Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sarah Everard cinayeti: İngiltere, polislerin yetkilerini tartışıyor

İngiltere’de 3 Mart’ta kaybolduktan sonra 10 Mart’ta Kent yakınlarındaki bir ormanda cansız bedenine ulaşılan Sarah Everard’ı vahşice öldüren polis memuru Wayne Couzens, ömür boyu hapis cezasına mahkûm edildi. Couzens’in Everard’ı alıkoyabilmek için polis yetkilerini kullanması halkı dehşete düşürürken, ülkede polise olan güvenin sarsıldığı konuşuluyor. İngiltere’de tüm polis kuvvetlerinin kadına yönelik şiddete verdiği yanıtlar gözden geçirilirken Couzens, tecavüz ve cinayet suçlarının yanı sıra halkın polise olan güvenini sarsmakla da suçlanıyor.

The New York Times’ın haberine göre, İngiltere’de 3 Mart’ta kayıplara karışan ve 10 Mart’ta cansız bedenine ulaşılan Sarah Everard‘ı vahşice öldüren polis memuru Wayne Couzens, iki gün süren duruşmanın ardından perşembe günü (30 Eylül) ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Everard’ın bir polis memuru tarafından tecavüze uğrayıp vahşice öldürülmesi, ülkedeki tüm polis teşkilatının kadına yönelik şiddeti ele alış biçimiyle eleştirilmesine neden oldu. Sarah Everard’ın katilinin polis yetkilerini kullanarak genç kadının peşine düşmesi, ülkede kadına şiddetle mücadeleye yönelik uygulamalarda değişikliğe gidilmesine dair çağrılara yol açtı.

Sarah Everard

“Failin, Everard’ın peşine düşmek için polis yetkilerini kullanması en ağır cezayı almasına neden oldu”

Fail Wayne Couzens, Sarah Everard’ı mart ayında ülke çapında uygulanan sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandığına inandırmış, ardından kelepçeleyerek alıkoymuştu. Polis memuru, tecavüz ettiği Everard’ı öldürmüş, ardından cansız bedenini yakarak İngiltere’nin Kent şehri yakınlarınki bir ormana bırakmıştı. Couzens’in Everard’ı alıkoyabilmek için polis kimlik bilgilerini, ekipmanlarını ve eğitimini kullanması, insan hakları aktivistlerini, halkı ve siyasetçileri şoka uğrattı.

Davanın hâkimi Adrian Bruce Fulford, Couzens’in şartlı tahliye talebini reddederken, Everard’ın ailesine ve arkadaşlarına geri dönülemez şekilde zarar vermiş olmasının yanı sıra halkın polise olan güvenini sarsmış olmasını da gerekçe gösterdi. Hâkim Fulford ayrıca, bir polis memuru olarak yetkilerini kötüye kullanmasının Couzens’e mümkün olan en ağır cezanın verilmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.

İngiltere yargısına göre, cinayetten hüküm giymiş kişiler genellikle ömür boyu hapis cezasına mahkum edilir. Ancak, ülkede ömür boyu hapis cezasına çarptırılanlar erken tahliye gibi nedenlerle çoğunlukla cezanın tamamını parmaklıklar ardında geçirmez. Öte yandan Couzens’in durumunda olduğu gibi, hâkimin “tam müebbet emri” verdiği çok ciddi cinayet davaları bu durum için istisna. Bu durumda Couzens’in, erken tahliye imkânı olmaksızın ömür boyu cezaevinde kalması gerekiyor.

“Kadınların polise güvenmesi gerekiyor, onlardan korkması değil”

Cinayete ilişkin açıklamaları nedeniyle eleştirilen Londra Büyükşehir Polis Departmanı Başkanı Cressida Dick‘in istifası için yeni çağrılar yapıldı. Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili ve İngiltere Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Harriet Harman, Dick’in polis teşkilatında gerekli reformları gerçekleştirebileceğine inanmadığını belirterek istifa çağrılarını destekledi.

Harman, Dick’e yazdığı mektupta, “Kadınlar, polislerin onları riske atmayacağından emin olmalı” diye yazdı ve ekledi: “Kadınların polise güvenmesi gerekiyor, onlardan korkması değil.”

Harman ayrıca, hükümete gönderdiği ayrı bir mektupta, hakkında kadına yönelik şiddet iddiaları bulunan tüm memurların görevinin askıya alınmasını talep etti.

“Sarah Everard’ın başına gelenler tedbirsizlik yüzünden yaşanmış olabilir”

İngiltere polisi, daha önce Couzens hakkında öne sürülen cinsel taciz suçlamalarını araştırmadığı için de eleştirildi. 2015 yılında, Couzens hakkında “uygunsuz teşhir” yaptığı iddiaları ortaya atılmış ancak Kent polis departmanının şikayetleri incelemediği öne sürülmüştü.

“Couzens, Everard’ı öldürmeden üç gün önce ‘muhtemel bir suçlu’ olarak ihbar edilmişti”

BBC Türkçe’nin haberine göre, Sarah Everard öldürülmeden üç gün önce polise Couzens’in “muhtemel suçlu olduğu” bilgisi verilmişti. 28 Şubat’ta Londra’daki bir restoran, polise Couzens’in ”uygunsuz teşhir” yaptığına dair ihbarda bulunmuş ancak polis, olayın Couzens ile bağlantısını tespit edememişti.

Everard’ın ölümünden sonra hükümet, İngiltere ve Galler’de polisin kadına yönelik şiddete verdiği yanıtı denetlemek üzere bağımsız bir gözlemci grubu görevlendirdi. Grubun eylül ayında yayımladığı rapor, tüm sistemde radikal değişiklikler yapılması gerektiğini ortaya koydu.

“Wayne Couzens’in yaptıklarını nadir görülen, münferit bir olay olarak değerlendiremeyiz”

Kraliyet Zabıta, İtfaiye ve Kurtarma Hizmetleri’nde müfettiş olan Zoë Billingham, BBC’ye verdiği demeçte, “Wayne Couzens’i münferit, nadir görülen, sapma olarak değerlendirip, olayı bu şekilde göz ardı edemeyiz. İngiltere ve Galler’deki tüm polis teşkilatının, kadınların güvenliğini sağlamak için ne yaptığını bilmeliyiz” dedi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.