Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li yetkililer: “Taliban’ın Afganistan’ı hızlıca ele geçirmesinin ardında Trump’ın imzaladığı Doha Anlaşması yatıyor”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) üst düzey savunma yetkilileri, Taliban’ın Afganistan’ı bu kadar hızlı ele geçirmesinin, örgüt ile eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi arasındaki imzalanan Doha Anlaşması’na dayandığını söyledi. Şubat 2020’de imzalanan Doha Anlaşması, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilme tarihini belirlemişti.

ABD’li General Frank McKenzie, anlaşmanın Afgan hükümeti ve ordusu üzerinde “zararlı bir etkisi” olduğunu söyledi. Savunma Bakanı Lloyd Austin ise anlaşmanın Taliban’ın “güçlenmesine” yardımcı olduğunu belirtti.

General Frank McKenzie

ABD askerlerin ülkeden çekilme tarihini belirlemeye ek olarak Doha Anlaşması, Taliban’ın El Kaide gibi grupların ABD ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmesini önlemek adına adımlar atması için geniş yükümlülükler içeriyordu.

ABD Başkanı Joe Biden seçimi kazandıktan sonra ordunun çekilme planını sürdürmüş fakat 11 Eylül olarak açıklanan tarihi 31 Ağustos’a çekmişti.

ABD’li savunma yetkilileri çarşamba günü (29 Eylül) Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’ne verdikleri ifadede konu ile ilgili açıklamada bulundu. ABD’nin en uzun savaşı ve Afganistan’daki 20 yıllık varlığını sona erdiren çekilmeyi denetleyen ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie komiteye, Doha Anlaşması’nın Afgan hükümeti üzerinde güçlü bir psikolojik etkisi olduğunu söyledi. McKenzie, ABD’nin, Afganistan’daki askeri danışmanlarının sayısını iki bin 500’ün altına düşürmesi durumunda, Afgan hükümeti ve ordusunun kaçınılmaz olarak çökeceğine “uzun bir süredir” inandığını belirtti.

Savunma Bakanı Lloyd Austin de Doha Anlaşması ile ilgili, ABD’nin Taliban’a karşı hava saldırılarını sona erdirmeyi taahhüt etmesinin, İslamcı örgütü güçlendirdiğini, grubun Afgan güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını artırdığını ve çok sayıda Afgan’ın hayatını kaybetmesine yol açtığını söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Taliban’ın Afganistan’ın yönetimini devralmasının, ABD’lileri terör saldırılarından korumayı zorlaştıracağını söyledi ve grubu “hâlâ El Kaide ile bağlarını koparmamış” bir terör örgütü olarak nitelendirdi.

General Mark Milley

Çarşamba günü (29 Eylül) basına konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, militanların “ABD dahil hiçbir ülkeye Afgan topraklarından herhangi bir tehdit gelmeyeceğine dair dünyaya garanti verdiğini” söyledi. Mücahid , “Afganistan İslam Emirliği ile ABD arasında Doha’da imzalanan anlaşmaya bağlıyız. Ayrıca ABD’lilerin ve müttefiklerinin de anlaşmaya bağlı kalmasını istiyoruz. Olumsuz yorumlar yapmak yerine diplomasi ve işbirliği yolunu seçmeleri daha iyi olacaktır” dedi.

Doha Anlaşması

Donald Trump, 2017 yılında görevi devraldıktan sonra ABD’nin denizaşırı ülkelerde verdiği mücadelenin “gereksiz ve aptalca” olduğunu savunmuş, kendi yönetiminde ABD’nin bu anlamsız mücadelelerden kurtulacağına dair vaatte bulunmuştu.

Anlaşmanın şartlarında, mutabık kalınan bir zaman dilimi içinde ABD’nin ve NATO müttefiklerinin ülkeden tamamen çekilmesi, binlerce Taliban mensubu mahkûmun serbest bırakılması, Taliban üyelerini yaptırım listesinden çıkarmak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleriyle diplomatik angajmana başlamanın taahhüt edilmesi, ABD’nin Afganistan’ın içişlerine ve bağımsızlığına asla müdahale etmemesi ve Vaşington’un Afganistan’a yönelik mali yardımlarının devam etmesi yer alıyordu.

Birçok analist, Trump yönetiminin Taliban’a verdiği bu tavizlerin, Afganistan’da bugünkü durum göz önüne alındığında radikal İslamcı militan gruba meşruiyet kazandırdığını düşünüyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.