Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FETÖ okulları Almanya ve ABD’de de eğitim vermeye devam ediyor, 19 ülkede ise FETÖ bağlantılı okul Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi

Türkiye’de faaliyette olan Gülen cemaatine bağlı 985 okul 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında kapatıldı. Fethullahçılar’ın yurtdışında faaliyet gösteren eğitim kurumlarının ise bazıları kapatıldı ya da doğrudan ilgili ülkeler tarafından işletilmeye başlandı. Yaklaşık 19 ülke ise FETÖ bağlantılı okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devretti. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise yaklaşık 200 Gülen bağlantılı okul faaliyet göstermeye devam ediyor. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlığının 2022 bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, kapatılan Gülen okulları ve onun yerine Türkiye Maarif Vakfı (TMV) tarafından açılan okullar hakkında şu bilgileri vermişti:

“FETÖ’yle mücadelemiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Örgütün en önemli finansman kaynağı yurtdışındaki okullar. 43 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve dil kurslarının faaliyetlerinin kısmen veya tamamen sonlandırılmasını sağladık. Maarif Vakfımız’ın 87 yeni okul ve üç eğitim merkezi açmasına katkıda bulunduk. Toplam 47 ülkede 400 okul, bir üniversite ve 14 eğitim merkezi.”

TMV’nin “11. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı”na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılmış ve toplantı sırasında Twitter hesabından, “Maarif Vakfımız, sadece beş yılda dünya çapında bir eğitim markası oldu, dünyanın dört bir köşesinde onuz omuza çalışmaya devam edeceğiz” demişti. Toplantı sonrası açıklamada bulunan TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise “Türkiye Maarif Vakfı’nın misyonunu sadece FETÖ ile mücadeleye indirgemek yanlıştır. Vakfımız, büyüyen Türkiye’nin geniş bir küresel vizyonunun yansıması olarak görülmelidir” diye konuşmuştu. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Fethullahçılar’a ait okullar, 42 ülkede kapatıldı. Okulları kapatmayan ülkeler, okulları özelleştirerek kendileri işletmeye başladı ya da 15 Haziran 2016 tarihinde kurulan (darbe girişiminde bir ay önce) Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi. TMV, FETÖ bağlantılı okulların devri için ise 37 ülke ile temaslarını sürdürüyor.

Okulları Türkiye’ye devretmeyen ülkelerden bazılarında bu okullar kapatıldı, bazı ülkeler okulları kamulaştırma yoluyla örgütün kontrolünden çıkardı, bazı ülkelerdeki okullar ise üçüncü ülkelere devredildi. FETÖ bağlantılı eğitim kurumlarını Türkiye’ye devreden Venezüela dışında bir Batılı ülke ise bulunmuyor. Gülen cemaatinin en yoğun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında ABD ve Almanya en önde yer alıyor. ABD’de bulunan bazı Fethullahçı okullar hakkında çeşitli soruşturmalar bulunmasına karşın ülkede 200’den fazla FETÖ bağlantılı okul, eğitim vermeyi sürdürüyor. Almanya’da da ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim veren 20’den fazla FETÖ bağlantılı okul bulunuyor.

Yaklaşık beş yıldır TMV’nin FETÖ’den devraldığı okul sayısı 19 ülkede 220’ye yükseldi. Vakfın eğitim faaliyeti gösterdiği ülke sayısı 47, çeşitli eğitim ve yurt faaliyetinde bulunduğu ülke sayısı 67, toplam eğitim kurumu sayısı 393. Okullarında eğitim gören öğrenci sayısı 42 bin 18 olan TMV’ye bağlı yurt sayısı ise 42 olarak belirtildi. Ancak okul sayıları konusunda vakfın rakamları ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun verdiği rakamlar arasında farklılıklar var.

FETÖ bağlantılı okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devreden ülkeler arasında  Afganistan, Çad, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gabon, Gine, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Mali, Moritanya, Nijer, Pakistan, Somali, Sudan, Tunus, Venezüela ve Irak yer alıyor. 12 Ağustos 2021 tarihinde Etiyopya‘nın başkenti Adis Ababa’da Fethullahçılar’a ait 11 okul, mahkeme kararıyla fiilen TMV’ye devredildi. Afganistan’daki 12 lise ve üç dershane ise 2018 yılında vakfa devredilmişti. 

TMV’nin ABD’de dört, Afganistan’da 49 okul 12 yurt, Almanya’da iki okul, Arnavutluk’ta altı, Avusturya’da üç, Avustralya’da iki, Belarus’ta bir, Belçika’da iki, Bosna-Hersek’te dört, Burundi’de dört, Cibuti’de iki, Çad’da altı okul bir yurt, Ekvator Ginesi’nde dört, Etiyopya’da 19 okul iki yurt, Fildişi Sahili’nde dört, Fransa’da bir, Gabon’da dört, Gambiya’da dört, Gana’da iki, Gine’de 10 okul iki yurt, Güney Afrika’da üç, Gürcistan’da dört, Irak’ta 14, Kamerun’da 14 okul dört yurt, Kırgızistan’da dört, Kongo’da dört, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde üç, Kosova’da yedi, Kuzey Makedonya’da beş, Macaristan’da üç, Madagaskar’da dört, Mali’de 21 okul bir yurt, Moritanya’da dokuz,  Nijer’de dokuz okul iki yurt, Pakistan’da 86 okul 10 yurt, Romanya’da yedi, Senegal’de 13, Sırbistan’da iki, Sierra Leone’de üç, Somali’de yedi okul üç yurt, Sudan’da altı, Suriye’de iki, Tanzanya’da 12 okul üç yurt, Togo Cumhuriyeti’nde dört, Tunus’ta beş, Ürdün’de bir yurt ve Venezüela’da dokuz okul olmak üzere toplamda 393 okulu, 42 yurdu bulunuyor.

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden bir ay önce kurulan TMV kimlere ait? 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 17 Haziran 2016 tarihinde  “Yurtdışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek…” görevlerini yürütmek üzere Türkiye Maarif Vakfı kurulmasına ilişkin 6721 sayılı yasa kabul edilerek vakıf resmi olarak kuruldu. Vakfın kuruluşuna kadar yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı’na tanınan, “Türkiye Cumhuriyeti adına başka ülkelerde doğrudan eğitim kurumu açma imtiyazı” Maarif Vakfı’na da verildi.

Vakfın, denetim kurulu, mütevelli heyeti ve yönetim kurulu eski AKP’lilerden oluşuyor

Vakfın kurucuları ise eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili ya da adaylarından oluşuyor. TMV Denetim Kurulu üyelerinden Samir Altunkaynak daha önce AKP Genel Merkez Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış, bir diğer üye Fatma Özcan ise TÜRGEV’in eski müdür yardımcısı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, vakfın hem yönetim kurulu başkanlığını hem de mütevelli heyeti başkanlığını yapıyor. Vakfın yönetim kurulunda olan Mustafa Çaltılı, AKP’den Meclis üyeliği yapmış ve darbe girişimi sonrasında FETÖ okullarına kayyum olarak atanmıştı. 

Vakfın sitesinde yer alan faaliyet alanları ise şu şekilde: 

-Eğitim-öğretim, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açar.

-Yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler kurar. Eğitim destek programları kapsamında eğitim-öğretim sürecinin tamamlayıcı birimleri olarak kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri kurar. 

-Vakıf ayrıca eğitim amaçlı yayın organları kurarak, eğitim program ve içeriklerini geliştiriyor.  Maarif Vakfı, okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar bütün eğitim süreçlerinde öğrencilere, eğitim amaçlı burslar ile nakdî destekler ve defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile aynî destekler sağlıyor.

Vakıf yönetimi şu isimlerden oluşuyor:

Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Mahmut Mustafa Özdil, Ahmet Türkben, Mustafa Çaltılı, Bülent Çiftci, İpek Coşkun, Prof. Dr. Mehmet Özkan

Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve üyeleri Zekeriya Akçam, Prof. Dr. Aşkın Asan, Selim Cerrah, Prof. Dr. Cihad Demirli,  Tuğba Işık Ercan, Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Dr. Hasan Taşçı, Muhammet Murtaza Yetiş, Mahmut Mustafa Özdil,  Prof. Dr. Nevzat Şimşek. 

Denetim Kurulu Başkanı Mutalip Ünal, Samir Altunkaynak , İsmail Çolak, Fatma Özcan Taş, Salih Ünal. 

Kurulduğu yıldan bu yana vakfa 1,907 milyon TL aktarıldı 

Türkiye Maarif Vakfı’na, 2016 tarihinde 90 milyon TL, 2017’de 241 milyon TL, 2018’de 351 milyon TL olmak üzere üç kalemde toplam 781 milyon TL aktarıldı. Vakfa cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 2019’da 541 milyon TL, 2020’de ise 684 milyon TL aktarılarak, vakfa toplam 1,907 milyon TL’lik ödenek tahsis edildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.