Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’dan tahliye edilen evcil kuş, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fransız Büyükelçiliği’ndeki yeni hayatına “merhaba” dedi

Afganistan’dan kaçarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gelen genç Afgan sığınmacının yanında getirdiği evcil çiğdeci kuşu, BAE’deki Fransız Büyükelçiliği konutuna yerleştirildi. Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkesini terk ederek BAE’ye sığınan Afgan kızın evcil kuşu, büyükelçilikte kendine bir yuva bulduktan sonra Fransızca’da “merhaba” anlamına gelen “bonjour” kelimesini öğrendi.

Taliban’ın 15 Ağustos’ta başkent Kabil’i ele geçirerek Afganistan’daki iktidarı devralmasının ardından ülkesini terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giden genç sığınmacının evcil çiğdeci kuşu, ülkedeki Fransız Büyükelçiliği konutuna yerleştirildi. Yeni evine yerleşen kuşun öğrendiği ilk kelime Fransızca’da “merhaba” anlamına gelen “bonjour” oldu.

BAE’deki Fransız Büyükelçi Xavier Chatel, Kabil’den BAE’deki Al-Dhafra Hava Üssü’ne yapılan tahliyeler sırasında bitkin görünen ve Juji adındaki evcil kuşunu taşıyan Afgan kızın dikkatini çektiğini söyledi. Chatel sosyal medya hesabından paylaştığı bilgiselde, BAE’deki Fransız Büyükelçiliği’nden Fransa’ya gidecek Afgan sığınmacının, seyahatte evcil hayvanını “sağlık nedenleriyle” yanına alamayacağı öğrendikten sonra gözyaşlarına boğulduğunu belirtti. 

Xavier Chatel

Chatel mesajında, “Sessizce ağladı. Bu beni çok etkiledi. Burada kuşla ilgileneceğime ve onu besleyeceğime söz verdim. Onu her an ziyaret edebileceğini ve geri alabileceğini söyledim. Onun çaresiz, minnet dolu bakışını unutmayacağım” dedi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.