Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin açıklanması talebini reddetti – Tezcan Karakuş Candan: “AOÇ’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı hukuksuzluk abidesi olduğu için maliyetini sorgularız”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 2014 yılında Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin açıklanması için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ), başvuruda bulunmuştu. Bu başvuru üzerine TOKİ, “Açıklanırsa ülke ekonomisi zarar görür” karşılığını vermişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımış ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Twitter hesabı üzerinden “Atatürk Orman Çiftliği’ndeki hukuksuzluk abidesi Kaçak Saray’ın maliyetini sorduk. Açıklarsak ekonomik kriz olur dediler. Türkiye’de tüm yargı yollarını tükettik, cevap alamadık.10515/18 dosya no su ile AİHM’e başvurduk. AİHM bugün kararını açıklayacak. Hayırlara vesile olsun” açıklamasını yapmıştı. 

https://twitter.com/tezcandan/status/1456141490242076674?s=24

“Biz o sarayın maliyetini, projesini ve kararlarını sorgularız”

AİHM’in ret kararını Medyascope’a değerlendiren Tezcan Karakuş Candan, başvurunun “(Mimarlar Odası) Oda maliyet sorgusu yapamaz” gerekçesiyle reddedildiğini belirterek, şunları söyledi:  

“Mimarlık mesleği tahmini maliyet üzerinden de şekillenen bir meslek. Yani maliyet üzerinden hesaplamamız gerekiyor. Yaklaşık maliyet üzerinden ihalelere giriyoruz, ancak AİHM, oda yönünden maliyet sorgulanamaz gibi bir yaklaşıma girmiş. Biz şimdi bireysel başvuru yolunu deneyeceğiz. Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan kaçak sarayın hukuksuzluk abidesi olduğunu biliyoruz, bu nedenle biz o sarayın maliyetini, projesini ve kararlarını sorgularız. Sorgulamaktan da vazgeçmeyeceğiz. Bireysel olarak başvuruda bulunacağız ve yine ret kararı gelirse, tekrar AİHM’e başvuruda bulunacağız.”  

AOÇ’ta inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı Türkiye’nin kara deliği olarak tanımlayan Candan, “Maliyeti açıklanırsa ekonomik krize neden olacak kadar büyük bir maliyette yapıldı. Maliyetini ekonomik krize neden olacak diye açıklamadılar, ancak açıklamadıkları halde ülkede ekonomik kriz yaşanıyor” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.