Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM kararını uygulamayan hâkimlere dava – Av. Figen Albuga Çalıkuşu: “Çıkacak kararlar, Türkiye’nin hukuk devleti olup olmadığını tescil edecek”

22 Eylül 2016 tarihinde tutuklanan Mehmet Altan hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının uygulanmaması ve 5,5 ay fazla hapis yatması yeni bir dava konusu oldu. Avukat Figen Albuga Çalıkuşu’nun itirazları sonucunda kararı uygulamayan hâkimlerden Orkun Dağ Yargıtay’da, diğer üç hâkim ise Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davalarda ihbar edilen taraf olacak. Orkun Dağ’ın Yargıtay üyeliğine atanması nedeniyle 13 Ekim tarihinde Yargıtay’da başlayacak davadan önce avukat Figen Albuga Çalıkuşu, süreci ve beklentilerini Medyascope’a anlattı. 

“AYM kararları bağlayıcı. AYM kararına uymamak Anayasa’ya direnmek demek” diyen avukat Figen Albuga Çalıkuşu şöyle devam etti:

“AİHM, ‘İlk derece mahkemeleri AYM kararı ile bağlıdır’ dedi. Hakimlerin anayasal suç işlediğini ilk AİHM karar altına aldı. Adalet Bakanı ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı ‘AYM kararları bağlayıcıdır’ diyor ama HSK Başkanı, görev başına geçtiğinde anayasaya aykırı hareket eden hâkimler hakkında işleme koymama kararı verebiliyor. Anayasa hukukçular eliyle bıçaklanıyor, kasten ihlal ediliyor. Görevini yapmayan hâkimler kadar görevini yapmayan HSK üyeleri de aynı suçu işliyor.

Çalıkuşu davaya ilişkin, “Bu davaları açtım. Burada sanık olarak yargılanmayacaklar. Davada, ihbar edilen olarak taraf olacaklar” dedi.

Avukat Çalıkuşu, şöyle devam etti: “Buradan varmak istediğimiz nedir? Bunca ağır hukuksuzluk neticesinde bunu hiç değilse mahkeme kararıyla kayıt altına aldırmaktır. Siyasi figürlerin ‘AYM kararlarına herkes uymak zorundadır’ söylemlerinin nerede olduğunu bu yargılamalarda göreceğiz. İnanıyorum ki hukuk işleyecek çünkü artık burası son nokta. Bunu da yaparlarsa hukukun defalarca katledildiğini kendi elleriyle bir kez de Yargıtay’dan çıkacak kararla verirler. Bu karar da altından kalkılamaz olur. Olumlu yönde karar bekliyorum. Bu mahkemede çıkacak kararlar, Türkiye’nin hukuk devleti olup olmadığını tescil edecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.