Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Altan’ı AYM ve AİHM kararlarına rağmen tahliye etmediği için yargılanan hâkim duruşmaya katılmadı

Mehmet Altan’ın Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına karşın tahliye edilmemesiyle ilgili devlete açılan davanın ilk duruşması bugün (13 Ekim 2021) görüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sebebiyet veren kişi olarak ihbar ettiği hâkim Orkun Dağ ve avukatı ön inceleme duruşmasına katılmadı.

Akademisyen ve yazar Mehmet Altan, 22 Eylül 2016’da tutuklanmış, Anayasa Mahkemesi (AYM) 11 Ocak 2018’de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise 20 Mart 2018’de ihlal ve tahliye kararlarını açıklamıştı. Ancak Altan, AYM ve AİHM kararlarına rağmen 5,5 ay daha tutuklu kaldı. Altan, 7 Haziran 2018’de tahliye edildi.

Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, AYM ve AİHM kararlarına karşın tahliye kararı verilmemesiyle hukuka ve anayasaya aykırı hareket edildiği gerekçesiyle tazminat davası açtı. Davalı taraf olan Hazine ve Maliye Bakanlığı, sebebiyet veren kişi olarak yargılamayı yapan hâkim Orkun Dağ’ı ihbar etti. Dava, Dağ’ın Yargıtay üyeliğine atanması nedeniyle Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde açıldı.

Davanın ön inceleme duruşması bugün (13 Ekim) bugün yapıldı. Duruşmada Mehmet Altan ve avukatı Figen Albuga Çalıkuşu hazır bulundu. Hâkim Orkun Dağ ve avukatı ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz alan avukat Çalıkuşu, AYM ve AİHM’in kararlarını mahkemeye sunarak şöyle konuştu:

“Müvekkilim 11 Ocak’ta ihlal kararı çıkmış olmasına rağmen ihbar olunan ve diğer ihbar olunanlar bu kararı yerine getirmekte direndiler. Hatta mahkemenin bir kısım üyeleri de karşı oyda bulundu. Buna rağmen beş buçuk ay gibi bir süre AYM ve AİHM’e göre hak ihlalini sürdürdüler.”

Çalıkuşu, davanın kabulünü talep etti.

Mehmet Altan ise, “30 yılı aşkın akademisyen olmam, 40’tan fazla kitap yazmış olmam ve bunun gibi birçok ilmi çalışması olan biri olarak hukuka olan güven ve saygımı kaybetmemek adına dilekçemdeki hususları tekrar ediyorum” dedi.

Davalı Hazine ve Maliye Bakanlığı vekili ise davanın zamanaşımından sonra açıldığını savundu ve reddini istedi.

Duruşmada üye hâkim, ön incelemenin tamamlanıp dosyanın heyete verilmesine, zamanaşımı hususuna heyetçe karar verilmesine hükmetti.

Gelecek duruşma 21 Aralık’ta yapılacak.

Duruşmayı Medyascope’a değerlendiren avukat Figen Albuga Çalıkuşu,“Bu dava bir tazminat davasından çok öte bir anlam taşıyor. Bu dava sonunda yargı mensuplarının keyfi bir şekilde anayasayı ihlal etmelerine hukuken son verilip verilmeyeceğine karar verilecek. Dilerim Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapmadığını Yargıtay yapar ve anayasal düzene sahip çıkar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.