Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, BM Genel Kurulu’na katılmak için izin istedi

Taliban, New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Afganistan’ın yeni temsilcisi olarak dünya liderlerine hitap etmek için izin istedi. Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, toplantıda liderlere seslenmek için mektup aracılığı ile talepte bulundu. Gelen yazılı talep, kurul tarafından incelenecek ve karar daha sonra açıklanacak.

Afganistan’da Taliban tarafından kurulan geçici hükümetin dışişleri bakanı Emirhan Muttaki pazartesi günü (20 Eylül), Taliban’ın, New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki liderlere hitap etmesi için mektup aracılığı ile talepte bulundu. BM komitesinin talebi incelemesi ve kararı daha sonra açıklaması bekleniyor.

Emirhan Muttaki

Geçen ay Afganistan’ın kontrolünü ele geçiren Taliban, eski Afganistan hükümetin elçisinin artık ülkeyi temsil etmediğini açıklamıştı. Taliban, Doha merkezli sözcüsü Süheyl Şahin’i Afganistan’ın yeni BM Büyükelçisi olarak atamıştı.

Bir BM sözcüsüne göre, üst düzey tartışmaya katılma talebi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Rusya’nın da dahil olduğu bir komite tarafından değerlendirilecek. BM kurallarına göre komite karar verene dek, Ghulam Isaczai, Afganistan’ın BM’deki büyükelçisi olarak görevine devam edecek. Taliban’ın “artık Afganistan’ı temsil etmediğini” belirttiği Isaczai’nin, 27 Eylül’deki son toplantı gününde genel kurulda bir konuşma yapması bekleniyor.

Taliban ayrıca, bazı ülkelerin eski Devlet Başkanı Eşref Gani’yi lider olarak tanımadığını söyledi. Gani, 15 Ağustos’ta Taliban militanları başkent Kabil’e ilerlerken Afganistan’ı terk etmişti. Gani o tarihten bu yana, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) sığınmış durumda.

Katar dünkü (21 Eylül) genel kurul görüşmelerinde, dünya liderlerini Taliban ile diyaloğa çağırdı. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, “Onları boykot etmek sadece kutuplaşmaya ve tepkilere yol açar, diyalog içerisinde olmak daha verimli olabilir” dedi.

Afganistan’da arabuluculuk görevini üstlenen Katar, ABD ve Batılı müttefiklerin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Taliban ve ABD arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapmıştı. Katar aynı zamanda, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinden bu yana Afganlar’ın ve yabancı ülke vatandaşlarının tahliye operasyonlarına da destek vermişti.

Sonita Alizadeh’ten BM’ye: “Taliban’ın sizi kandırmasına izin vermeyin”

Sonita Alizadeh

Afgan şarkıcı ve aktivist Sonita Alizadeh, Afganistan’ın 20 yıldan uzun bir süre önce Taliban tarafından yönetildiği dönemde, kadınların çalışmasının yasaklanması, yüzlerini kapatmak zorunda kalmaları ve kız çocuklarının okuldan men edilmesi üzerine ailesi ile birlikte Afganistan’dan kaçmıştı.

Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından Alizadeh, salı günü (21 Eylül) dünya liderlerini, kadın ve kızların hakları için hareket etmeye çağırdı. Alizadeh, yıllık üst düzey BM Genel Kurulu toplantısının oturum arasındaki çevrimiçi bir toplantıda, “Halkımızdan ve 20 yıllık başarılardan geriye ne kalacak? Taliban’ın haberlerde gösterdiği şeylere aldanmayın” dedi.

Alizadeh uluslararası toplumu Taliban’ı tanımamaya, kadın ve çocukların haklarını garanti altına almaya, Afgan halkının internet erişimini sağlamaya, karar alma süreçlerine daha fazla Afgan’ı dahil etmeye ve kız çocuklarının okula gönderilmesi için çalışmaya çağırdı. Alizadeh, “Görünüşe göre hepimiz ne yapılması gerektiğini biliyoruz ama soru şu: Bugün kim harekete geçecek?” diye konuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de “Afgan kadınlar arasında, Taliban’ın 90’larda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik acımasız ve sistemik baskısına geri dönme konusunda gerçek ve elle tutulur bir korku var” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.