Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eskişehir’de “barınamayanlar”: “Hükümet, bizleri cemaat yurtlarına mecbur bırakarak fikri iktidarını kurmaya çalışıyor”

Üniversitelerde eğitim başladı fakat öğrencilerin barınma sorunu devam ediyor. Eskişehir’de üç üniversite var. Bunlar, Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi. 100 bine yakın öğrenci bulunan kentte, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) ait yurtların yatak kapasitesi sadece 8 bin. Şehirde 21 tane de özel yurt bulunuyor. Kapasitelerinin neredeyse tamamı dolu olan bu yurtların bir kısmı cemaat ve tarikat bağlantılı derneklere ait. Ayrıca apart ve ev kiralarındaki yüksek fiyat artışları da öğrencilerin barınma sorununun en önemli sebeplerinden biri. Medyascope olarak kente giderek, Eskişehir Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, Emlak Komisyoncuları Başkanı Gazi Çelik ve öğrenciler ile konuştuk.

“Öğrenciler, üniversitelerden kayıtlarını sildiriyor”

Kentin en önemli dokusunun öğrenci olduğunu söyleyen Eskişehir Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Geçen yıl öğrenciler salgın nedeniyle kente gelmediler. Bu yıl yeni kayıtlarla beraber öğrenci sayısında patlama yaşadık. KYK’nın yatak kapasitesi öğrencilerin ihtiyacını karşılamıyor. Özel sektör ise geçen senenin zararlarını, bu sene gelen öğrencilerden çıkarmaya çalışıyor. Birçok öğrenci maddi sorunlar yüzünden kente gelemedi. Üniversiteler veri paylaşmıyor fakat ciddi anlamda kayıt sildirme durumu olduğunu duyuyoruz” dedi.

“Sürüklemekten valizim kırıldı”

Bu yıl üniversiteyi kazanan Adnan Özcan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi Mühendisliği öğrencisi. Manisa’dan Eskişehir’e gelen Özcan, KYK yurduna yerleşemedi. Ev eşyası alacak maddi gücünün olmadığını söyleyen Özcan, “En ucuz eşyalı evler bin 100 TL’den başlıyor. Ailem yedi kişi, bana bu parayı gönderemezler. Okulum başladı, geçici olarak arkadaşlarımda kalıyorum. Sürüklemekten valizim kırıldı. Şu an önümü göremiyorum” diye konuştu.

“En temel hakkımızı alamadık”

Eskişehir’de öğrencilerin düzenlediği “Banklarda yatıyoruz” eyleminde gözaltına alınan Anadolu Üniversitesi öğrencisi Poyraz Açıkdilli ise görüşlerini şöyle dile getirdi: “En temel hakkımız olan barınma hakkını alamadık. Bir öğrencinin aylar boyunca barınma sorunu üzerine mücadele vermesi, bunu düşünmesi bu ülkenin kanayan yarasıdır. Öğrencinin, kendisini dersine vermesi, düzenini kurması gerekiyorken bu hükümet, ‘Sokakta kalan arkadaşlarımı nasıl bir yere yerleştirebilirim’ diye düşündürüyor. Hakkımız olanı istiyoruz. Kira yardımı, burs ve daha fazla yurt yapılmasını istiyoruz.”

“‘Ben dışarıda kaldım’ diyen bir öğrenci bize yansımadı”

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Başkanı Gazi Çelik, kira fiyatlarının arz-talep dengesizliği yüzünden arttığını söyledi. Çelik, “1,5 yıldır yüz yüze eğitim yoktu. Bu dönemde birçok aksaklık oldu. İnşaata başlayacak bir müteahhit, belediyeden ruhsat alamadı. Kentsel dönüşüm süreçleri sekteye uğradı, inşaat üretimi olmadı. Bir önceki dönemden öğrencilerin üstüne bu sene kazananlar da gelince kira fiyatlarında artış oldu. Şu ana kadar, ‘Ben dışarıda kaldım’ diyen bir öğrenci bize yansımadı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.