Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 100’den fazla çalışanı olan işyerlerinde aşı ve test zorunluluğuna geçiş için son tarih 4 Ocak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), 100 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerde çalışanlar için koronavirüs aşılarını veya en az haftalık test yapılmasını zorunlu kılan bir federal karar yayınladı. Kararda, işyerlerinin 4 Ocak’a kadar tüm çalışanlarını koronavirüse karşı aşı olmaya teşvik etmeleri, aşı olmayan çalışanlara haftalık test ve maske zorunluluğu uygulamaları gerektiği belirtildi.

Koronavirüs salgınını bastırma sözü veren ABD Başkanı Joe Biden, önlemleri sıklaştırıyor. 5 ile 11 yaş arası çocuklar için aşılama bu hafta başladı. İşyerlerine yönelik önlemler de artırılıyor. OSHA tarafından yeni kararlar yayımlandı. Buna göre 5 Aralık işverenler için ilk uyum tarihi olarak belirlendi. İşverenlerin bu tarihe kadar işçilere aşı olmaları için izin verme ve aşı olmayanların maske takmasını sağlamaları gerekiyor. 4 Ocak’a kadar ise işçilerin tam olarak aşılanması veya teste tabi tutulması gerekiyor.

OSHA’nın koronavirüs salgını nedeniyle çıkardığı acil geçici standart (ETS), işverenlerin zorunlu koronavirüs aşı politikası geliştirmesini, uygulamasını ve uygulatmasını, çalışanların aşı olmasını veya düzenli olarak koronavirüs testinden geçmesini ve işyerinde maske kullanmasını gerektiren bir politikayı zorunlu kılıyor. 

ETS, işverenlerin işçilere aşılanmaları için ücretli izin vermesini ve ayrıca aşının yan etkilerini atlatmaları için de ücretli hastalık izni vermesini şart koşuyor.

OSHA, yeni kuralları uygulamayan işverenleri her ciddi ihlal için 13 bin 653 dolara kadar para cezasına çarptırılabilir. Kasıtlı bir ihlal yani bir işverenin görevi kasten göz ardı etmesi ise 136 bin 532 dolara kadar para cezasına yol açabilir.

Kaynak: Bloomberg

Derleyen: Semra Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.