Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen dava, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden görülmüş, ilk duruşması ise 17 Şubat’ta Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmıştı. Davanın üçüncü duruşması bugün (24 Eylül) 09.30’da Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, delillerin toplanması ve eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 14 Aralık’a erteledi.
Ankara 30 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşma iki şikayetçi ve bir tanığın duruşmaya gelmemesi nedeniyle ertelendi. Medyascope’a konuşan mağdurların avukatı Senem Doğanoğlu, “Gaspedilen telefonlardan birinin faturasını daha önce sunmuştuk. Ancak Yargıtay bir transın fatura sunmasına itibar edilmemesi kanaatinde olduğu için telefonun e-mail numarası ile teyit edilmesini istedi. Sadece beyanın gasp davalarında yeterli olduğu bir dinamikte biz e-mail numarasından Sevda Gezer’in telefonu kullandığını ispat etmek zorunda kalıyoruz” dedi.
Sanıklardan Şammas Taşdemir, duruşmaya cezaevinden katıldı. Sanıklardan Harun Çardak ve Ahmet Günay ise duruşmaya katılmadı.
Ne olmuştu?
Ankara’nın Eryaman semtinde oturan travesti ve transseksüeller, 7-12 Nisan 2006 tarihleri arasında hem evlerinde hem de çalıştıkları yerlerde sistematik şiddete uğradı. O dönem Eryaman’da inşaat sektöründe yaşanan canlanmayla, inşaat firmalarının tuttuğu kişiler, bölgeyi “soylulaştırmak” için, orada yaşayan ve çalışan 30 trans kadın ve travestiyi tehdit edip, bıçak ve sopalarla saldırdı. Bu sistematik saldırılar sonucunda pek çok trans kadın ve travesti, Eryaman’ı terk etmek zorunda kaldı. Bazıları şehir değiştirirken bazıları da Ankara’nın Esat semtine taşındı. Ancak sistematik şiddet son bulmadı. Arabalar, evler taşlandı; sokak ortasında kurşunlamalar, ev baskınları ve fiziksel saldırılarla şiddet gitgide arttı.
Eryaman’daki Şehit Osman Avcı Karakolu’na başvurarak şikâyette bulunan 24 kişi, bazı saldırganların isimlerini ve saldırılarda kullanılan araçların plakalarını verdi. İlk yargılama, 2008 yılında pompalı tüfekle katledilen Bahar Dilek İnce’nin arabasına yapılan saldırıyla ilgili yapıldı. 2008’de sonuçlanan davada, sanıklardan Şammas Taşdemir, trans kadınların gittikleri kuaföre yönelik baskında silahla yaralamadan 45 ay, diğer sanıklar Harun Çardak ve Ahmet Günay kırkar ay hapis ay cezasına çarptırıldı. Ahmet Günay, Kurtuluş’taki trans kadınlara yönelik silahla yaralama eylemlerinden dolayı ise ise 34 ay hapis cezasına mahkûm edildi ancak mahkeme yağma iddiasından ceza vermedi. Karar temyiz edildi ve Yargıtay, 2011 yılında bu kararı bozdu.
Yargıtay’ın bozma kararı üzerine dava yeniden görülmeye başlandı ve ilk duruşması 17 Şubat’ta Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, delillerin toplanması ve saldırılara tanık olanların dinlenmesi yönünde karar vererek davayı 1 Haziran 2021 tarihine erteledi.