Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Spektrum (24): Britney Spears’ın tutsak hayatı

Medyascope’un her hafta dünya gündemini meşgul eden bir konunun enine boyuna incelendiği podcast programının 24. bölümünde bu hafta, ünlü şarkıcı Britney Spears’ın özgürlüğüne kavuşma mücadelesini ele aldık. Britney Spears şöhrete nasıl ulaştı? Vasilik süreci nasıl başladı? Free Britney akımı nedir? Babasının tehditleri neler? Britney demans mı? Duruşmalardan öne çıkanlar neler? Britney’in özgürlük mücadelesinde son durum ne? Bu bölümümüzde bu sorulara yanıt aradık.

Medyascope’tan herkese merhaba.

Dünyaca ünlü şarkıcı Britney Spears’ın 2007’de yaşadığı psikolojik sorunlar sebep gösterilerek, hayatına ipotek konuldu. Hem de babası tarafından. Baba Jamie Spears, kızının tüm varlığını yasal vasisi olarak kontrol etmeye başladı. Bu kontrolden sonra Britney’in yaşadıkları da akla mantığa uygun şeyler değil. 

Britney Spears şöhrete nasıl ulaştı? Vasilik süreci nasıl başladı? Free Britney akımı nedir? Babasının tehditleri neler? Britney demans mı? Duruşmalardan öne çıkanlar neler? Britney’in özgürlük mücadelesinde son durum ne?

Bugün dünyanın bir numaralı yıldızıyken birdenbire bambaşka bir hayata doğru sürüklenmek zorunda kalan Britney Spears’ın tutsak hayatını anlatacağım. Ben Senem Görür, Spektrum’a hoşgeldiniz. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Los Angeles Mahkemesi, ABD’li şarkıcı Britney Spears’ın babası Jamie Spears’ın vasilik yetkilerini askıya aldı. Böylece Britney, yıllardır süren eziyetten kurtulmuş oldu. Eziyet diyorum çünkü Britney, yıllarca babasının bu yetki ile kendisini istismar ettiğini ve üzerinde tahakküm kurduğunu söylemekteydi. Gelin şimdi bu olayın derinlerine inelim ve Britney Spears’ın yaşadıklarına kulak verelim. 

Jamie ve Britney Spears

1981 yılına dönüyoruz. Popun kraliçesi Britney’in şöhreti neredeyse doğduğunda başladı. Birazdan anlatacağım, şöhreti de dört yaşında başladı, ailesinin üzerindeki tahakkümü de. O zaman da kendisini annesi yönlendirmekteydi. 10 yaşındayken Walt Disney yapımı “The Mickey Mouse Club” adlı çocuk programında boy gösteren Britney, şöhrete erken kavuşuyor. Hatta bu çocuk programında daha sonra ünlü olacak birçok isim var: Justin Timberlake ve Christina Aguilera. Bu program hem bu ismini saydığım yıldızları dünyayla tanıştırdı hem de Britney Spears’ın önünü açtı.

Mickey Mouse Club

Britney 16 yaşına gelince annesi Lynn Spears, kızının evde Whitney Houston şarkıları seslendirdiği ve kaydettiği kasetleri eğlence sektöründeki dostlarına dinletmeye başlayınca Britney’in hayatı birdenbire değişiveriyor. Britney’in bu genç yaşında böylesine bir sese sahip olduğunu fark eden plak şirketleri hemen harekete geçiyor. Bu sesi “bulunmaz bir hint kumaşı” olarak değerlendiren plak şirketleri de, annesi ve babası yetmezmiş gibi Britney’in hayatına müdahil olmaya başlıyorlar ve kendisinden sesini değiştirmesini istiyorlar. 

Neden mi? 

Çünkü o sıralar The Mickey Mouse Club adlı çocuk programında beraber boy gösterdikleri Christina Aguilera da aynı plak şirketi ile görüşüyor. İki sesin de birbirine çok benzer olduğunu fark eden prodüktörler, Britney’in sesini daha çocuksu bir sese dönüştürmesini istiyorlar. 

Ben mesela bu ayrıntıyı bilmiyordum, yazarken öğrendim. Siz de benim gibiyseniz, Britney’in kendi sesinden ufak bir kuple dinletelim.

Lise çağına geldiğinde kendisine hayran milyonlarca kişi olan Britney, önce ilk albümü Baby One More Time’ı çıkarıyor. Bu albümleri ile milenyuma bir damga vuruyor ve tüm zamanların en çok satan genç sanatçısı unvanını kazanıyor. Şöhret basamaklarını ikişer üçer tırmanan Britney, reklam şirketlerinin de dikkatini çekiyor. Pepsi ile o dönem bir anlaşma yapan Britney, bu anlaşmadan 7 milyon dolar kazanıyor. 

Lise çağını bitirip, yetişkinliğe adım attığında kişisel hayatında kaldığı baskıyı şarkılarına da yansıtmaya başlıyor. “I’m Not a Girl, Not Yet a Woman” ve “Overprotected” gibi şarkıları bir daha dinlerseniz, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bu şarkılarda Britney bizlere ne kadar baskı altında kaldığını ve hayatının kontrolünün her zaman başka birinin elinde olduğunu anlatmaya çalışıyor. Kimi zaman annesinin, kimi zaman babasının, kimi zaman ise plak şirketlerinin… 

Sadece şarkıları üzerinde değil, menajerleri artık kendi hayatı üzerinde de bir baskı oluşturmaya başlamıştı. Attığı ve atacağı her adım ile sürekli bir sansasyon yaratması isteniyordu. 2001 yılında bakire olduğunu söylemesi ve beklemenin kendisine heyecan verdiğini dile getirmesi magazin dünyasına bomba gibi düşmüş, ardından 2003 yılındaki MTV Müzik Ödülleri’nde bir diğer pop müzik ikonu Madonna’nın dudağından öptüğü an uzun süre boyunca konuşulmaya devam etmişti. 

Hal böyle olunca herkes Britney’in aşk hayatını da merak etmeye başlamıştı…

Britney belki de en görkemli ilişkisini Justin Timberlake ile yaşamıştı. The Mickey Mouse Club’tan kalma dostlukları ilerleyen zamanlarda bir ilişkiye dönüşmüş fakat bir o kadar hayal kırıklığı ile bitmişti. Britney’in Justin’i Colin Farrell ile aldattığı iddiaları magazin kulislerine bomba gibi düşmüştü. Bu olaylı ilişkinin ardından Britney ve Justin’in şarkıları da hayranları tarafından cımbızla çekilmiş ve birbirlerine yazdıkları belirtilmişti. 

Justin ile ayrılığının ardından 2004 yılında çocukluk aşkı Jason Allen Aleksander ile Las Vegas’ta ani bir evlilik kararına imza atmış ve bu ilişkisi de sadece 55 saat sürmüştü. Daha sonra ise ABD’li dansçı Kevin Federline ile evlenen Britney, Sean ve Jayden adında iki çocuk dünyaya getiriyor.

Britney Spears

Bu yaşadıklarının ardından da çöküş süreci başlıyor. 

2006 yılının sonlarına doğru Britney’in akli dengesini yitirdiğine dair kareler magazin dünyasında boy göstermeye başlıyor. Araba kullanırken çocuğunu sürücü koltuğuna oturtması, ikinci çocuğuna hamileyken çırılçıplak poz vermesi, olaylı ayrılığı, rehabilitasyon süreci, uyuşturucu problemi, upuzun saçlarını birdenbire sıfıra kazıtması, evinden perukla çıkıp benzin almaya gitmesi, gelinlikle market alışverişine çıkması… 

10 yaşında gördüğü zirve 26 yaşında el birliğiyle çökertildiğinde, onu bu hale getiren annesi, babası ve arkadaşları, Britney’in akıl sağlığı için şüphe etmeye başlıyor. İşte bu noktada Britney’in babası James ve avukatı Andrew Wallet, duruma tam anlamıyla müdahil olarak, şarkıcının vasisi oldular. Yani dört yaşından itibaren hayatına öyle ya da şekil verdikleri, yönlendirdikleri Britney’in tüm haklarına el koydular ve aldığı tüm kararları yönetme hakkı kazandılar.  

Peki nedir bu vasilik düzenlemesi? 

Vasilik, mahkemeler tarafından, bunama ya da zihinsel bozukluklar nedeniyle kendi kararlarını kendi veremeyecek olan kişilerin vesayetini üstlenmek üzere bir koruyucu tayin edilmesi anlamına geliyor. Spears’ın vasiliği demek, hem şarkıcının varlıklarının korunması ve mali işlerinin düzenlenmesi hem de kişi olarak kendisinin korunması demek. Bu süre içinde yaşadığı psikolojik baskılar sonucu akıl hastanesine kapatılsa da, psikolojik tedavi görse de kendisini toparlayamadı. 

Vasilik sayesinde babasının 2008 yılından bu yana Britney üzerinde nasıl etkisi var? 

“Kendi rızasıyla evlenemez, çocuk sahibi olamaz.”

“Birini işe alamaz ya da işten çıkaramaz”

“Kafasına göre alışveriş yapamaz”

“Her yıl vasilik için 1 milyon dolardan fazla ödeme yapmalı”

“Sosyal medyada röportaj veremez, babası tüm röportajlarını kontrol eder”

“Sosyal medyasını sadece kendisine izin verildiği süre zarfında kullanır”

“Babası tarafından kendisine verilen ‘sakinleştirici’ ilaçları kullanmak zorunda”

“Tek başına araç kullanamaz”

“Kariyeri hakkında kendi kendine karar veremez”

Kendisini biraz olsun toparlamak isteyip, babasına karşı dava üzerine dava açan Britney’in hayalleri bir kez daha yıkıldı. Çünkü mahkeme babasının vasiliğini 2021 yılının Eylül ayına kadar uzattı. Fakat bu sefer Britney mücadelesine yalnız devam etmedi çünkü artık milyonlarca hayranı da onunla beraber bu mücadeleye katılmıştı.

Evet, #FreeBritney akımından bahsediyorum. Nedir bu akım? 

Free Britney

Britney, babasının kendisini zorla sahneye çıkarttığını, çocuk sahibi olmasını engellediğini ve kendisine ilaç verildiğini her fırsatta dil getirmişti. Bunun üzerine Britney’in babası James, suçlamaları reddetmişti. Fakat hayranları kendisi için sosyal medyada #FreeBritney adlı bir kampanya başlatmış ve Britney’in hayatı hakkında sadece kendisinin söz söyleme hakkı olduğunu söylemişlerdi. Haklılardı da… Britney her ne kadar bu kampanya hakkında çok yorum yapmasa da kampanyanın ona destek olduğu ve güç verdiği kesin. 

Şimdi biraz dava sürecine dönelim ve günümüze gelelim.

Kamuoyunun gündemine bu konu 2021’in Haziran ayında düştü. 23 Haziran günü süren davada mahkeme önünde konuşan Spears’ın anlattıkları dünyanın gündemine oturmuştu. Spears, Los Angeles’taki duruşmaya telefondan video görüntüsü ile bağlanmış ve her gün yaşadığı travma dolu süreçleri anlatmıştı. “Hayatımı geri istiyorum” sözleri ise halen kulaklarımızda. 

20 dakika süren ifadesinde, “Bu vasiliği durumuma bakılmaksızın sonlandırmak istiyorum. Hayatımı yaşamaya hakkım var. Bütün hayatımca çalıştım. İki üç yıl ara vermeyi hak ediyorum” dedi. Tüm dünyaya bu yaşına kadar “iyi ve mutlu olduğu” yalanını söylediğini ve vasilik düzenlemesinin kendisine faydadan çok zararı olduğunu belirten Spears, “Mutlu değilim. Uyuyamıyorum. Çok öfkeliyim ve her gün ağlıyorum” demişti. 

Vasiliğinin sonlandırılması için jüriden yardım talep eden Britney, duruşmada yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “Açıkça söylemek gerekirse bana vasilerim ‘Yanımıza gelmezsen paranı da vermeyiz tatile gitmene de izin vermeyiz’ diyorlar. Aslında bu bir tehdit ama onları dava edebiliyor olmam gerekirken yasal olarak edemiyorum. Ben bu muameleyi hak edecek hiçbir şey yapmadım. Benim özel hayatımı kendi yararlarına kullandılar. Kredi kartıma, nakit paralarıma, telefonuma ve pasaportuma el koydular. Bu duruma kadın ticareti deniliyor.”

Ve sonunda, Britney, istediğine kavuştu. Dün babasının vasilik yetkileri askıya alındı. Böylece Spears, yıllarca kendisini istismar ettiğini söylediği babasının yasal güdümünden kurtulmuş oldu. Los Angeles’taki mahkeme, baba Jamie Spears’ın yerine şarkıcının hukuk ekibiyle birlikte belirlediği muhasebeci John Zabel’i atadı. Öte yandan Jamie Spears, Zabel’in kızının 59 milyon dolarlık servetini yönetmek için uygun biri olmadığını iddia etti. Ancak mahkeme şarkıcının çıkarlarını göz önünde bulundurarak vesayetin “derhal” Zabel’e devredilmesine karar verdi. Ayrıca Britney Spears’ın avukatları, şarkıcıya atanan vasiliğin tamamen sona erdirilmesi için önümüzdeki 30 ile 45 gün içinde yeni bir duruşma yapılmasını talep etti.

Umarız, Britney’in bütün dünyanın gözünün önünde yaşadığı bu dram sona erer ve popun kraliçesi yeniden eski sağlıklı günlerine kavuşur. 

Böylece, Özgün Özgül ile birlikte hazırladığımız 24’üncü Spektrum’un da sonuna geldik. 

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi ve yayınlarımızı izlemeyi unutmayın.

YouTube’daki katıl butonu ya da Patreon üzerinden de Medyascope’a katkıda bulunabileceğinizi tekrar hatırlatarak; haftaya yeni bir bölümde yeniden görüşmek dileğiyle diyelim. 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.