Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanların “En bulaşıcı koronavirüs varyantı olabilir” dediği AY.4.2 varyantı hakkında bilinenler

Koronavirüs salgını yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkilerken ortaya çıkan yeni varyantlar, salgının seyrinde değişimlere yol açıyor. İngiltere’de tespit edilen ve “Delta Plus” varyantı olarak da anılan AY.4.2 varyantı endişeleri artırdı. Bazı uzmanlar, salgının başından beri tespit edilen en bulaşıcı varyantın AY.4.2 olabileceğini düşünüyor. Şu ana kadar İngiltere dışında görülme sıklığının oldukça düşük olduğu düşünülen varyant hakkındaki incelemeler devam ediyor.

Varyant İngiltere’deki vakaların yüzde 6’sını oluşturuyor ve artma eğiliminde

İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından 15 Ekim’de yayımlanan rapora göre Delta varyantının alt varyantı olarak sınıflandırılan AY.4.2 varyantı, 27 Eylül itibarıyla ülkedeki vakaların yüzde 6’sını oluşturuyor. Raporda, varyantın görülme sıklığının arttığı bildirilirken, bu verilerin tamamen doğru olmayabileceği de aktarıldı.

Henüz “endişe veren” varyantlar arasında değil

Rapora göre “endişe verici” dört, incelenen ve gözlem altında bulunan dokuz koronavirüs varyantı bulunuyor. AY.4.2 ise gözlem altında bulunan varyantlar arasında. Ancak henüz “endişe verici“ varyantlar kısmına dahil değil. İncelenen varyantlardaki genetik değişikliklerin virüsü daha bulaşıcı hale getirdiği tespit edilirse virüs inceleme altına alınıyor ve daha fazla klinik test yapılıyor. Eğer varyantın aşı veya enfeksiyon ile oluşturulan bağışıklık sisteminden kaçmayı başardığı ve daha bulaşıcı olduğu kanıtlanırsa, o zaman endişe verici varyantlar kategorisine alınıyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı raporda “endişe verici” varyantlar arasında Alfa (İngiltere), Beta (Güney Afrika), Gamma (Brezilya) ve Delta varyantları var.

İngiltere’deki vakaların yüzde 99,8’i Delta varyantı

Raporda E484K ve E484Q varyantlarının da yeni tespit edilen varyantlar arasında bulunduğu aktarıldı. 11 Ekim 2021 itibarıyla İngiltere’deki vakaların yüzde 99,8’i Delta varyantı. Şu ana kadar Delta varyantının 50’den fazla mutasyonu tespit edildi.

“Delta varyantından yüzde 10 ila 15 daha bulaşıcı olabilir”

Cambridge’deki Wellcome Sanger Enstitüsü Koronavirüs Genomik Girişimi Direktörü Jeffrey Barrett ve University College London Genetik Enstitüsü Müdürü Francois Balloux, AY. 4.2 varyantının Delta varyantından yüzde 10 ila 15 daha bulaşıcı olabileceğini söyledi.

“En bulaşıcı varyant olabilir”

Balloux, ön incelemeler doğrulanırsa AY.4.2’nin salgın başladığından beri en bulaşıcı varyant olabileceğini vurgularken, “Bu aşamada dikkatli olmamız gerekiyor. Britanya, varyantın bu şekilde hızla arttığı tek ülke” diye konuştu.  

İsrail ve ABD’de de tespit edildi

AY.4.2 varyantı İngiltere dışında İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de (ABD) tespit edildi. İsrail Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında varyantın İsrail’de de tespit edildiği duyurulurken, varyantın ülkeye 11 yaşındaki bir çocuk yoluyla girdiği, çocuğun karantinaya alındığı ve başka bir temaslı tespit edilmediği aktarıldı.

ABD’de de tespit edilen varyant hakkında resmi açıklama ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) geldi. CDC’nin açıklamasına göre varyantın ABD’de görülme sıklığı binde 5’ten az ve veritabanında raporlanan vaka sayısı 10’un altında. 

Vaka sayılarının artışında varyantın ne kadar etkili olduğu bilinmiyor

Resmi sayılara göre en fazla koronavirüs vakası tespit edilen dördüncü ülke İngiltere’de şu ana kadar sekiz buçuk milyondan fazla koronavirüs vakası tespit edilirken günlük vaka sayısı temmuz ayından beri ilk kez 49 bini geçti. Vaka sayılarının artışında son varyantın ne kadar etkili olduğu ise henüz bilinmiyor. Bununla beraber vaka sayılarındaki artış hızına bağlı olarak İngiltere’de bazı kapanma önlemlerinin yeniden uygulanması tartışılıyor.

Dr. Turhan Çömez: “Koronavirüs artık daha az öldürecek ama hayatımızdan çıkmayacak”

İngiltere’de yaşayan Dr. Turhan Çömez, yeni varyanta ilişkin Medyascope’tan Şükran Şençekiçer’in sorularını yanıtladı. Koronavirüsün varlığını devam ettirebilmek için daha bulaşıcı varyantlar geliştirdiğini ve daha az öldürücü hale geldiğini söyleyen Çömez, “Koronavirüs artık daha az öldürecek ama hayatımızdan çıkmayacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.