Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, NATO nezdindeki temsilciliğinin faaliyetlerini askıya alıyor

NATO’nun sekiz Rus diplomatını sınır dışı etme kararı almasının üzerine Rusya, NATO ile diplomatik ilişkilerini askıya aldı. 

NATO, ekim ayının başında sekiz Rus diplomatını ajanlık iddiasıyla sınır dışı etme kararı almıştı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rus basınına yaptığı açıklamada, 1 Kasım itibariyle NATO ile diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını söyledi. Lavrov bu adımın, “NATO’nun davranışlarına karşılık” olarak atıldığını doğruladı ve NATO’yu “adil bir diyalog ile ilgilenmemek” ile suçladı. Lavrov, NATO’nun Moskova ofisindeki çalışanların akreditasyonlarının da kasım ayından itibaren geçersiz sayılacağı duyurdu.

Açıklamanın ardından NATO, Rusya’nın kararını dikkate aldığını açıkladı. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, “Bu adımlardan üzüntü duyuyoruz. NATO’nun Rusya’ya yönelik politikası tutarlı olmaya devam ediyor. Rusya’nın saldırgan eylemlerine karşılık caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirdik, aynı zamanda NATO-Rusya Konseyi de dahil olmak üzere diyaloğa açık olmaya devam ediyoruz” dedi.

Rusya’nın bu hamlesi Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas tarafından “rahatsız edici” olarak nitelendirildi. Maas, “Moskova’da alınan bu karar ilişkiye ciddi şekilde zarar verecektir” diye konuştu.

NATO bu ayın başında sekiz Rus diplomatı sınır dışı ederek Moskova Büyükelçiliği’nde çalışan diplomat sayısını 10’a düşürmüştü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ruslar’ın zararlı faaliyetlerinde bir artış gördüğünü ve bu nedenle uyanık olunması gerektiğini” söylemişti.

Bir NATO yetkilisi, sınır dışı edilen diplomatların “bildirilmemiş Rus istihbarat subayı” olduğunu belirtmişti.  

NATO ve Rusya arasındaki ilişkiler, Moskova’nın 2014 yılında Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesinden bu yana gergin durumda.

2018’de NATO, İngiltere’nin Salisbury kentindeki bir sinir gazı saldırısına yanıt olarak Rus diplomatları sınırdışı etmiş ve Rusya’nın diplomat sayısını da 30’dan 20’ye düşürmüştü. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.