Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Kanada kabinesi: İklim aktivisti Çevre Bakanı oldu, petrol endüstrisi ayağa kalktı

Kanada Başkanı Justin Trudeau, salı günü (26 Ekim) yeni kabinesini açıkladı. Trudeau’nun Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Steven Guilbeault’i ataması iklim aktivistlerini sevindirdi, petrol sanayicilerini ise kızdırdı.

Kanada’da geçen eylül ayında gerçekleştirilen erken genel seçimlerin galibi Başbakan Justin Trudeau olmuştu. Trudeau, Avam Kamarası’nda azınlıkta olmasına rağmen 2015’ten bu yana üçüncü zaferini kazandı. Yeni kabinesini açıklayan Trudeau, çevre aktivisti Steven Guilbeault’u Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atadı.

La Presse gazetesi bir zamanlar Guilbeault’u “Montreal’in yeşil İsa’sı” olarak adlandırmıştı. Guiltbeault, Greenpeace’in de aralarında bulunduğu yeşil grupları için 20 yıldan fazla çalıştı. Ayrıca 2001’de Kanada’nın çevre rekorunu protesto etmek için Toronto’daki CN Kulesi’ne tırmandı. Guilbeault, pazar günü İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayacak Birleşmiş Milletler COP26 zirvesinde Kanada’yı temsil edecek.

Guilbeault’un selefi Wilkinson da kabineye girdi

Petrol ve gaz üreticileri tarafından desteklenen Doğal Kaynaklar Bakanı Seamus O’Regan, yeni kabinede Çalışma Bakanlığı’na atandı. O’Regan’ın yerine Doğal Kaynaklar Bakanı olarak ise yeşil teknoloji sektöründe yirmi yıl geçiren ve ardından iki yıl boyunca Guilbeault’un selefi olarak görev yapan Jonathan Wilkinson getirildi.

Çevreciler sevindi, petrol endüstrisi endişeli

Greenpeace Kanada’dan Keith Stewart, Wilkinson’ın Doğal Kaynaklar Bakanı olmasını takdir ettiklerini belirterek, geçmişte “O’Regan’ın kabinede petrol endüstrisinin baş avukatı olarak hareket ettiğini” söyledi.

Macdonald-Laurier Enstitüsü düşünce kuruluşundan Heather Exner-Pirot ise atamaya, “Bu, Kanada’daki doğal kaynak ekonomisinin bir parçası olan herkes için çok endişe verici ve sinir bozucu olacak. Artık Greenpeace için çalışmış biri kaynak geliştirmede nasıl ilerleyeceğimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak” diyerek tepki gösterdi.

İsmini vermek istemeyen Kanadalı bir petrol ve gaz şirketinin CEO’su ise “Liberaller bizi kapatmanın bir yolunu arıyorlar. Alberta’daki ruh hali iyi değil” dedi. 

Kanada, dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi. Trudeau hükümeti, petrol sektörü emisyonlarını dondurma sözü verdi ve endüstrinin bunları azaltması için 2025 yılını son tarih olarak belirledi. Ancak Kanada, şimdiye kadar emisyon azaltma taahhütlerinden hiçbirini yerine getirmedi.

Trudeau’dan yeşil mesaj

Trudeau, kabineyi açıkladıktan sonra yaptığı açıklamada çevrecilere şu mesajı verdi: “Petrol ve gaz endüstrisinin emisyonlarını artırmayı bırakıp, azaltmaya başlamasını sağlamamız ve bu sektörlerdeki işçilerin yeni işler ve yeni kariyerler edinmelerinin yollarını bulmaları için onları desteklememiz gerekiyor. Bu ülkedeki en büyük enerji şirketleri, 2050 yılına kadar net sıfıra kararlıdır. Bunu yapmanın yolu da hepimizin birlikte çalışmasıdır.”

Kaynak: Reuters

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.