Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Bilgi Üniversitesi önce derslerin büyük kısmının yüz yüze olacağını duyurdu, sonra öğrencileri bilgilendirmeden dersleri çevrimiçi olarak planladı – Öğrenciler: “Okul, açıklamalarıyla öğrencileri kandırdı”

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2 Eylül’de öğrencilere derslerin çoğunun yüz yüze olacağını duyurdu. Ancak derslerin büyük kısmı çevrimiçi planlandı. Bilgi Üniversitesi öğrencileri, bugün (1 Ekim) Santral Kampüsü’nde bir araya gelerek, derslerinin çoğunun çevrimiçi planlamasına tepki gösterdi. Medyascope’a konuşan öğrenciler, “Bilgi Üniversitesi zam yapacağını açıkladığı zaman eğitimi yüz yüze yapacağını bize bildirmişti, dolayısıyla bu zammı da aslında yüz yüze eğitim vaadiyle yaptı fakat sonrasında öğrendik ki dersler çevrimiçi olacak” dedi. 

Kamera: Edanur Tanış- Sara Balıkçı 

Kurgu: Özgün Özgül 

“Okulumuz aldığı kararla öğrencileri kandırmıştır” 

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin üniversitede yaşadıkları sorunları dile getirmek için kurduğu Bilgiler Susmuyor Platformu, okulun yönetiminin eğitimin yüzde 60’nın yüz yüze yapılacağını açıkladıktan sonra dersleri çevrimiçi planladığını belirterek açıklamada bulundu. Öğrenciler adına açıklamayı Ragıp Eren Çetinkaya okudu.

Üniversitenin, yeni akademik yılın başlayacağı 11 Ekim’den itibaren dersler, laboratuvar ve stüdyo çalışmaları, sınavlar ile her türlü değerlendirme etkinliğinin yüz yüze yapılacağını 2 Eylül’de duyurduğunu hatırlatan Çetinkaya, bunun üzerine birçok öğrencinin barınma sorununa rağmen eğitim için İstanbul’a geldiğini dile getirdi. Okul ücretine yapılan zammı hatırlatan Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yüz yüze eğitime uygun şekilde hayat düzenlerimizi kurmuşken, okulun özellikle bazı bölümler için birçok dersi çevrimiçi planladığını öğrendik. Her yıl yeni gelen öğrencilere yapılan zamlar yetmiyormuş gibi yıllık ücretlerin de yüksek olması ve sonunda karşılaşılan manzaranın yine çevrimiçi ağırlıklı bir ders programı olması sahtekârlıktır, öğrenci düşmanlığıdır. Okulumuz, zamları yüz yüze eğitimle gerekçelendirmişken aldığı kararla öğrencileri kandırmıştır. Bilgi Üniversitesi önce yüz yüze eğitim açıklaması yapıp sonra haber vermeden çevrimiçi eğitime geçtiği için öğrenciler boş yere bir ekonomik yük altına girmişlerdir. İstanbul Bilgi Üniversitesi kendi öğrencilerini mağdur etmiştir.”

“Yurtlarımızı, evlerimizi tuttuk ama derslerin çoğu çevrimiçi”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Can Elmas, üniversite yönetiminin kararına şöyle tepki gösterdi: “Okulumuz bu sene içinde, kayıt döneminde yüz yüze eğitim yapacağını söyledi ve bahçesiyle, geniş alanlarıyla, imkânlarıyla övünerek reklamlar yaptı. Bunun sonucunda, hepimiz eğitimin yüz yüze olacağına inandık ve geldik. Burada yurtlarımızı ve evlerimizi tuttuk, sözleşme yaptık, belli bir masraf yaptık. En önemli dersimiz çevrimiçi. Biz de buna karşı toplanma kararı aldık bu şekilde. Bu yaptıkları haksızlığa karşı birlikte ve dik bir şekilde durmamız gerekiyor.”

Bütün derslerimiz şu an çevrimiçi görünüyor”

Medyascope‘a konuşan Sanat ve Kültür Yönetimi son sınıf öğrencisi Tuğba İçer de “Şu an almamız gereken bütün dersler çevrimiçi, sadece bir dersimizin yüz yüze olacağını iddia ediyorlar ama o da sistemde yazmıyor, hocaların iddiası. Yani sonuç olarak bütün derslerimiz şu an çevrimiçi  görünüyor” dedi.

Diğer bölümlerdeki öğrencilerin de kendisiyle aynı durumda olduğunu dile getiren İçer, “Ben aslında İstanbul’da yaşamıyorum, öğrenci olduğum için buraya taşındım, öğrenci olduğum için evim var ve buna da ayrıca masraf yapıyorum. Bu masrafın üstüne okul ücretleri de artmış durumda. Okul ücretlerini hepimiz ilk başta yüz yüze ders göreceğimiz için kabul etmiş olsak da yüz yüze ders görmeyeceğimizi öğrendikten sonra kendimizi biraz kazıklanmış gibi hissettik açıkçası” diye konuştu.

“Yüz yüze ve çevrimiçi, eşzamanlı eğitim istiyoruz”

Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Gamze Berna Camgöz ise taleplerini şöyle dile getirdi: “Bilgi Üniversitesi zam yapacağını açıkladığı zaman eğitimi yüz yüze yapacağını bize bildirmişti, dolayısıyla bu zammı da aslında yüz yüze eğitim vaadiyle bize yaptı. Fakat sonrasında öğrendik ki dersler çevrimiçi olacak ve bizim sadece seçmeli derslerimiz yüz yüze olarak bize verilecekti. Zorunlu derslerimiz çevrimiçi. Dersler çevrimiçi çok verimsiz geçiyor. Aynı zamanda yapılan zammı da boşa çıkarıyor. Biz yüz yüze ve çevrimiçi, eşzamanlı eğitim istiyoruz.” 

“Okul bizi müşteri gibi görüyor”

Medyascope’a konuşan bir başka öğrenci ise hazırlık sınıfındaki kitapların ücretlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hazırlık beş kurdan oluşuyor ve her kurda kitap almamız gerekiyor, bu eğitimi alabilmemiz için. Bunlar çok ciddi paralar, 300 ile 500 liraya kadar varıyor. Her kurda böyle bir maliyetin altına girmek öğrenciyi gerçekten maddi açıdan zorluyor. İsterseniz almayabilirsiniz bu kitapları fakat almadığınız zamanda da notumuz 90 üzerinden değerlendiriliyor, 10 puanlık kesinti oluyor. Okulun bize hazırlık için kitap sağlıyor olması lazım. Sağlamıyor olması, tamamen bizi müşteri gibi görmesinden kaynaklı ve bizi mağdur ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.