Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis yeni yasama yılı açılışında konuştu: “Yeni bir anayasa 2023’te milletimize vereceğimiz en büyük hediyedir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılının açılışında konuştu. Muhalefetin de katkı vermesiyle yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini belirten Erdoğan, “Yeni bir anayasa milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır. Grubu bulunan partilerin yeni anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan yeni anayasa yanıtı: “Bu çağrı kendi partisi ve MHP’ye”

Erdoğan’ın yeni anayasa önerisi,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kuliste soruldu. Kılıçdaroğlu, “Bu çağrı büyük olasılıkla kendi partisi ve MHP’ye yaptığı bir çağrı” yanıtını verdi. CHP’nin bir anayasa çalışması olup olmayacağı yönündeki soruyu da Kılıçdaroğlu, “Elbette olacak ve var. Güçlendirilmiş parlamenter sistem için ittifakın bütün bileşenleri çalışıyor” diyerek yanıtladı.

Meclis açılışından notlar

Meclis’in 15 yıldır kullanılan elektronik oylama sistemi değiştirildi. Bu nedenle daha önce parmak izi sistemi için kayıt yaptırmayan milletvekilleri, kulislerde kurulan standların önünde kuyruk oldu. Erdoğan’ın gittiği hemen her yerde olduğu gibi Meclis’te de Erdoğan’ın bulunacağı alanlarda görev yapacak Meclis personeli ve basın mensuplarına PCR testi yapıldı. Basın mensuplarının genel kurul salonuna girişinde test sonucunu göstermeleri istendi. Erdoğan’ın geçtiği alanda bulunan herkese N95 maskeler dağıtıldı ve cerrahi maskeleri çıkartarak, verilen bu maskeleri takmaları istendi. Erdoğan’ın geçeceği tüm alanlar turkuaz halıyla kaplandı.

Erdoğan saat 13.50’de Meclis’e geldi. Meclis Genel Kurulu’na ilk giren lider Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Daha sonra sırasıyla HDP eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel kurul salonunda yerini aldı.

Akşener’in yeri üç kez değiştirildi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekili olmadığı için Erdoğan’ın konuşmasını protokol locasında izledi. Ancak Akşener’in konuşmayı hangi locada ve locanın neresinde izleyeceği sorun oldu ve üç kez yeri değiştirildi. Sonunda eski İçişleri Bakanı olması nedeniyle eski bakanlar için ayrılan bölümde oturmasına karar verildi. Erdoğan’ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, eski Meclis başkanları, yüksek yargı başkanları ve diplomatlar da protokol locasında izledi. Ancak ABD ve Rusya büyükelçileri yoktu.

Alkışlar AKP ve MHP’den

Erdoğan, konuşmasını yapmak için genel kurul salonuna girerken sadece AKP ve MHP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı. İYİ Parti milletvekilleri ise ayağa kalktı ama alkışlamadı. Milletvekillerinin aksine İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener ise ne ayağa kalktı ne de alkışladı. Akşener’in bu tutumu üzerine Erdoğan’ın konuşmasını tamamlayıp genel kuruldan ayrılması sırasında İYİ Parti milletvekilleri de ayağa kalkmadı. Girişte olduğu gibi çıkışta da Erdoğan’ı sadece AKP ve MHP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışlarken, CHP ve HDP’liler girişteki tutumlarını, çıkışta da sürdürdü.

Erdoğan’ın konuşması 50 dakika sürdü

Erdoğan, konuşmasına saat 14.12’de başladı ve 28 sayfalık metni 15.02’de, 50 dakikada tamamladı. Erdoğan konuşmasının başında bugün (1 Ekim) hayatını kaybeden eski bakanlardan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ün yakınlarına baş sağlığı diledi.

Meclis’e statik elektriği azaltan halı

TBMM Genel Kurulu’nun yeni düzeni de ilk kez görücüye çıktı. Genel kurul salonuna, milletvekillerinin tam karşısına, Meclis Başkanlık Divanı’nın yer aldığı locanın sağına ve soluna iki dev ekran konuldu, kürsüde konuşan kişinin ekranda da net görünmesi sağlandı. Genel kurul zemininde yer alan halı yenilenirken, halının altına statik elektriği azaltan bakır teller döşendi. Ayrıca milletvekili masalarına telefon ve bilgisayar için şarj bölümleri eklendi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

Suriye krizinde uluslararası toplumun ne kadar âciz olduğunu hep birlikte gördük”

“Artık 10. yılını geride bıraktığımız Suriye krizinde uluslararası toplumun ne kadar âciz olduğunu hep birlikte gördük. Türkiye, tek başına dört milyon mazluma kollarını açarken insanlıktan uzak davranışlar sergileyenler oldu. Ellerinde ne varsa alınıp, işkence edilen insanlarla karşılaşıyoruz.  Akdeniz’in karanlık sularında her yıl ne kadar insanın hayatını kaybettiğinin istatistiği tutulamıyor. İkiyüzlülüğün benzerini Suriye’deki terör örgütleri konusunda da yaşıyoruz. Sadece Türkiye, bu karanlık örgütle sahada karşı karşıya gelmiş ve birileri tarafından şişirilen balonu kısa sürede patlatmıştır.  Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü sananlar, yaşanan her siyasi çalkantıyla işin öyle olmadığını görmeye başlıyorlar.”

“Kürt sorununu tüm boyutlarıyla çözdük”

Kürt sorunu denilen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük. Yeni güvenlik anlayışımız sayesinde sınırlarımızı dibinde terör koridoru oluşturulmasının önüne geçtik. Terör örgütleri dahil her kesim tarafından istismar edilen, Kürt sorunu denilen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük. Bu meseleyi hâlâ istismar konusunu yapmak isteyenlerin maskelerini de aynı şekilde düşüreceğiz.”

“Merkez Bankası’nın rezervleri 122 milyar dolara ulaştı”

“Türkiye’nin 19 yılda elde ettiği her kazanım gibi ekonominin de sorumluluğu bize aittir… Birilerinin sürekli ‘nerede’ diye sordukları Merkez Bankası rezervleri de 122 milyar dolar seviyesine ulaştı. İnşallah 2021’i yüzde 9’luk bir büyümeyle kapatmayı öngörüyoruz. Büyümeye istihdam artışı da eşlik ediyor. Toplam istihdamda salgın öncesi seviyeleri geride bıraktık. Türkiye OECD ülkeleri arasında salgın öncesi döneme göre istihdamını artıran sayılı ülkelerden biridir. Gelecek dönemdeki yol haritamızı da orta vadeli programımızda belirlemiş durumdayız. 2021 için belirlediğimiz ihracat hedefinin üzerine çıkacağımız anlaşılıyor. Cari dengede önemli bir iyileşme başladı. Özel sektörümüzün dinamizmi ve ekonomi politikalarımızın istikrarı sayesinde, bu dönemde cari açık sorunundan tümüyle kurtulabileceğimize inanıyorum.”

“Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız”

“Makroekonomik politikalardan yapısal reformlara kadar pek çok adımı atarak enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Gıda tarafında fahiş artışları anında tespit edecek erken uyarı sistemidir. Rekabeti bozan, piyasadaki hâkim durumunu kötüye kullanan ve fiyatları keyfi bir şekilde belirleyen firmaların üzerine kararlılıkla gideceğiz.  Şirketlerimizden bankacılık sektörüne bağımlılıklarını azaltarak sermaye piyasası araçlarıyla yatırımlarına uzun vadeli finansman sağlamalarını bekliyoruz.”

2021’de yüzde 3,5’luk bütçe açığı hedefine ulaşacağız“

“Bütçe açığının milli gelire oranını, bu yıl ve önümüzdeki yıl yüzde 3,5 olarak belirledik. İlave maliyetlerin bütçeye getirdiği yüklerin hafifletilmesi amacıyla bazı tedbirler aldık. … Bu sayede, sene sonundaki yüzde 3,5’luk bütçe açığı hedefimize rahatlıkla ulaşacağımız anlaşılıyor. Bütçe açığını düşünerek borçlanma ihtiyacımızı azaltırken, borç stokunun yapısını da güçlendirdik. Yurtdışı kaynaklı dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmak için nakit rezervimizi güçlü tutma politikamızı sürdüreceğiz. Yapılacak yatırımların finansmanı için, gelişmiş ülkelerin fonları başta olmak üzere, tüm uluslararası kaynakları kullanacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.