Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 10 gün önce ziyaret ettiği İzmir depremzedelerinin çözüm arayışı sürüyor – Av. Nilsu Karaman Aktarıcı: “CHP, genel başkan düzeyinde geldi, AKP’li vekillerden ‘Derdinizi bize de anlatın’ demelerini bekledik ancak arayan olmadı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun 26 Eylül’de ziyaret ettiği İzmir depremzedelerinin çözüm arayışı sürüyor. Kılıçdaroğlu, ziyareti sırasındaki konuşmasında depremzedelerin en büyük beklentilerinden biri olan “emsal artışı” (inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranı) konusunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer‘e hitaben “Halk mağdursa yapacaksınız” demişti. CHP’li Bayraklı Belediyesi tarafından dün (5 Ekim) alınan karara göre ise emsal artışı, depremzedelerin beklediği şekilde yüzde 30 olarak değil yüzde 10 olarak belirlenmiş, depremzedeler karara tepki göstermişti.

Kılıçdaroğlu’nun 26 Eylül’deki Bayraklı ziyaretinde ilk önce kürsüye çıkarak depremzedeler adına konuşma yapan proje alanı avukatı Nilsu Karaman Aktarıcı, Medyascope‘a yaptığı açıklamalarda kararın memnun edici olmadığını ancak muhatabın da sadece yerel yönetimler olmaması gerektiğini belirtti: “Yüzde 10’luk artış, kat artışı değil metrekare artışı. Bu depremzede arkadaşlarımızın isteklerini karşılamayacaktır. Burada aslında olması gereken merkezi yönetimin sosyal devlet ilkesi gereği insanların zararlarını karşılamasıdır. Sonuçta bu bir afet. insanlar evlerini kendileri, isteyerek kaybetmediler, depremde kaybettiler. Dolayısıyla deprem fonlarından bu ihtiyaçların karşılanıyor olması gerekir. Merkezi yönetim neden her depremzedeye eşit oranda sahip çıkmıyor anlayamıyorum.”

“İktidar partisinden davet bekledik”

Aktarıcı, Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin ardından AKP’li milletvekillerinden de bir davet beklediklerini belirterek şöyle konuştu: “Yerel yönetim de seçilmiş bir yönetim kadrosu. Ortada bir mağduriyet var ve bunun giderilmesi lazım. Bu konularda da yerel yönetimler tabii ki ilk muhatap. Onlar da bir çare bulmaya çalışıyorlar. Binaların taban alanlarında yüzde 10’luk bir artırım yapılacak. Ancak bunun tam bir fizibilitesinin yapılması gerekiyor. Karar depremzedelerin mağduriyetini çözecek mi iyice araştırılması lazım. Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’e geldiği zaman depremzedelerin isteklerini dillendirmiştik. Ayrıca tüm İzmir milletvekillerini davet etmiştik, depremzedelerin sorunlarına çözüm olsunlar, depremzedelerin sesi olsunlar istemiştik. Muhalefet partisi milletvekilleri geldiler, iktidar partisinden de beklerdik ama gelmediler. Aynı ortama gelmek istememiş olabilirler ancak daha sonra en azından bir davet bekledik ama herhangi bir davet gelmedi.

“‘Derdiniz nedir?’ denmedi”

Burada parti ayırmaksızın yerel ve merkezi yönetimlerin bir arada hareket etmesi gerekiyor. Bir araya gelebilmeleri gerekiyor. Ben açıkçası Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden sonra umutluydum ancak bir tane iktidar partisi  milletvekili ‘Gelin bakalım, nedir nerdiniz?’ demedi. Yöneticilerimizin temsilci bazında değil hepimizle oturup konuşabiliyor olması lazım.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.