Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim görevlisi yok, öğrenciler Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde eğitim görüyor

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Tıp fakültesi 2018 yılında kuruldu ve 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başladı. AİÇÜ Tıp Fakültesi’nin 73 öğrencisi bulunmasına karşın sadece yedi öğretim görevlisi bulunuyor. Öğretim görevlileri 2020 yılının Haziran ayında yapılan Afiliye Protokolü çerçevesinde AİÇÜ Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapıyor. Bu nedenle üniversitede öğrencilere eğitim veremiyor. Üniversiteye 2018 yılından bu yana kayıt yaptıran 73 öğrenci ise Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görüyor.

Resmî Gazete’de yayımlanan 10.10.1996 tarih ve 8655 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ve Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında imzalanan 22.11.1996 tarihli işbirliği protokolü ile kurulan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ), Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak 2003-2004 öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul etti. Üniversitenin Tıp Fakültesi ise 2018 yılında kuruldu ve 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başladı. 2018 yılından bu yana tıp fakültesine 73 öğrenci alan AİÇÜ’nün öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle tıp fakültesine kayıt yaptıran öğrenciler, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görmeye devam ediyor.

Akademisyenlere ilanla davet

AİÇÜ yönetimi, öğretim üyesi açığını kapatmak için tıp fakültesinin internet sayfasında “Tıp Fakültemiz için Akademisyenlere Davet” başlıklı bir duyuru yayımladı. Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“Kaliteyi, şeffaflığı ve liyakati önceleyen yönetim anlayışımızla, kuruluş aşamasında olan tıp fakültemizde görev yapmak isteyen doktor, doçent, profesör (Türk ve yabancı uyruklu) tüm bilim insanı hocalarımızı Ağrı’ya ve üniversitemize davet ediyoruz. Fiziki altyapıları ve sosyal donatıları ile örnek bir kampüse sahip olan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyarız. Sizlerle huzur ikliminin hâkim olduğu Ağrı’da buluşmak dileğiyle.”

Öğrenciler Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görüyor

AİÇÜ Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Üroloji, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi bölümleri bulunuyor. Üniversite yönetimi, öğrencilerin öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görmeye devam ettiğini ve 2020 yılının Haziran ayında yapılan Afiliye Protokolü çerçevesinde AİÇÜ Tıp Fakültesi bünyesinde görev yapan yedi öğretim üyesinin AİÇÜ Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalara baktığını belirtti.

Üniversite adını New York’taki Türkevi projesinde yer alan IC İçtaş İnşaat’ın sahibi İbrahim Çeçen’den alıyor

AİÇÜ ismini Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde yapılan Türkevi projesinin yapımında yer alan IC İçtaş İnşaat’ın sahibi İbrahim Çeçen’den alıyor. Memleketi Ağrı’da bir üniversite yapmanın hayali olduğunu belirten Çeçen, üniversitenin internet sayfasında yer alan açıklamasında, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’e iki defa müracaatta bulunduğunu ancak Teziç’in kendisini üç yıl oyaladığını, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik‘in ise kendisine“Kampüs yap, isme de sen karar ver” dediğini anlatıyor. Çeçen, üniversitede kendi payını göstermenin önemli olduğunu ve bu nedenle ismin Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak belirlendiğini aktarıyor.

2021-2022 eğitim-öğretim yılında üniversitelerde 195 bin 304 kontenjan boş kalmıştı

Türkiye’de eğitim-öğretim krizi devam ediyor. Bir buçuk yılın ardından üniversitelerde yüz yüze eğitime başlandı. 2021-2022 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla YÖK, üniversitelerdeki doluluk oranlarını açıklamış, bir milyon 10 bin 669 öğrencinin yerleşmesi gereken üniversitelerde kontenjanın 195 bin 304’ü boş kalmıştı.

AİÇÜ’de öğretim görevlisi sıkıntısı yaşanırken Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (SBTÜ) ise toplam 102 yüksek lisans öğrencisine karşılık 96 öğretim görevlisi bulunuyor. SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, aynı zamanda Havacılık ve Uzay Bilimleri ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin dekan vekili olarak da görev yapıyor.

 etiketler: YÖK, üniversite, öğretim görevlisi, öğrenci 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.