Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Duruşmadan kaçan 96 yaşındaki eski Nazi sekreteri tutuklandı

1943-1945 yılları arasında Polonya’daki Stutthof Toplama Kampı’nda sekreter olarak çalışan Irmgard Furchner, 11 bin kişinin öldürülmesine yardım etmekle yargılanacağı duruşmadan önce Hamburg yakınlarında yaşadığı huzurevinden kaçtı. Daha önce davanın parçası olmak istemediğini belirten Furchner, kaybolduğunun bildirilmesinin ardından polis tarafından tutuklandı.

The New York Times’ın haberine göre, 1943-1945 yılları arasında Polonya’nın, o zamanlar Danzig olarak bilinen, Gdansk kenti yakınlarındaki Stutthof Toplama Kampı’nda sekreter olarak çalışan Irmgard Furchner, Almanya’nın son Nazi davalarından birinde yargılanmak üzere çağrıldığı duruşma öncesi kayıplara karıştı. Toplama kampının eski sekreteri 96 yaşındaki Furchner, 11 binden fazla kişinin ölümüne yardım etmekle suçanıyordu.

“Bu davanın bir parçası olmak istemiyorum” demişti

Furchner, Hamburg yakınlarında kaldığı huzurevinden çıktıktan sonra mahkemeye gitmek yerine taksiye binerek metro durağına yöneldi. Daha önce basına ve hâkime “davanın bir parçası olmak” istemediğini söyleyen Furchner bir süre bulunamadı. Mahkemenin kaybolduğunu bildirmesinden kısa süre sonra Furchner polis tarafından yakalandı. Almanya’nın Itzehoe kentindeki mahkeme, Furchner’in tutuklanmasının ardından tıbbi kontrolden geçirildiğini bildirdi.

Göreve 18 yaşında gelen Furchner, Haziran 1943-Nisan 1945 yılları arasında Gdansk yakınlarındaki Stutthof kampından sorumlu komutanın sekreteri olarak çalışmıştı. Furchner, beş yıllık soruşturmanın ardından geçen şubat ayında toplama kampındaki cinayetlere yardım etmekle suçlanmış ve mahkemeye çağrılmıştı.

“Yaşlanan sanıkları yargılamak zamanla yarışmak demek”

Öte yandan, Alman yargısı için yaşlanan sanıkları mahkemeye çıkarmak zamanla yarışmak anlamına geliyor. Örneğin, 2020’de Hamburg Mahkemesi, Stutthof Toplama Kampı’nın eski gardiyanını beş binden fazla cinayette suç ortaklığı yapmaktan mahkûm ettiğinde sanık 93 yaşındaydı.

Furchner, daha önce gıyaben yargılanmak üzere mahkemeye başvurmuş ancak mahkemeye çıkmaması halinde yasal sonuçlarla karşılaşacağına dair uyarı almıştı. Öte yandan mahkeme daha önce, Furchner’in ileri yaşı nedeniyle yasal süreçlere tüm gün katılamayacağına karar vermiş ve duruşmayı kısa oturumlar şeklinde yürütmeyi kabul etmişti.

“Daha fazla seyirci ve basın çalışanın ağırlamak için duruşmanın yeri değiştirildi”

Furchner’in kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt vermek için 30 Eylül Perşembe günü mahkemeye gelmesi bekleniyordu. Duruşma, izleyici ve basın mensuplarının davaya yoğun ilgi göstermesi üzerine büyük bir depoya taşınmıştı. Furchner’in gelmemesinin üzerine duruşma, hâkimin polise kadını bulup getirmesini emredene kadar bekletildi. Davanın bir sonraki duruşması 19 Ekim’de.

“Daha önce kampın komutanının yargılandığı davada tanıklık etmişti”

Furchner’in çalıştığı kampta meydana gelen cinayetler hakkında bildikleri dava için büyük önem taşıyor. Furchner, daha önce çalıştığı toplama kampının komutanı Paul-Werner Hoppe’nin mahkûm edildiği dava da dahil olmak üzere, Almanya’daki birçok Nazi davasında tanık olarak yer almıştı.

“Mahkemeden kaçmak hayatta kalanları ve hukukun üstünlüğünü küçümsemektir”

Nazi Almanyası’nda kurulan en büyük toplama kampı Auschwitz’den sağ kurtulanların kurduğu Uluslararası Auschwitz Komitesi, Furchner’in firarını kınadı. Komitenin başkan yardımcısı Christoph Heubner, “Kaçış, hayatta kalanların ve hukukun üstünlüğünün inanılmaz şekilde küçümsendiğini gösteriyor” diye konuştu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.