukele’nin kendini diktatör olarak adlandırması protestolara verilen ironik bir yanıt”

Öte yandan, Bukele geçen hafta sonu Twitter biosunu güncelledi ve kendisini “diktatör” olarak tanımladı. 21 Eylül salı günü profilini tekrar değiştirerek “dünyanın en havalı diktatörü” yazan Bukele’nin, Bitcoin’in ülkede resmi para birimi olarak kabul edilmesi aleyhine yapılan protestolara yanıt olarak böyle bir adım attığı düşünülüyor. İddiaya göre, Bukele’nin amacı onu diktatörlükle suçlayan protestoculara “ironik” bir cevap vermek.

“Bukele yeniden seçilebilmesinin yolunu açmak için insanları görevden aldı”

Bukele’nin Yeni Fikirler Partisi (Nuevas Ideas) 2021’de kongrede çoğunluğu kazanarak iktidara gelmişti. Bukele seçimi kazanmasının hemen ardından, daha önce kendisine muhalefet eden beş yüksek mahkeme üyesini ve bağımsız başsavcıyı görevden almıştı.

Mahkeme üyelerinin ve başsavcıların görevden alınmasından kısa bir süre sonra, Yüksek Mahkeme, başkanların üst üste göreve gelmesini engelleyen yasanın iptaline karar verdi. Bu şekilde Bukele’nin 2024’te yeniden başkan seçilebilmesinin yolu açılmış oldu.

Bukele: “Protestocular var olmayan bir diktatörlüğe karşı savaşmak için sokağa çıktı”

Aktif bir Twitter kullanıcısı olan Bukele, eylül ayı başında ülkede resmi para birimi olarak kabul edilen kripto para birimi Bitcoin’i tanıtmak için sık sık klavye başına geçiyor. Öte yandan, Bukele’nin çabalarına rağmen halkın yeni Bitcoin politikasına karşı olduğu biliniyor. Geçen hafta, binlerce insan Bukele ve Bitcoin politikasını protesto amacıyla başkent San Salvador sokaklarında toplandı. Bukele, protestocuların “var olmayan bir diktatörlüğe karşı savaşmak için sokaklara çıktığını” söyledi.

“Popülist” başkan Bukele ülkenin köklü partileri arasında yaygın görülen yolsuzluğu ortadan kaldırma sözü vererek halkın desteğini toplamış ve seçimleri kazanmıştı.

Devlet politikalarında izlenebilirlik takibi yapan sivil toplum örgütü Citizen’s Action’dan avukat Eduardo Escobar, Bukele’nin Twitter’daki eyleminin “stratejisinin bir parçası” olduğunu belirtti. Escobar’a göre Bukele, halkın ve muhalefetin duygularıyla alay etmeye çalışıyor.

Ne olmuştu?

El Salvador, 7 Eylül’de Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmişti. Yeni yasayla, tüm işyerlerine Bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul etme zorunluluğu getirilmiş ve hatta Bitcoin’i kabul etmeyen işletmelerin cezalandırılacağı açıklanmıştı.

Nayib Bukele ve hükümetinin yeni Bitcoin kararı protestolara yol açtı. Bitcoin’in istikrarsızlık ve enflasyona yol açacağını düşünen bazı protestocular Bitcoin otomatlarını yaktı.

Bukele’nin protesto edilmesinin tek nedeni yeni Bitcoin politikası değil. Protestocular “Diktatör Bukele” yazılı pankartlar taşıyarak, otoriterleşmekle suçladıkları Bukele’yi anayasaya bağlı kalmaya çağırıyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.