Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanlar uyarıyor: İklim krizi ve çevresel değişikliklere bağlı “eko-kaygı” gençlerin psikolojisini derinden etkiliyor

İklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ekolojik felaketlerden endişe duyulması anlamına gelen “eko-kaygı”, henüz teşhis edilebilir bir ruhsal hastalık olarak literatüre geçmedi ancak bu çevresel endişe, özellikle gençler arasında son zamanlarda sıklıkla görülmeye başladı. İngiltere’de yapılan bir araştırma, iklim krizi ve çevresel değişikliklerin neden olduğu eko-kaygının, çocukların ve gençlerin çok büyük bir kısmının psikolojisini derinden etkilediğini ortaya koydu.

Henüz teşhis edilebilir bir ruhsal hastalık olarak literatüre geçmemiş olsa da “eko-kaygı” şeklinde adlandırılan çevresel endişe, özellikle gençler arasında yaygınlaşmaya başladı. The Guardian’ın haberine göre uzmanlar, dünya kamuoyunu iklim krizinin çocukların ve gençlerin ruh sağlığına giderek daha fazla zarar verdiği konusunda uyardı. Halk sağlığı uzmanları, özellikle gençler arasında yükselen “eko-kaygı” düzeyinin muhtemelen hafife alınacağını ve uzun vadede birçok kişiye zarar vereceğini söyledi.

“Eko-kaygı, zayıf psikolojiye sahip kişiler arasında eşitsizlikleri artırabilir”

Imperial College London Halk Sağlığı Bölümü’nden Mala Rao ve Richard Powell, İngiliz Tıp Dergisi için kaleme aldıkları yazıda, eko-kaygının psikolojik sorunlara karşı savunmasız kişiler arasında, sağlıktaki ve sosyal alandaki eşitsizlikleri şiddetlendirme riski taşıdığını söyledi. Rao ve Powell ayrıca, eko-kaygının nüfusa orantısız dağıldığını ve çocuklar ve gençler üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu belirtti.

Rao ve Powell’ın makalesine göre, İngiltere’deki çocuk psikiyatristlerinin yüzde 57’si, hastalarının iklim krizi ve çevre değişiklikleri hakkında kaygılandığını söyledi. Ayrıca, 16 ile 25 yaşları arasındaki gençler üzerinde yapılan uluslararası bir araştırma, iklim krizinin neden olduğu kaygının dünyadaki gençlerin çok büyük bir kısmını derinden etkilediğini ortaya koydu.

“Hükümetler ve yetişkinler tarafından ihanete uğradık ve terk edildik”

Rao ve Powell’a göre gençler, iklim krizi konusunda hükümetler ve yetişkinler tarafından “ihanete uğradıklarını” ve “terk edildiklerini” düşünüyor. Araştırmaya göre gençler, siyasetçilerin iklim krizine ve eko-kaygıya yanıt veremediğini düşünüyor.

“Umudu artırmanın yolu güvenilir bilgiye erişmekten geçiyor”

Rao ve Powell, eko-kaygılı gençlerde umudu artırmanın yolunun, gençlerin iklim krizi ve çözümü hakkında güvenilir bilgiye erişmelerini sağlamaktan geçtiğini belirtiyor. Rao ve Powell’a göre, güvenilir bilginin, gençlere doğayla güçlü bağ kurmanın yollarını, çevreci adımlar atmayı ve benzer düşünceye sahip topluluklarla güçlerini birleştirmeyi öğretmesi gerekiyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.