Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşılanmaya başlamanın ardından sağlık çalışanlarının ölüm sayıları ciddi oranda azaldı-Son dört ayda ölen 27 sağlık çalışanının çoğu aşı olmamış

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, salgın başladığından beri 422’si aktif çalışan toplam 461 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Sağlık çalışanlarının aşılanmaya başlamasının ardından ölüm sayıları ciddi oranda azaldı. Son dört ayda 27 sağlık çalışanı vefat ederken TTB’nin açıklamalarına göre bu kişilerin 14’ü aşısız, 10’u ise eksik aşılıydı. Son altı ayda 60 sağlık çalışanı vefat ederken bir önceki altı aylık süreçte toplam 283 kişi hayatını kaybetmişti. Bu yılla birlikte vefat eden sağlık çalışanlarının toplam ölüm içindeki oranı ise yüzde 1’in altına indi. 

Doktor Nasır Nesanır: “Çift doz BioNTech aşısı olan hiçbir sağlık çalışanı hayatını kaybetmedi”

Medyascope’a konuşan TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Uzm. Dr Nasır Nesanır, son dört ayda hayatını kaybeden 27 sağlık çalışanının 14’ünün aşısız, 10’unun ise eksik aşılı olduğunu açıkladı. Bir kişinin tam aşılı olmasına rağmen böbrek nakli olduğunu ve bağışıklığı baskılayan bir tedavi gördüğünü belirten Nesanır, iki kişinin ise aşı bilgilerine ulaşılamadığını söyledi. Nisan ve mayıs aylarında vefat eden sağlık çalışanlarının bilgilerine ulaşmakta zorlandıklarını aktaran Nesanır, aşı bilgilerine ulaştıkları dokuz kişiden altısının aşı yaptırmadığını belirtti. Nesanır şu ana kadar çift doz BioNTech aşısı olduktan sonra bağışıklık kazanan hiçbir sağlık çalışanının hayatını kaybetmediğini aktardı.

Yaygın aşılamanın başlamasıyla ölüm sayıları düştü

Türkiye’de sağlık çalışanlarının aşılanmasına 14 Ocak 2021 tarihinde başlandı. İlk aşıyı 13 Ocak 2021 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri oldu.  Türkiye’ye mart ayı sonuna kadar yaklaşık üç milyon doz BioNTech aşısı getirilirken bu aşılar öncelikli olarak sağlık çalışanlarına yapıldı. Yaygın aşılamaya geçilmesinin ardından hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı ciddi oranda düştü. 2021 yılında 120 sağlık çalışanı hayatını kaybederken haziran ayından beri 27 kişi yaşamını yitirdi.

Uzmanlar aşıların esas koruyuculuğunun ikinci dozlardan iki hafta sonra başladığını belirtiyor. İlk aşamada aşı olanların tam bağışıklığa kavuşması mart ayında başladı. Bu yıl içinde vefat eden 120 kişinin 60’ı mart ayından önce vefat etti.

Bir önceki altı aylık süreçte toplam 283 sağlık çalışanı hayatını kaybederken son altı ayda 60 sağlık çalışanı vefat etti

Eylül 2020’den Şubat 2021’e kadar her ay en az 26 sağlık çalışanı vefat ederken şubat ayından itibaren aylık ölüm sayıları 20’nin altına indi. Bir önceki altı aylık süreçte toplam 283 sağlık çalışanı hayatını kaybederken son altı ayda 60 kişi vefat etti. 

Son dört ayda hayatını kaybeden 14 bin 780 kişinin 27’si sağlık çalışanı

Türkiye günlük ortalama vefat sayısının en yüksek seyrettiği ikinci ayı geçiriyor. Günlük ortalama 254 kişinin hayatını kaybettiği eylül ayında şu ana kadar toplam 12 sağlık çalışanı vefat etti. Bu yılın nisan ve mayıs aylarında toplam 15 bin 990 kişi vefat ederken bu kişilerin 33’ü sağlık çalışanıydı. Son dört ayda ise hayatını kaybeden 14 bin 780 kişinin 27’si sağlık çalışanı.

Sağlık çalışanlarının toplam ölüm sayısı içindeki oranı yüzde 1’in altına indi

Sağlık çalışanlarının aşı olamadığı dönemlerde ise sağlık çalışanlarının toplam ölüm içindeki oranı çok daha yüksekti. Aralık ayında günlük ortalama 230 kişi vefat ederken toplam 107 sağlık çalışanı, toplam 3 bin 494 kişinin vefat ettiği kasım ayında ise 62 sağlık çalışanı hayatını kaybetmişti. 2021 yılıyla beraber vefat eden sağlık çalışanlarının toplam ölüm içindeki oranı ise yüzde 1’in altına indi. 

“Hekimler arasında aşı tereddütü yaşayanların oranı yüzde 10’un altındadır”

Hekimler arasında aşı karşıtlarının da aşı tereddütü yaşayanların da olduğunu belirten Nesanır, bu kişilerin oranının yüzde 10’un altında olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) henüz salgın ortada yokken aşı tereddütüne dikkat çektiğini aktaran Nesanır, buna rağmen Sağlık Bakanlığı’nın aşı tereddütünü ortadan kaldıracak çalışmalar yapmadığını belirtti.

“Bazı alanlarda aşı zorunlu olmalı, aşı bireysel bir özgürlük değildir” 

Sağlık ve eğitim alanlarında çalışanlara aşı zorunluluğu getirilmesi gerektiğini savunan Nesanır, “Aşı bir halk sağlığı sorunudur bireysel özgürlük değildir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.