Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Teksas Valisi aşı zorunluluğunu yasakladı, İngiltere’de hükümetin salgının ilk döneminde izlediği politikalar tartışılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott, eyalet sınırları içinde herhangi bir kuruluşun aşı şartı koşmasını yasakladı. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi CureVac, birinci nesil koronavirüs aşı örneğini geri çekeceğini söyledi. ABD merkezli ilaç şirketi Merck & Co, koronavirüse karşı bir hap geliştirdiklerini ve onay için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvurduklarını duyurdu. İngiltere Parlamentosu’nun hazırladığı raporda hükümetin koronavirüs salgınının ilk döneminde izlediği politikalar sert şekilde eleştirildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

“Biden yönetimi tarafından herkesin aşılanmaya çağrılması ‘zorbalık’”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott, pazartesi günkü (11 Ekim) açıklamasında, Joe Biden yönetimi tarafından herkesin aşılanmaya çağırılmasını “zorbalık” olarak niteledi. Abbott, özel sektör de dahil olmak üzere herhangi bir kuruluşun aşı zorunluluğu kararı almasını yasakladı.

Greg Abbott

Abbott yayımladığı kararnamede, “ABD’de federal aşırılık yaşıyor. Biden yönetimi şimdi de birçok özel kuruluşu koronavirüs aşısı olmaya zorluyor. Bu zorlama, Teksas’ta işgücü kesintilerine neden oluyor” dedi. Abbott’un açıklamalarına Beyaz Saray’dan bir yorum yapılmadı.

Biden yönetimi, 700 binden fazla Amerikalı’nın canına mal olan koronavirüs salgınını kontrol altına alabilmek için herkesin aşı olmasını şart koşmuştu. Biden yönetimince alınan bu kararın anayasaya uygunluğu ve kişisel özgürlüklere bir engel olup olmadığı ülkede tartışılıyor. Abbott’un bu kararı, Demokrat Başkan Joe Biden ile arasındaki çatışmayı artırıyor. Biden geçen ay ülke çapındaki işletmelerin çalışanlarının aşı olmalarını istemiş, aksi takdirde işlerini kaybedeceklerini söylemişti. O zamandan beri en az bin kişi aşı olmayı reddettiği için işinden olmuştu.

CureVac’ın birinci nesil koronavirüs aşı örneği geri çekilecek

Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi CureVac, koronavirüse karşı geliştirdikleri birinci nesil aşı örneğini geri çekeceklerini ve bunun yerine ikinci nesil mRNA aşı teknolojisini geliştirmek için GSK (GlaxoSmirthKline) isimli şirket ile işbirliğine odaklanacaklarını duyurdu. Açıklamadan sonra şirketin hisselerinde yüzde 14’lük düşüş yaşandı.

CureVac, aşı deneylerini haziran ayında yapmış ve etkinliğinin yüzde 47 kalmasıyla hayal kırıklığı yaşamıştı. Elde edilen sonuçların ardından firma, birinci nesil aşı adayı CVnCoV için Avrupa İlaç Ajansı’na yaptıkları düzenleyici onay başvurusunu geri çekeceğini bildirdi. CureVac, CVnCoV’un en erken potansiyel onayının, tüm hazırlıkların ve testlerin tamamlanmasının ardından 2022’nin ikinci çeyreğinde geleceğini söyledi.

“Aşılanma hızını artırmamız gerekiyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede koronavirüs salgının başladığı günden bu yana günlük en yüksek ölüm sayısını gördüklerini ve Rusya’nın koronavirüse karşı aşı kampanyasını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Putin, geçen ay yapılan Duma seçimlerininin ardından toplanan mecliste yeni seçilen milletvekillerine hitap ettiği konuşmasında, vekilleri aşılanma kampanyasını aktif olarak desteklemeye çağırdı. Putin, “Aşı, insanları enfeksiyondan, ciddi semptomlardan koruyor. Aşılanma hızını artırmamız gerekiyor” dedi.

Vladimir Putin

Rusya’da, artan vaka sayılarının gerekçesi olarak yetersiz sayıda insanın aşılanması gösteriliyor. Rusya, geçen yıl Sputnik V aşısını geliştirmiş ve aşılamaya başlamıştı. Ancak birçok Rus vatandaşı yetkililere duyduklarını güvensizlik ve koronavirüs aşısına dair endişeleri nedeniyle aşılanmayı tercih etmemişti.

Koronavirüs ilacı yolda

ABD merkezli ilaç şirketi Merck & Co Inc., koronavirüse karşı bir hap geliştirdiklerini ve onay için Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvurduklarını açıkladı. Şirket, geliştirilen hapın hafif ila orta şiddette koronavirüs hastalarını tedavi etmek için acil kullanım iznine başvurduklarını ve hastalık için ilk oral antiviral ilaç olma yolunda ilerlediklerini belirtti.

FDA’dan alınacak olası bir yetki, koronavirüs ile mücadelede çığır açabilir. Böylelikle hastalığı çok ağır geçirmeyen kişiler evde tedavi olabilir.

Ekim ayının başında açıklanan verilere göre, Merch tarafından geliştirilen ilacın hastalık için en az bir risk faktörüne sahip hafif-orta derecede hastalar üzerinde denenen bir çalışmada hastaneye yatış ve ölüm oranını yüzde 50 azalttığı ortaya çıkmıştı.

İngiltere, hükümetin koronavirüs salgınının ilk döneminde izlediği politikaları tartışıyor

İngiltere’de Avam Kamarası’nın iki komitesi tarafından bir rapor hazırlandı. Raporda hükümetin koronavirüs salgınının ilk döneminde izlediği politikalar sert şekilde eleştirildi. Bilim ve Teknoloji Komitesi ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre, koronavirüsün ilk döneminde hükümetin izlediği politikalar kamu sağlığı alanında ulusal düzeyde en büyük başarısızlıklardan biri olarak nitelendirildi. .

Çeşitli partilerden milletvekillerinin katkıda bulunduğu rapora göre hükümet yetkilileri ve bilim insanları geçen yıl koronavirüs kısıtlamalarını hayata geçirmekte çok geç kaldı. Bu durum binlerce kişinin yaşamını kaybetmesine neden oldu. Raporda ayrıca koronavirüs tedbirlerinin ve kısıtlamalarının kasıtlı bir şekilde geç hayata geçirildiğine de değinildi.

Kısa sürede aşı geliştirilmesinin umulmaması ve test kapasitesinin az olması nedeniyle hükümetin, bilim insanlarının da yardımıyla, toplumun koronavirüse karşı bağışıklık kazanmasına (sürü bağışıklığına) dayalı bir stratejiyi uygulamaya çalıştığı iddia edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.